Életmód
Immunerősítés házilag 1. rész
Hozzáadva: 2015.02.16. 10:38
Loading...
Megfázásos, influenzás időszakban kimondottan figyeljünk arra mit eszünk, hogy az immunrendszerünket minél inkább felturbózzuk. Szedjük össze, mivel segíthetjük a szervezetünket:
- Fogyasszunk minél több nyers ételt (zöldségeket, gyümölcsöket, magvakat), mert ezek tartalmazzák a legtöbb vitamint, ásványi anyagot, enzimet. Ha tehetjük minél kevésbé hőkezeljük az ételeket, mert ilyenkor rengeteg vitamint és enzimet elveszítünk. Az enzimek az egészséges emésztés és tápanyag feldolgozás szempontjából nagyon fontosak.
- Fogyasszunk, magas antioxidáns tartalmú, immunrendszert erősítő, kék, lila, vörös színű zöldségeket, gyümölcsöket. Ilyen pl. a kökény, az áfonya, a szeder, a bodza, a csipkebogyó, a lilahagyma és a cékla.
- A hagymafélék rendszeres fogyasztása (vöröshagyma, lilahagyma, fokhagyma) esetén kihasználhatjuk a vírus és baktériumölő, immunerősítő tulajdonságaikat.
- Részesítsük előnyben a fermentált, természetes módszerekkel savanyított élelmiszereket, mert a fermentáció során képződő baktériumok és gombák támogatják a bélflórát, így az immunrendszert is (savanyú káposzta, hordós csalamádé, kefír, joghurt).
- Akár probiotikum kúrát is alkalmazhatunk a bélflóra és az immunrendszer karbantartására.
- Figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, minimum 40ml/ttkg, mely víz, gyógytea és zöldséglevek formájában történjen, ne cukros, koffeines italokkal.
Olvasd el a cikk folytatását is, melyben a megelőzésen túl, arra adok tippeket, hogyan győzhetjük le a megfázást gyorsan » Immunerősítés házilag 2. rész
Silye Gabriella,
BioTechUSA sporttáplálkozási szakértő