A zsigeri zsír
Sokat küzdünk a megfelelő zsír % eléréséért, az úszógumi eltüntetéséért, ami nagyon fontos esztétikailag is, viszont van a szervezetben egy olyan zsírtöbblet, ami komoly egészségügyi kockázatot is jelent. Ez a zsigeri, vagy viscerális zsír a hasüregben, belső szerveinket (máj, hasnyálmirigy, vese stb.) körülvevő zsírszövet. A probléma vele, hogy nem látható, csak amikor már nagyon felszaporodott, akkor vesszük észre, hogy nagy kemény has, szokták „hordó hasnak” is mondani. Következtében megemelkedhet a vérnyomás, szív és érrendszeri problémákat, 2-es típusú diabetest, alvási zavarokat is okozhat és az inzulinrezisztenciával is összefüggésbe hozták. Férfiakra inkább jellemző a belső szervekre, zsigerekre való hízás, nőknél a menopauzát követően kezd megemelkedni. A probléma, hogy ezt a zsírszövetet csak a megfelelő táplálkozással tudjuk eltüntetni.
Mi a normális szintű ZSIGERI ZSír?
Elfogadhatónak tekinthető a zsigeri zsírunk, ha 9 alatt van. E fölött magas és odafigyelést igényel, 15 fölött pedig kritikus.
Ha magas a zsigeri zsír
Viscerális elhízás esetén javasolt az alábbiakat kerülni és minél tisztább, természetes ételeket fogyasztani:
- hidrogénezett zsír
- feldolgozott, finomított szénhidrátok
- cukros ételek, üdítők
- zsíros ételek, belsőségek vörös húsok
- tejtermékek
Kiegészítésként lecitin fogyasztása javasolt a kiegyensúlyozott, jó minőségű ételek mellett.
Silye Gabriella