
Hogyan dobd fel az étkezésedet, hogy ne und meg?
Hogyan dobd fel az étkezésedet, hogy ne und meg?
Munkám során sokszor tapasztalom, hogy sokan nem bírják a monotonitást és a túlzottan egyhangú étkezéssel akár tápanyaghiányt is okozhatunk. Sokan tudják a céljaik eléréséhez mennyi fehérje, mennyi szénhidrát kell és sokszor ennek a legegyszerűbb módja csirkében, rizsben mérni. Most nézzük néhány példát az alternatívákra.
Nézzük, a rizst mivel tudjuk kiváltani:
- köles
- hajdina
- bulgur
- kuszkusz
- gersli (árpagyöngy)
- quinoa
- amaránt
Felhasználásuk:
Mindegyik elkészítése hasonló a rizshez, kb. kétszeres mennyiségű vízben pároljuk meg őket. Ezen kívül a fehér rizst is érdemes barna vagy basmati rizsre cserélni, egyrészt a glikémiás indexe, másrészt a tápanyagtartalma miatt is.
A kölesből süti is készíthető almával, de zöldségekkel keverve egy nagyon színes finom köretet kapunk. A hajdina nagyon jó rakott ételekhez pl, a gersli a tarhonya kiváltására tökéletes. Az amaránt magas kalcium, magnézium és vas tartalommal rendelkezik, így ha valaki ezek pótlására szorul, nagyon jó választás.
Ha valaki gluténérzékeny, akkor is használhatja a köles, hajdina, quinoa, amaránt termékeket és ezek őrlésével készült lisztet.
Következő írásomban az ételek változatosabb elkészítésének módjairól beszélünk.
Üdv,
Silye Gabriella