
Szénhidrátforrások összehasonlítása
Alapvetően azokat a szénhidrátokat keressük, amelyeknek alacsony-közepes a glikémiás indexe. Ugyanakkor ismerkedjünk meg a glikémiás töltés fogalmával is, ami sokkal hasznosabb számot fog mutatni nekünk. A glikémiás index ugyanis nem a legtökéletesebb mérőszám annak megállapítására, hogy milyen gyorsan szívódik fel egy szénhidrátforrás és ebből kifolyólag milyen gyorsan és mennyire emeli meg a vércukor szintünket. Az egészséges táplálkozás egyik alapvető célja ugyanis a nagy vércukor- és ezáltal inzulinkilengések elkerülése. A glikémiás töltés száma ugyanis figyelembe veszi az ételből elfogyasztott mennyiséget is, hiszen minél nagyobb mennyiségű ételt eszel, az annál jobban emeli a vércukor szintedet. Az alábbiakban minden gabonafélét 100g-os mennyiségre mutatunk:
100g | kcal | szénhidrát (g) | rost (g) | fehérje (g) | glikémiás töltés |
Köles | 378 | 73 | 8 | 11 | 44 |
Barna rizs | 370 | 77 | 4 | 8 | 53 |
Bulgur | 342 | 76 | 18 | 12 | 34 |
Kuszkusz | 376 | 77 | 5 | 13 | 52 |
Fehér rizs | 370 | 82 | 3 | 7 | 59 |
Árpagyöngy (gersli) | 352 | 78 | 16 | 10 | 40 |
Durumbúza | 339 | 71 | 0 | 14 | 45 |
Zabpehely | 375 | 68 | 10 | 13 | 39 |
A táblázatból láthatod, hogy remek választás a bulgur és a gersli például, amelyekről nem olvasunk sok receptet és nem túl elterjedtek, de érdemes őket kipróbálni!
Forrás: www.nutritiondata.com
Nagy Dóri,
BioTechUSA Testkultúra szakértő