Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Az élelmi rostokról

Az élelmi rostok olyan növényi részek, amelyeket nem tudunk teljes mértékben megemészteni. Nincs meg bennünk az emésztésükhöz szükséges enzim, így ezek változatlanul haladnak át az emésztőrendszeren. A rostban gazdag élelmiszerek, mint a gyümölcsök, zöldségek, teljesértékű gabonák alapvetően részei a táplálkozásunknak, de vajon elegendő mennyiségben fogyasztjuk? Mennyi egyáltalán az elegendő és miért fontos fogyasztani?  

A rostok alapvetően két kategóriába sorolhatók:1 

  • Élelmi rostok: az élelmiszerben természetes formában előforduló rostok 
  • Funkcionális rostok: a feldolgozott ételekhez hozzáadott rostok, amelyeket teljes értékű élelmiszerből nyertek ki 

Mi az élelmi rost? 

Az élelmi rost nem egyetlen összetevő, hanem összetevők komplex csoportja, amelyek megtalálhatók olyan növényi élelmiszerekben, mint a gyümölcsök, zöldségek, teljes értékű gabonák, babfélék és hüvelyesek. Összességében olyan szénhidrátforrás, amely a bélrendszerben nem emésztődik meg teljes mértékben.2 

Legjobb élelmi rost források

Az élelmi rostok típusai 

Két nagy kategóriába sorolhatók az élelmi rostok: 

Vízoldékony rostok9

Vízben oldódnak és a bélben található jó baktériumok tápanyagai. A növények belső húsából származnak, ilyen pl a pektin vagy a nyálka. Viszkózus gélt képeznek, és általában a vastagbélben lévő baktériumok erjesztik gázokká és melléktermékekké, például rövid szénláncú zsírsavakká. Az oldható rostok forrásai: 

  • Gyümölcsök 
  • Zab 
  • Árpa 
  • Hüvelyesek, borsó és bab 
  • Zöldségek, például brokkoli és sárgarépa 
  • A legtöbb gyökérzöldség 

Oldhatatlan rostok10

Nem oldódnak vízben. A növények héjában találhatók. Nem csak nem oldódnak vízben, de a baktériumok sem tudják fermentálni. Ennek eredményeképpen a széklet nagy részét alkotják, és hozzájárulnak a megfelelő állagához. A cellulóz, a hemicellulóz és a lignin oldhatatlan rostok. Az oldhatatlan rostok forrásai: 

  • Cellulóz: Kukoricakorpa, burgonya és a legtöbb fáról származó gyümölcs héja, például alma, banán és avokádó, sok zöld zöldség, például cukkini, zöldbab, zeller és karfiol, néhány gyümölcsnövény, például paradicsom és kivi. 
  • Hemicellulóz: teljes kiőrlésű gabonák 
  • Lignin: diófélék és magvak 

A vízoldékony és az oldhatatlan rostok között is lehet átfedés.  

Hasznos csoportosítás lehet még a fermentálható és nem fermentálható forma, ami arra utal, hogy a bélbaktériumok tudják-e hasznosítani vagy sem.  

Azt ne felejtsük el, hogy számos rost típus létezik, amelyek közül van, amelyiknek fontos hatása van az egészségi állapotunkra, míg másoknak nincs.  

A rostok etetik a bél jó baktériumait 

Baktériumok élnek a bőrünkön, a szánkban, az orrunkban, de a legnagyobb részük a beleinkben élnek, főképp a vastagbélben.3 

500-1000 különböző baktérium faj él a bélben, összesen kb. 38 trillió sejt. Más néven bélflórának nevezzük őket összességében.4 A számos baktériumfaj között néhány felelős bizonyos egészségügyi állapotokért, így pl. A vércukorszint szabályozásában van szerepe, vagy az immunrendszer megfelelő működésében, de akár az agy funkcióiban.5 

Azonban, mint bármely más organizmusnak, a baktériumoknak is szükségük van energiára a túléléshez és a működéshez. A probléma az, hogy a legtöbb szénhidrát, fehérje és zsír a vastagbélbe jutás előtt már a vérkeringésbe kerül, így belőlük nem jut tápanyag a bélflórának. Itt jön a képbe a rost!  

Az emésztőrendszer nem tudja a rostokat megemészteni, így azok nagyrészt változatlanul jutnak el a vastagbélbe. A vastagbél baktériumai ugyanakkor meg tudják emészteni ezeket a rostokat. Éppen ezért bizonyos élelmi rostok esszenciálisak, ezek jelentik a tápanyagot és így prebiotikumként funkcionálnak.6 

A jó baktérimoknak számos pozitív hatása van az egészségünkre! Például tápanyagokat hoznak létre a szervezet számára, mint pl a rövid láncú zsírsavak, köztük a butirát, amely talán a legfontosabb. 7 

Ugyanakkor, amikor a baktérium fermentálja a rostokat, gázok is keletkeznek. Ez az oka annak, hogy a túl magas rosttartalmú étrend okozhat a gyomorban diszkomfort érzést, puffadást. Azonban a rostfogyasztás fokozatos növelésével a szervezet ehhez ugyanúgy fokozatosan hozzá tud szokni.  

Fiber Mix

Mennyi rostot ajánlott naponta fogyasztani?8

ÉletkorFérfi
1-3 éves 14 g 14 g 
4-8 éves 19,6 g  18,6 g 
9-13 éves 25,2 g 22,4 g 
14-18 éves 30,8 g 25,2 g 
19-50 éves 38 g 25 g 
51 éves kor felett 30 g 21 g 

Melyek a legjobb rostforrások? 

  • Lencse 
  • Körte 
  • Gabona 
  • Leveles zöldségek 
  • Zabpehely 
  • Alma 
  • Mandula 
  • Chia mag 

Hogyan tudom növelni a rostbevitelemet? 

A zabpehely, hüvelyesek, valamint friss gyümölcsök és zöldségek étrendhez adásával könnyen tudjuk növelni a rostfogyasztást. Fogyassz gyümölcsöket a héjukkal együtt, zöldségeket, válaszd a teljes kiőrlésű kenyeret a fehér kenyér helyett.  

Próbálj minden étkezésnél fogyasztani valamilyen rostforrást, például: 

  • Reggeliniél gyümölcsöt és zabpelyhet 
  • Ebédnél barna rizst, zöldséget 
  • Uzsonnánál teljes kiőrlésű kenyeret 
  • Vacsoránál salátát 

Források:  

  1. Dietary Fiber – Advances in Nutrition  
  1. Stephen AM, Champ MM, Cloran SJ, Fleith M, Van Lieshout, L, Mejborn H et al. (2017) Dietary fibre in Europe: Current state of knowledge on definitions, sources, recommendations, intakes and relationships to health. Nutr. Res. Rev. 30 (2):149-90 
  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28512250/ 
  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7043356/ 
  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12583961, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17183309, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2945175/ 
  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22555633 
  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16633129 
  1. High Fiber Diet – StatPearls – NCBI Bookshelf (nih.gov) 
  1. High Fiber Diet – StatPearls – NCBI Bookshelf (nih.gov) 
  1. High Fiber Diet – StatPearls – NCBI Bookshelf (nih.gov)