C-vitamin
Mi a C-vitamin?
A c-vitamin vízben oldódó vegyület. Úgy is ismert, hogy L-aszkorbinsav. Természetes módon előfordul bizonyos élelmiszerekben és étrendkiegészítőkben is elérhető. A legtöbb állat szervezete képes az előállítására, azonban az embernek táplálkozás útján kell bevinni.1
A C-vitamin funkciói:
- Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez intenzív testmozgás alatt vagy azt követően (a kedvező hatás 200 mg C-vitamin napi bevitelével érhető el az ajánlott napi C-vitaminbevitelen túl.)
- Hozzájárul normál kollagénképződéshez és ezen keresztül
- az erek normál állapotának, működésének fenntartásához.
- a normál
csontozat fenntartásához,
- a porcok normál állapotának, működésének fenntartásához
- a fogíny normál állapotának fenntartásához.
- A bőr normál állapotának, működésének, valamint a
- fogak normál állapotának fenntartásához.
- hozzájárul a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz
- hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez.
- hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenntartásához.
- hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.
- hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez
- hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez
- hozzájárul az E-vitamin redukált formájának regenerálásához.
- A C-vitamin fokozza a vas felszívódását.
A C-vitamin forrásai
A legjobb C-vitamin források a gyümölcsök és a zöldégek. A citrusfélék, paradicsom, paradicsomlé, burgonya a leggazdagabb C-vitamin források. Más kiváló források még a piros színű és a zöld paprika, kiwi, brokkoli, eper, kelbimbó, sárgadinnye. Bár a C-vitamin nincs természetes formában a gabonafélékben, gyakran dúsítják az ezeket tartalmazó pl. reggeliző pelyheket C-vitaminnal.
A C-vitamin tartalom csökkenése
A C-vitamin tartalmat csökkentheti a hosszú tárolás és bizonyos elkészítési, főzési módszerek. A C-vitamin hő hatására lebomlik. A gőzölés és mikrohullámú melegítés csökkentheti a főzés során keletkező veszteség mértékét. Szerencsére a legjobb C-vitamin források, mint pl a gyümölcsök általában nyers fogyasztású ételek.
A C-vitamin hiány jelentősége
A C-vitamin hiány skorbuthoz vezethet. A C-vitamin bevitel elmaradása (10mg-nál kisebb mennyiség/nap) után 1 hónappal jelentkeznek a tünetek. Kezdetben fáradtság, fogínygyulladás, rossz közérzet jelentkezik, később a kötőszövetek gyengesége, ízületi fájdalom, petechia, purpura (bőrelváltozások), majd akár depresszió, fogvesztés stb. (A 18. Század végéig sok tengerész szenvedett skorbuttól, mert a hosszú hajóutak során elégtelen volt a C-vitamin bevitelük. Az 1700-as évek közepén kezdtek el ennek megelőzéseképpen citrusféléket és gyümölcsleveket fogyasztani a
tengerészek az utazás során Sir James Lind, brit tengerész orvos javaslatára. Ma már a C-vitamin hiány okozta skorbut nem jellemző a fejlett országokban.
De vannak kockázati tényezők, amelyek eredményezhetnek skorbutot még manapság is. Ilyenek pl:
Dohányzók és erős passzív dohányosok
A dohányzóknak a tanulmányok szerint alacsonyabb a plazma és leukocita C-vitamin tartalma. A dohányzóknak kitett passzív dohányosoknál is kialakulhatnak hiánytünetek ebből kifolyólag.
Erősen egyhangú táplálkozást folytatók
Bár a gyümölcsök és zöldségek a legjobb C-vitamin forrást jelentik, sok más étel nagyon kis mennyiéget tartalmaz ebből a tápanyagból. Változatos étrenddel minden gond nélkül biztosítható a napi C-vitamin szükséglet, ugyanakkor azok, akik nem táplálkoznak változatosan, akik alkohol- vagy drogfüggők, speciális egyhangú étrendet követők, esetleg gyerekek, akik nem hajlandók C-vitamin forrásokat fogyasztani, elérhetik a C-vitamin hiány állapotát.
Felszívódási zavarral és bizonyos krónikus betegséggel küzdők
Bizonyos orvosi állapotok csökkentik a C-vitamin felszívódását, vagy növelhetik a szervezet C-vitamin szükségletét. Bizonyos rákbetegségeknél, végstádiumú, krónikus hemodialízises kezelésben részesülő vesebetegségeknél is létrejöhet alacsony C-vitamin koncentráció a szervezetben.
A túlzott C-vitamin bevitel egészségügyi kockázatai
A C-vitaminnak alacsony a toxicitása és a kutatások alapján nagy dózisú bevitele sem okoz komoly eltérést. A leggyakoribb panasz a hasi görcsök, emésztőrendszeri kellemetlen érzések, hasmenés, hányinger, amit a nem felszívódó C-vitamin ozmotikus hatása okoz a béltraktusban.2
A napi ajánlott beviteli mennyiség
Európában az ajánlott C-vitamin beviteli mennyiség az egészség megőrzése érdekében minimum 80mg/nap. Az étrendkiegészítőkben maximalizált mennyiség 2000 mg/adag.3
Források:
1 Li Y, Schellhorn HE. New developments and novel therapeutic perspectives for vitamin C. J Nutr 2007;137:2171-84. [PubMed abstract]
2 Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. Washington, DC: National Academy Press, 2000.
3 Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (gov.hu))
Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. Washington, DC: National Academy Press, 2000.
Weinstein M, Babyn P, Zlotkin S. An orange a day keeps the doctor away: scurvy in the year 2000. Pediatrics 2001;108:E55. [PubMed abstract],
Wang AH, Still C. Old world meets modern: a case report of scurvy. Nutr Clin Pract 2007;22:445-8. [PubMed abstract],
Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. Washington,
DC: National Academy Press, 2000., Stephen R, Utecht T. Scurvy identified in the emergency department: a case report. J Emerg Med 2001;21:235-7. [PubMed abstract])
(King, CG, Waugh, WA. The chemical nature of vitamin C. Science 1932;75:357-358., Svirbely J, Szent-Györgyi A. Hexuronic acid as the antiscorbutic factor. Nature 1932)