Ugrás a tartalomhoz
Edzéstervek

A legjobb hasizomgyakorlatok a látványos eredményért

A legjobb hasizomgyakorlatok a látványos eredményért - BioTechUSA

A hasizmok a hát- és mellizomzat mellett az emberi test törzsizmainak részét képezik. Kulcsfontosságú szerepet játszanak többek között a légzés, a köhögés, a tüsszentés folyamatában, akár csak a belső szervek támasztásában és nőknél a szülésben is. Segédkeznek minden nagyobb izomerő kifejtésekor, sőt, nagyobb erőkifejtéskor működésbe lépnek a végtagizmok is. A formás és definiált hasizmok esztétikailag sem utolsók, hiszen igazán vonzó tud lenni mindkét nem esetében.

A hasizomgyakorlatok legnagyobb előnyei között említhető, hogy nagy részük otthon is elvégezhető, de legalábbis átformálható az otthoni körülményekhez.

Legtöbb esetben csak sík talajra, egy törölközőre, egy kis vízre és sok kitartásra van szükség. Tehát nincs több kifogás, itt az idő, hogy rákapcsolj a hasizmod edzésére!

Hasizom gyakorlatok a formás hasizmokért - BioTechUSA

Hasizom gyakorlatok a formás hasizmokért

1. Hasprés talajon (A későbbiekben ezt tekintjük a cikkben alapgyakorlatnak!)

Elsődlegesen az egyenes hasizmod fog dolgozni a gyakorlat közben, de segédizomként bekapcsolódik a mozgásba a külső és a belső ferde hasizom is.

Helyezkedj el hanyatt fekvésben a talajon, a térdeidet hajlítsd be, talpad legyen a talajon. Fontos, hogy a háti és az ágyéki gerincszakaszt enyhén szorítsd a talajra. Mindkét kezed legyen a tarkódon, és a lapockád aljáig emeld fel a törzsedet a talajtól. A törzs elemelése közben figyelj rá, hogy ne a nyakad vegye át a mozgató szerepet. Ebben segíthet, ha a plafonon kiszúrsz egy pontot, és elképzeled, hogy az állad és a kulcscsontod között elfér egy alma.

Haladóknak: Amennyiben már profi vagy a sima hasprésben, nyugodtan lehet nehezíteni a gyakorlatot például a karok mellső középtartásban való megtartásával, vagy a talpak talajtól való elemelésével.

2. Hasprés Fitball labdán, avagy kapcsolj nagyobb volumenre!

Izommunka szempontjából a helyzet ugyanaz: fő mozgató izomként az egyenes hasizmodon van a hangsúly, ugyanakkor támogató társként a külső és ferde hasizmok is jelen vannak.

Válassz egy, a magasságodnak megfelelő labdát, és helyezkedj el rajta hanyatt fekvésben úgy, hogy a térdek derékszögben hajlítottak legyenek és a talpad a talajon maradjon. A medencédet a gerincedhez képest tartsd semleges helyzetben, a kezeidet pedig tartsd a tarkódon.

A gyakorlat kivitelezésének elve valójában ugyanaz, mint az előbb leírt, talajon végzett gyakorlatban. Azonban nehezíti a helyzetet, hogy egy instabil eszköz van a tested alatt, valamint sokkal nagyobb szögben tudod mozgatni a felső testedet a labdának köszönhetően. Ezáltal nagyobb terjedelemben dolgoznak a hasad izmai.

Ezzel a gyakorlattal kiválóan fel tudsz készülni a haskerékkel végzett edzésekre is.

Hasprés Fitball labdán, avagy kapcsolj nagyobb volumenre! - BioTechUSA

3. Diagonál hasprés

Változtatunk a szerepeken! A külső és belső ferde hasizmok lesznek most a főszerepben, és a többi hasizom segítségével állítjuk őket a reflektorfénybe!

A feladat teljesen ugyanaz lesz, mint a talajon végzett alapgyakorlatnál, azonban a kivitelezés közbeni mozgás iránya megváltozik. A törzsedet itt is körülbelül a lapocka aljáig kell elemelni a talajtól, de nagyon fontos, hogy közben végezz egy oldalirányú fordulást, azaz törzsfordítást is.

Próbáld meg először a jobb válladat közelíteni a bal térdedhez, majd végezd el a mozdulatsort a másik irányba is. Fontos, hogy ne csak a fejed forgasd folyamatosan jobbra, majd balra, hanem igyekezz figyelni arra, hogy a törzsed emelésén és fordításán legyen a hangsúly!

4. Diagonál hasprés váltott lábemeléssel

Amikor ezt a gyakorlatot külső szemmel figyeli az ember, teljesen olyan, mintha egy egyszerű, könnyen kivitelezhető mozdulatsort szemlélne. Aztán elkezded és rájössz: EZ NEM SEMMI!

Ebben a gyakorlatban minden benne van: lábemelés, hasprés, törzsfordítás… és egy jókora adag fájdalom, amit a hasizmaidnál érzel. Azonban az is biztos, hogy a hatás már pár mozdulat után érezhető, és ebben biztosan nem fogsz csalódni!

Vedd fel a kiinduló helyzetet a talajon, ami egy pici módosítással teljesen ugyanaz lesz, mint a gyakorlatunk kistestvérei, amiket fentebb már olvashattál.

Egyetlen különbség van: két lábad nyújtott térdekkel hagyd a talajon. Miközben a jobb lábadat szorosan a padlón tartod, emeld a bal lábad enyhén felfelé, és közelítsd azt a jobb könyököd irányába. Törekedj a térdek nyújtására az egész gyakorlat alatt. Miután visszaengedted a lábad a kiinduló pozícióba, ismételd meg a gyakorlatot a másik lábbal is, az ellentétes irányba.

Kerékpáros hasizomgyakorlat az erős ferde hasizmokért! - BioTechUSA

5. Kerékpáros hasizomgyakorlat az erős ferde hasizmokért!

A ferde hasizmok formálásáért építsd be ezt a gyakorlatot is a hasizomerősítő blokkodba, hiszen ennél a gyakorlatnál az agonista mozgató szerepet a belső és külső ferde hasizmok végzik. Persze nem elhanyagolható az a tudat sem, hogy gyakorlat közben ezek mellett erősíted az egyenes hasizmod, a gerincfeszítő izmod és az egyenes combizmod is!

Vegyél fel hanyatt fekvő testhelyzetet a talajon, a lábaidat emeld meg, a comb és sípcsont 90°-os szöget zárjon be egymással. Fontos, hogy a háti és ágyéki gerincszakaszod a talajra simítva helyezkedjen el. Kezeidet tartsd a tarkódon, a fejed 2-3 cm-rel legyen elemelve a talajtól, a tekinteted előrefelé, a térd irányába nézzen. Kezdd el mozgatni a lábaidat úgy, mintha bicikliznél, és közben törekedj arra, hogy előbb a bal vállad közelítsen a jobb térdedhez, majd a jobb vállad a bal térdedhez.

Ennél a gyakorlatnál is folyamatosan végezz törzsemelést és -fordítást is.

6. Mindenki nagy kedvence: a plank!

Hogy melyik izom dolgozik? A plank gyakorlat az, ami az egész testedre hatással van és szinte minden porcikája részt vesz a mozgásban.

Helyezkedj el vállszéles alkartámaszban a talajon. Figyelj rá, hogy a könyököd a vállad vonalában legyen, és az alkarok párhuzamosak legyenek a testeddel. A tenyereid nézzenek lefelé, miközben a tested a fejtetőtől a sarkakig egyenes vonalban megtartott. Lábaiddal nyugodtan felvehetsz egy csípőszéles terpeszállást.

Amikor már profin megy az alapgyakorlat, úgyis rengeteg variációt találsz majd arra, hogyan fokozhatod tovább a „plank élményt”. Innentől kezdve nincs más dolgod, csak tartsd meg a pozíciót folyamatosan egyenletes légzés mellett, ameddig csak bírod!

Mindenki nagy kedvence: a plank! - BioTechUSA

7. Térdemelés függeszkedve – Rugaszkodj el a talajtól!

Ennél az összetett gyakorlatnál szükséged lesz egy állványra. Alkartámaszban helyezkedj el rajta, és madárfogással fogd át az állvány fogantyúját. Simítsd a háti és ágyéki gerincszakaszodat a háttámlához, és a lábaid tartsd a törzs síkjában a talajra merőleges helyzetben. Tekinteteddel előre nézz, és közben közelítsd a medencédet a rögzített mellkasodhoz. A térdemelés után, lassan, folyamatos koncentráció mellett engedd vissza a lábaidat a kiinduló helyzetbe.

Az edzés és a testformálás mindig fejben kezdődik el. Ha formás, kockás és lapos hasat szeretnél, akkor ne várj tovább és kezdj neki a testformálásnak már ma! A hasad izmainak formálása környezeti és időkorlátok nélkül kivitelezhető.

Figyelj arra, hogy fittségi szintednek megfelelő gyakorlatokat válassz, és végezd azokat helyesen a sérülések elkerülése és a megfelelő izommunka elérése érdekében.

Szánj időt a hasizom edzésére akár minden nap, és pár hét múlva biztosan nagyon hálás leszel érte a mai önmagadnak! Egyet azonban ne felejts el: az izmaid formálása edzéssel kivitelezhető, azonban a látványos külalak elérése érdekében mindenképpen figyelned kell az egészséges táplálkozásra is!