Ugrás a tartalomhoz
Edzéstervek

A legjobb nyújtógyakorlatok minden izomcsoportra

Az izmok rövidülnek és megnyúlnak a munkájuk során, így mozgatják a csontokat és így tudunk mi is helyet és helyzetet változtatni. Azonban a tartósan fennálló terhelés vagy hosszú ideig fennálló azonos testtartás az izmokban is tartós változást okoz. A sokat dolgozó izmok megrövidült állapotban maradnak. Fontos, hogy visszaállítsuk az eredeti állapotukba ezeket, hogy megfelelően el tudják látni a feladatukat, erre pedig a nyújtás vagy stretching az egyik legjobb megoldás. A nyújtó gyakorlatok hatással vannak a kötőszövetekre, szalagokra, ízületekre is.

Megfelelően nyújtani meg kell tanulni, hiszen ennek megvan a sajátos technikája és pozíciója minden izomcsoport esetében.

Ebből a cikkből megtudhatod, hogyan kell helyesen nyújtani, milyen technikák vannak, miért is fontos ez és megtalálhatod a 10 leghasznosabb nyújtó gyakorlatot is!

A nyújtás fontossága

A nyújtás fontossága

A nyújtás segítségével rugalmas, erős, egészséges marad az izomzatunk és mindez szükséges ahhoz, hogy az ízületi mozgástartományok megfelelő állapotát is megőrizzük. Nyújtás nélkül az izmok megrövidülhetnek és mozgásuk beszűkülhet. Ebben az esetben nem tudjuk a funkciójuk szerinti munkára fogni őket, hiszen rövidebb szakaszon aktivizálódva nem képesek ugyanazt az erőt kifejteni, mint teljes hosszukban. Ez hatással van az ízületre is, amiről erednek és/vagy amire tapadnak, ami szintén nem a fiziológiás pályáján fog ezáltal mozogni és lassan kopni kezd annak tüneteivel együtt. Tehát mind az ízület, mint az adott mozgásban résztvevő egyéb szövetek károsodnak, ha nem állítjuk vissza edzések vagy terhelések után az izomzatunk állapotát az eredetire.

A nyújtás előnyei közt megemlíthetjük a testtartásunk javítását. Hiszen a napi rutin (pl ülőmunka, autóvezetés stb.) során is megtörténik a fent említett folyamat, pl. A vállak előre esésével rövidülnek a mellizmok, az ülés során rövidülnek a csípőhajlító izmok, amiknek az állapotát ideális lenne visszaállítani ,hogy ez a tartás ne rögzüljön és okozzon számos problémát, mint hátfájás, derékfájás. A nyújtás ebben segítségünkre lehet.

A rendszeres nyújtással az izmok és ízületek állapotát javíthatjuk, aminek a segítségével máris tettünk valamit a krónikussá váló mozgásszervi fájdalmak ellen, amiket sok esetben éppen ezek az izomban fennálló asszimmetriák okoznak.

Ráadásul nem csak a túlterhelés, de maga az öregedés is okozhat hasonló problémákat, hiszen a meszesedés általános probléma idővel, ami szintén hatással van az ízületi mozgástartományra, de rendszeres sportolással és nyújtással ez kiküszöbölhető, javítható.  

A nyújtással rengeteg sérülés is megelőzhető, hiszen a karbantartott ízület és izomzat kevésbé sérülékeny. Ugyanakkor a fent említett megrövidült állapot és a korlátozott mozgástartomány könnyen vezethet sérüléshez pl. Egy hirtelen terhelésnél vagy túlterhelésnél. Jellemzőek az izomhúzódások, szakadások, ízületi gyulladások, kopások.

A nyújtás során az izmok vérellátottsága, az ízületeket ellátó erek keringése is javul, így ez a folyamat segíthet az izomláz gyorsabb leküzdésében is.

Kezdőként próbálj a nagyobb izomcsoportokra fókuszálni és azokra, amelyek általában könnyebben rövidülnek és okoznak problémát. Ilyenek pl a mellizmok, trapéz felső része, combizmok, vádli stb., illetve edzések után a megdolgoztatott izmokat nyújtsd meg mindenképpen!

A klasszikusan ismert statikus, vagyis hosszan kitartott nyújtásokat mindig bemelegített állapotban végezd, tehát célszerűen az edzés végén. Ebben a nyújtásban az izom gyengül, így nem szabad utána erőltetni, munkára fogni. De nem csak statikus nyújtás létezik, gyakran alkalmazott a dinamikus nyújtás is! A dinamikus nyújtás során a nyújtás mozdulatát ismételjük kezdőponttól végpontig lassan, koncentráltan. Itt figyelni kell arra, hogy kerüljük a hirtelen mozdulatokat és a túlzott nyújtást, rángatást! A dinamikus nyújtásnak kiváló helye van az edzés elején történő bemelegítés során is és az edzés végén a statikus nyújtás előtt is!

A nyújtások kivitelezésénél figyelj a légzésedre, mélyen szívd be a levegőt és lassan, hosszan fújd ki. Mindig a kifújásnál próbáld kicsit fokozni a nyújtást, óvatosan, kitartva 15-30 mp-ig.

Hatékony nyújtógyakorlatok – a rugalmasság fokozásáért, a testtartás javításáért és az egészségért

Nézzük meg, hogyan kell pontosan végrehajtani a leghatékonyabb nyújtógyakorlatokat! További gyakorlatokért nézd meg Teljes test nyújtás videónkat Nagy Dóra, edzés és táplálkozás szakértőnkkel!

Kobra póz

Kobra póz

Helyezkedj el hason fekvésben és tedd a kezeidet a vállaid alá. Tartsd a könyököket szorosan a törzsed mellett, majd lassan told felfelé a mellkasodat úgy, hogy a fejed maradjon a gerinc meghosszabbított vonalában és tartsd a talajon a csípődet! Csak addig emeld, amíg kényelmes. Tartsd meg 15-20 másodpercig. A nyakizmokat és a vállaidat lazán tartsd! Ezután lassan engedd vissza a mellkasodat a talajra! Ha derékfájós vagy, vagy gerincsérvvel küzdesz, kérd ki orvosod tanácsát. Ha nem okoz panaszt ez a póz, akkor végezheted! Főleg a hasizmokat nyújtja ez a gyakorlat!

Mellkashoz felhúzott térd

Feküdj a talajra hanyatt fekvésben, nyújtott lábakkal. Húzd az egyik térdedet a mellkasod felé, miközben a másik lábadat nyújtva szorítsd a talajhoz. Karold át a felhúzott térdedet és próbáld minél közelebb húzni magadhoz. A fejedet tartsd a talajon! Ez a gyakorlat nyújtja a farizmot, mélyhát izmokat.

Álló combhajlító (hamstring) nyújtó gyakorlat

Előre nyújtva tedd az egyik lábadat a talajra, míg a másik lábadon maradjon a testsúlyod. A nyújtott lábad a sarkán pihen. Engedd a csípődet lefelé, miközben az elöl nyújtott láb maradjon úgy, a törzsed pedig maradjon egyenes, főleg a lumbális szakaszon ügyelj erre! Érezd, ahogy a comb hátsó része nyúlik!

Nyakizom nyújtás

Állva vagy ülve is végezheted a gyakorlatot. Húzd ki magadat, tekintetedet szegezd előre. Döntsd a fejedet az egyik oldalra, közelítsd a füledet a válladhoz, majd tartsd ebben a pozícióban fél percig. A kezeiddel segítsd vissza ezután a fejedet középre, majd jöhet a másik oldal!

Tricepsz nyújtás

Tricepsz nyújtás

Térdelhetsz, ülhetsz vagy állhatsz is a gyakorlat során. Nyújtsd az egyik karodat magas tartásba a füled mellett, majd a könyöködet hajlítsd be és a kezedet a gerinced mentén próbáld kicsit lefelé tolni. A másik karoddal a fejed felett tudsz segíteni a mozdulatban. Mindkét oldalra végezd el a nyújtást!

Álló combfeszítő izom nyújtás

Kapaszkodj meg egyik kezeddel valamiben, majd a másik oldali térdedet hajlítsd be úgy, hogy a sarkadat közelítsd a medencédhez. Az azonos oldali kezeddel segítsd a mozdulatot! Figyelj arra, hogy a medencédet billentsd hátra a mozdulat során, így a combizom felső részét és a csípőhajlítók egy részét is meg tudod nyújtani. Arra is figyelj, hogy a két térd maradjon lehetőleg egymás mellett! Ismételd meg a másik oldalra is!

Vádli nyújtás

Állj egy lépcsőre vagy step padra. Támaszkodj meg kézzel valamiben, majd az egyik lábfejedet csúsztad a lépcső szélére úgy, hogy csak a lábujjak maradjanak fent. Told a sarkadat lefelé a talaj irányába, ha leér le is támaszthatod és a lábadat bokából előre döntve tudod fokozni a nyújtást! A lábujjak maradjanak fent a padon végig!

Álló csípő rotálás

Főleg a m. piriformis vagy körteképű izom nyújtására szolgáló gyakorlat. Állj egy megfelelően magas padhoz. Akinek nincs a csípő ízületével probléma az akár csípőmagasságú padhoz is állhat. Emeld fel rá az egyik lábad lábszárát és fektesd el. A másik láb nyújtott, a hát egyenes maradjon! Végezd el mindkét oldalra a gyakorlatot.

Mellizom nyújtás

Állj egy bordásfal vagy ajtófélfa mellé és helyezd el rajta az alkarodat vállmagasságban. Fordulj törzzsel kifelé, hogy a mellkas és az alkar távolodjanak egymástól! Végezd el a gyakorlatot mindkét oldalra és próbáld ki úgy is, hogy a könyöködet feljebb vagy lejjebb csúsztatod!

A felső háti szakasz nyújtása

Ülj egy szék szélére, a talpak pedig legyenek a talajon. Kulcsold össze az ujjaidat, emeld a karokat vállmagasságban előre és a hátad középső szakaszától felfelé kezdj hajolni előre és nyújtani előre a karokat! Gömbölyítsd a hátad felső szakaszát, nyisd a lapockákat!

Összesítés:

A nyújtás fontos része kellene, hogy legyen a mindennapoknak és az edzéseknek is! Láthattad, milyen típusú nyújtásokat javaslunk az edzés elején, és milyeneket az edzés végén. Mutattunk gyakorlatokat is, amelyek segítségedre lesznek mindebben. Ha további kérdésed merülne fel, keresd Szakértő válaszol rovatunkban Pajk Melitta gyógytornászunkat.

A BioTechUSA termékei közül az Arthro Guardot és a Collagen Liquidet ajánljuk az egészséges kötőszövetek megőrzése érdekében!