Ugrás a tartalomhoz
Életmód

A megfelelő sportruházat

„A fitneszterembe csak megfelelő sportöltözetben (sportcipőben, trikó, póló, top, sportnadrág) lehet belépni és edzeni. A papucsban, szandálban való edzés illetve mezítláb történő edzés nem engedélyezett. Mindenféle utcai viseletű cipő használata tilos!” – Olvasható a legtöbb kondi házirendjében, mégis bizonyára mindnyájan ismerünk legalább egy megmosolyogtató fickót (érdekes, hölgyeket nem szoktam így látni :)), aki cipő nélkül – vagy akár zokniban – tolja „kőkeményen”!

Pedig, amit a fitnesz suliban legelőször megtanultunk, minden gyakorlat kivitelezése kapcsán az a prevenció: a megfelelő alátámasztás (álló gyakorlatoknál: alapállás vagy támadóállás, ülő-fekvő feladatoknál pedig talpak stabilan a földön), melyhez egy zárt cipő használata nélkülözhetetlen! (Nem beszélve a higiéniáról!)

Cipőválasztás

Úgy vélem, a sportfelszerelés legfontosabb eleme a lábbeli, melynek kiválasztásakor az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

1. Mire használjuk? Terepfutó cipő esetén a talp rugalmasságát kombinálják a terephez illő bordázottsággal és a lépések általi becsapódások csillapítását segítő párnázottsággal. Ez utóbbi az elsődleges szempont egy teremcipőnél is, főleg a talp közepénél, amihez a megfelelő gördülékenység kell, hogy párosuljon. Mindkét típusnál fontos a felsőrész kialakításánál a jó szellőzés. Guggoláshoz, súlyemeléshez és speciális sportágakhoz az oda megfelelő cipőt célszerű használni.

2. Mik az érzékeny pontjaink? Például, akiknek gyengébbek a bokaszalagjaik, azoknak célszerű a magasszárú változatot választaniuk, a térdbántalmak esetében fontos a talp kialakítása, lúdtalpnál pedig betét használata javasolt.

3. Pronáló (befelé dőlő), neutrális, vagy szupináló (kifelé dőlő)–e a bokánk? Ugyanis a pronáló láb nagyobb oldalstabilitású cipőt igényel.

Ezeken kívül jó tanács még, hogy ha internetről rendelünk is lábbelit (esetleg kedvezőbb az ára), előtte akkor is próbáljuk fel boltban a méret és az anatómiai megfelelőség miatt! Praktikus, ha több párt is használunk váltogatva, ill. ha a különböző sportokhoz a fent említettek alapján, speciális típusokat hordunk.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1888/o_iStock_000021372186_Full_20160331134509.jpg

Ruházat

Hölgyeknél a sportmelltartó, uraknál az alsónadrág talán a legkritikusabb sportruha-darab; itt a kényelmi szempont és a tartás az elsődleges!

Futás, aerobic, kangoo és egyéb dinamikus, „ugrálós” mozgásformák esetében elengedhetetlen hölgyeknek a sportmelltartó viselete. Jó megoldás lehet a hátsó állítható keresztpántos fazon, fontos, hogy ne húzza a nyakat, a vállat, és meglegyen a megfelelő alátámasztás, kényelmesen simuljon a bőrünkre. A tartás szempontjából előnyös, ha széles a pántja, a méret kiválasztásánál pedig vegyük figyelembe, hogy se túl laza, se túl szoros ne legyen! Sok termék dobozán találhatunk egy olyan skálát, ami megmutatja, hogy melyik méret, melyik hétköznapi melltartószámozásnak felel meg.

A legjobb választás férfiaknak sportoláshoz az ún. „slip” fazon, a szár nélküli, feszes, rövid alsónadrág. A kényelmet fokozza, ha varrásnélküli darabot hordunk. A magas pamut tartalmú alsó télen melegít, nyáron pedig könnyebb szellőzést tesz lehetővé.

Egyéb általános szempontok:

 

  • Szín: motiváló, vidám, testalkatunkhoz, bőrünkhöz, hajunkhoz harmonizáló színvilág.
  • Anyagok: nedvesség- és légáteresztő, külön erre a célra kifejlesztett textíliák.
  • Fazon: testünk előnyös pontjait kihangsúlyozó, más területeket jobban fedő szabás.
  • Stílus: a darabok összepasszoljanak és illeszkedjenek a környezeti hatásokhoz, időjáráshoz.

 

Viselj kesztyűt!

A bőrkeményedés és a hólyag fájdalmas és csúnya is. Főleg a mai emancipált sport-trendeket követő nők kezén nem mutat túl jól – ám ez sem tarthat vissza minket a nagyobb súlyoktól és a crossfit jellegű edzésektől! 🙂

Ezért javaslom egy jó kis bőrkesztyű (hálós, szellőző felsőrésszel), vagy pántokkal ellátott szivacs viselését az ilyen sporttevékenységeknél! (Természetesen nem csak nőknek, férfiaknak is!) A kesztyű méretének kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy pár alkalom után kitágul egy picit hordás közben. Egy hozzávetőleges mérés szerint a tenyerünk szélessége (a kisujj alatti ponttól a mutatóujjig tartó vonal) megadja, hogy „S”-es (7 centiig), „M”-es (7-8 cm), „L”-es (8-9 cm), vagy „XL”-es (9-11 cm) kesztyűt vásároljunk.

Nekem sokszor új erőt, lendületet képes adni 1-1 új sportruhadarab, mivel minden súlyzós edzést igyekszem a tükör előtt kivitelezni, nem csak az fontos , hogy mit és hogyan csinálok, hanem az is, hogy miben 🙂 Ha tetszik, amit látok, nagyobb kedvvel végzem a gyakorlatokat is! Hála Istennek, ma már elérhető árakon lehet nagyon jó minőségű edzőfelsőket, nadrágokat kapni, sok szupermarketben is! Ha csüggednél, lepd meg Te is magad valamivel – itt a Tavasz: a színes, rövidebb fazonok ideje!

 

Plézer Panna

Sportedző