Ugrás a tartalomhoz
Táplálék-kiegészítő tippek

A koenzim Q10 hatása az egészségre, bőrre és sportteljesítményre

A koenzim Q10 hatása az egészségre, bőrre és sportteljesítményre

Számos cikk, videó, blogposzt szól a makro- és mikrotápanyagok fontosságáról, azok helyes arányáról, megfelelő beviteli mennyiségekről, azok forrásairól. Azonban méltatlanul kevés szó esik az egyéb biológiailag aktív összetevőkről, amik szintén fontosak egészségünk megőrzése érdekében. Ilyenek például az antioxidánsok, melyeknek egyik legismertebb képviselője a Q10 koenzim – erről lesz szó az alábbi cikkben.

Mi az a koenzim Q10?

Az emberi szervezet saját maga is képes a Q10 előállítására, azonban ez a folyamat az életkor előrehaladtával (20-35 éves kor körül) lelassul.

Mivel számos élettani folyamatban játszik fontos szerepet, ezért a fokozatosan csökkenő Q10 szinten tartására, pótlására érdemes figyelmet fordítani.

Ezt lehet élelmiszerekkel vagy táplálék-kiegészítő formájában. A koenzim Q10 legjobb természetes forrásai a belsőségek (szív, máj), húsok, halak, ezen belül is a marhahús, a sertéshús, illetve a szardínia, a makréla, a lazac és a tonhal. A húsokhoz képest ugyan valamivel kevesebb Q10-et tartalmaznak a zöldségek és a gyümölcsök, de a petrezselyem, a brokkoli, a karfiol, az avokádó és a feketeribizli Q10 tartalma kiemelkedőnek mondható a többi zöldség- és gyümölcsfélékéhez képest.

A fentieken túl az olajos magok, illetve növényi olajok szintén nagyon jó természetes forrásnak bizonyulnak, így nemcsak kedvező zsírsav összetételük miatt érdemes fogyasztanunk őket. Ételkészítéskor használjunk változatosan szójaolajat, olívaolajat és szőlőmagolajat, zabkásánkat pedig a jól bevált mandula helyett néha szórjuk meg szezámmaggal!

Melyek a koenzim Q10 egészségre gyakorolt jótékony hatásai?

1.   Csökkenti a fejfájást

Ahogy már a bevezetőben szó volt róla, az emberi szervezet saját maga termeli a koenzim Q10-et, majd ezek az ún. mitokondriumban raktározódnak. A mitokondriális sejtek kóros működése a sejtek emelkedett Ca felvételéhez vezethet, aminek eredményeképp megnő a szabadgyökök száma, illetve csökken a velük szemben védő hatású antioxidánsok mennyisége. Ennek eredménye lehet például a sejtek alacsony energiaszintje – az agysejtek esetében ez akár migrénes fejfájásként is jelentkezhet.

(Yorns & Hardison, 2013)

Mivel a koenzim Q10 főleg a mitokondriális sejtekben található meg, kimutatták, hogy képes javítani a mitokondriális sejtfunkciókat, így csökkentve a migrén során kialakuló gyulladásos folyamatokat.

(Sândor et al., 2005)

Egy 2013-as kutatásban például arról számoltak be, hogy alacsony Q10 szinttel rendelkezőknél jelentős mértékben csökkent a migrénes fejfájások gyakorisága Q10 szupplementáció hatására.

(Yorns & Hardison, 2013)

2.   Segíthet a termékenységben

Az életkor előrehaladtával csökken a petesejtek száma, ezzel párhuzamosan pedig – mint ahogy ez már említésre került – csökken a szervezet endogén Q10 termelése is. Így gyakorlatilag csökken a lehetőségünk arra, hogy saját Q10 termelésünkkel óvjuk sejtjeinket (beleértve a petesejteket is) az oxidatív stresszel szemben. Ugyanez igaz a férfiak esetében is, ugyanis a hímivarsejtek mennyiségét és minőségét egyaránt negatív irányba tudja befolyásolni az oxidatív stressz, mint sejtszíntű folyamat, ami ellen szintén antioxidánsokkal védekezhetünk.

(Ahmadip et al., 2016) (Lafuente et al., 2013)

3.   Segíti az agyműködést

Szintén az antioxidáns hatásnak köszönhető az agyműködésre gyakorolt jótékony hatása: az idegsejtek rendkívül nagy számban tartalmaznak mitokondriumot, illetve a zsírsavak is fontos szerepet játszanak a felépítésükben. Mint tudjuk, a zsírok könnyen oxidálódnak, vagyis nagyon érzékenyek az oxidatív stresszre: ez ellen pedig szintén nagyon jó megoldás, ha megfelelő szintű antioxidáns áll rendelkezésünkre.

Kutatások igazolják a koenzim Q10 pozitív hatását az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór progressziójának visszaszorításában, sőt, preventív hatása sem elhanyagolható!

(Wadsworth et al., 2008) (Shults et al., 2002)

A Q10 JÓTÉKONY HATÁSA A BŐRRE

A Q10 jótékony hatása a bőrre

1. Fiatalon tarthatja bőrünket – csökkenti a ráncokat

A koenzim Q10-zel nem csak étrend-kiegészítőként találkozhatunk, de népszerű összetevője a különféle kozmetikai (arc- és bőrápolási) termékeknek is – nem véletlenül.

Energiatermelésben játszott fontos szerepe és antioxidáns hatása nemcsak az agyműködés, vagy a szív- érrendszer területén jelentkezik, de a bőr hámsejtjeinek élettani folyamataiban szintén kulcsfontosságú. A kollagén és elasztin termelésre gyakorolt hatásán keresztül képes csökkenteni a ráncok kialakulását.

2.   Antioxidáns hatása képes megvédeni a bőrünket a környezeti hatásoktól

Az életkor előre haladtával – sok más folyamathoz hasonlóan – bőrsejtjeink működése, azok aktivitása is lelassul, csökken. A koenzim Q10 azonban energizáló szerepéből adódóan az itt található sejteket is aktivizálja, így lassítja az öregedés folyamatát.

Bőrünket rendkívül sok környezeti hatás éri – elég, ha csak a nyári napsugárzásra, a magas UV-sugárzásra gondolunk. A sugárzás hatására ugyanis szabadgyökök képződnek, amik ellen a már jól ismert antioxidánsokkal védekezhetünk. A koenzim Q10 antioxidáns hatása molekuláris szinten képes védeni a bőrünket a káros sugárzásokkal szemben.

3.   Puhává teszi a bőrt

Ha sejtjeink energikusak, egészségesen működnek, jobban tudják hasznosítani a tápanyagokat, amivel ellátjuk őket. Összességében, ha bőrünk jól táplált, sokkal inkább ellenáll a káros hatásoknak, így lesz képes megőrizni puha, természetes állapotát.

Melyek a koenzim Q10 pozitív hatásai az egészség és a sportteljesítmény tekintetében?

1. Javíthatja a fizikai teljesítőképességet

Oxidatív stressz nemcsak a fent említett sejteket (bőrsejtek, agysejtek, szív-érrendszer sejtjei) érheti, de ugyanígy az izomsejtek működését is negatívan tudja befolyásolni. Oxidatív stressz esetén az izomsejtekben található mitokondriumok csökkent aktivitást mutatnak, így az izomkontrakció minősége elégtelen lesz. A koenzim Q10, mint antioxidáns képes ezt kompenzálni, így fokozva fizikai teljesítőképességünket.

Több kutatás is igazolta, hogy a Q10-nek szerepe van a kifáradás csökkentésében és az erőszint fokozásában, melyek együttesen a teljesítmény javulását eredményezhetik.

(Gökbel et al., 2010) (Mizuno et al., 2008) (Cooke et al., 2008)

2.   Védi a tüdőt

A gázcsere (vagyis az oxigén felvétel és a szén-dioxid leadás) központi szerve a tüdő, így nem meglepő, ha ez a szervünk kifejezetten érzékeny az oxidatív stresszre. A tüdőt érintő megnövekedett oxidatív stressz és a gyengébb antioxidáns funkció (beleértve az alacsony koenzim Q10 szintet) együttes következménye lehet különféle betegségek kialakulása, úgymint asztma, vagy akár COPD (krónikus obstruktív légúti megbetegedés).

(Tanrikulu et al., 2011)

Egy asztmásokat vizsgáló kutatás kimutatta, hogy azoknál a személyeknél, akiknél Q10 szupplementációt alkalmaztak, csökkent a gyulladásos folyamatok kialakulása, ezáltal a szteriod kezelés mértéke is fokozatosan csökkenthető volt.

(Gvozdjáková et al., 2005)

3.   Segíthet a szívelégtelenség kezelésében

Szívelégtelenségről akkor beszélhetünk, ha a szív pumpafunkciója elégtelen: nem képes kellőképpen összehúzódni és elernyedni, ezáltal a nem tudja megfelelő mennyiségű vérrel ellátni a perifériás szerveket, szöveteket.

Szívelégtelenség kialakulásának okai között említhetjük a koronária betegségeket, vagy akár a magas vérnyomást, mint népbetegséget is. Ezek mind-mind oxidatív stressz kialakulásához vezetnek – innentől kezdve a képlet egyszerű. Oxidatív stressz ellen antioxidánsokkal védekezhetünk – így jut ismét központi szerephez a koenzim Q10.

Egy 2015-ös kutatás alapján elmondható, hogy a koenzim Q10 hozzájárulhat a szívizomsejtek megfelelő energiatermeléséhez, csökkenti az oxidatív stressz okozta káros hatásokat és javítja a szívműködést, ezáltal lehet szerves része a szívelégtelenség terápiájának.

(DiNicolantonio et al., 2015)

Válaszd a BioTechUSA Q10 tartalmú termékeit!

9498502794Termékkínálatunkban kétféle Q10-et is találsz: a Q10 Coenzyme és a H2O Q10 is 100 mg Q10-et tartalmaz adagonként, azonban utóbbi egy igazi antioxidáns bomba, hiszen Q10-en kívül található még benne még C- és E-vitamin, béta karotin, illetve szelén is!

Töltődj fel antioxidánsokkal a BioTechUSA-val!

Szeretnél átfogó, személyre szabott életmód tanácsokat kapni? Akkor regisztrálj a BioTechUSA Lifestyle Programjára és vágj bele már ma! Legyen a célod fogyás, izomtömeg-növelés vagy egy egészséges életmód kialakítása, mi segítünk a következő szintre lépni!