Ugrás a tartalomhoz
Életmód

A mellizom edzése nőknek

Ahhoz, hogy harmonikus testfelépítésed és izomzatod legyen, minden izomcsoportra edzened kell. Ellenkező esetben – ha valamelyik kimarad, vagy lemarad – ez a hiány látványos eltérést okozhat az összképben./sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1515/o_female-weight-training_20130814130833.jpg

Nem arról van szó, hogy a lányoknak is fekvenyomással kell indítani az edzéseket, és hasonló módon és rendszerességgel kell edzenie a mellizomzatot, de tény, hogy nem árt stimulálni, ha valóban feszes, tónusos, harmonikus izomzatot szeretnél.

Azzal tisztában vagy, hogy minden izom fejlettsége kihat más izmok munkájára és fejlődésére is, hiszen egy-egy izom edzésekor számos más izom is dolgozik. Tulajdonképpen arról van szó, hogy az izmok “összedolgoznak”, azaz segítik egymás munkáját.

Nemcsak esztétikai okai vannak a mell edzés fontosságának, hanem az is rettentő fontos, hogy az izomzat egyensúlyának hiánya egyéb egészségügyi problémákat okozhat. Jó példa ebben az esetben a tartásbeli probléma, vagy a csontos mellkas, ami ugye egyáltalán nem egy szép látvány.

Természetesen nem arról van szó továbbra sem, hogy komplett mell edzést kellene produkálni a lányoknak. Mindössze az a lényeg, hogy a teljes test edzésének részeként mindenképp javasolt beiktatni néhány mellizom gyakorlatot is a heti programba.

Ha belegondolsz, milyen nagy is a mellizom, teljesen törvényszerű, hogy időnként nem árt egy olyan gyakorlatot megcsinálnod edzésen, amely legalább átmozgatja ezt a hatalmas izmot. Lányoknak sok esetben javasolják éppen emiatt a szimpla fekvőtámaszt, esetleg a tárogató gép használatát. Nem kell hatalmas súlyokkal dolgozni, de erre az átmozgatásra mindenképpen szükség van, s ne feledd, ettől még nem fogsz lefogyni a melledből! Sőt az izom erősítésével kicsit emelni tudsz rajta.

Ráadásul a mell edzésével más izmok edzését is segíted, például a tricepszét vagy a vállat, főleg a váll elülső részére igaz ez. S mivel a mell egy elég nagy izomrész, a nagyobb súlyos edzésekkel szépen lehet fokozni a kalóriaégetést is.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1515/o_FB_cover_IsoWhey_20140312093518.jpg

Nézzünk 3 nagyon egyszerű gyakorlatot, melyet teljesen nyugodt szívvel elvégezhetsz a mell teljes megedzéséhez:

  • Fekvőtámasz: a jó öreg és bevált iskolai gyakorlat, mely nagyszerűen erősíti a mellizmot és akár otthon is el tudod végezni. Annyit végezz belőle, amennyit csak bírsz és próbáld addig növelni az ismétlésszámokat, amíg megy a 3×15 legalább. Ha már belejöttél és ez már könnyen megy, akkor felteheted a lábadat padra, karok a talajon és úgy végezd a gyakorlatot.
  • Nyomás döntött padon: feküdj egy 30 fokos döntött padra, kezedben súlyzókkal. Emeld a magasba a karokat úgy, hogy függőlegesen legyenek, a súlyzók a kezedben pedig merőlegesek a testedre, tehát normál kéztartás. A könyök hajlításával engedd le a súlyzókat vállmagasságba, minél mélyebbre, majd nyújtsd ismét a magasba. Végezz 3×12 ismétlést.
  • Tárogatás: akár vízszintes, akár döntött padon, de gépen is végezhető a gyakorlat. A padon csupán feküdj hanyatt, karok törzs előtt nyújtott tartásban, súlyzóval a kézben. A karokat nyisd oldalra, majd zárd vissza. A gyakorlatból mehet akár 3×15.

Ez egy teljesen alap mell edzésterv, amelyet kezdők, hobbiból edzők és haladók is alkalmazhatnak, nyilván a súlyok nagysága eltérő lesz.

Szabó Noémi

WBPF világbajnok testépítő

személyi edző