Ugrás a tartalomhoz
Életmód

A stressz is okozhat elhízást?

Túlsúly a mérlegenEz az egyensúly nélküli élelmiszerfogyasztás vezet aztán az emberek anyagcsere zavarainak kialakulásához, valamint a különböző szív–és érrendszeri betegségekhez. Az étkezési zavarok sokféle eredetűek lehetnek, okozhatják a stressz, depresszió, lelki feszültségek, de ide tartozhat a vitaminhiány vagy egyéb esszenciális elemek hiánya is.

Az egyik leggyakoribb oka azonban az étkezési zavaroknak a szerotonin hiánya.

A sok cukros és magas szénhidráttartalmú étel fogyasztása fokozza a szerotonin termelődés zavarát. A szerotonin egy olyan hírvivő anyag, amelynek termelését a bevitt táplálékkal tudod befolyásolni. Ennek az anyagnak a hiánya feszültséghez, álmatlansághoz vezethet, sőt depressziót, szorongást és még élelmiszerfüggőséget is okozhat.  Mivel az emberek többsége nem tudja, hogy mennyire és hogyan is befolyásolja az elfogyasztott étellel akár a hormonok, akár az ingerületátvivő anyagoknak a termelődését, így nem csoda, ha ennek hiányában többségünk folytatja az egészségtelen táplálkozást és nemcsak az elhízást támogatja a túlzott mértékű evéssel, hanem még további problémával is tetézi az amúgy sem kiegyensúlyozottan működő szervezetét.

A triptofán nevű aminosav csökkenti a stresszt, segít visszaállítani a helyes étkezés egyensúlyát, valamint elősegíti a nyugodtabb alvást is.

A szerotonint a triptofán nevű aminosavból állítja elő a szervezet, az agyban található. A szerotonin egy ingerületátvivő anyag, amely a központi és a környéki idegrendszerben is megtalálható. Sok folyamatban szerepe van, így többek között az alvás, a hangulatbetegségek és a fájdalomészlelésben is. Hozzá tartozik a boldogság, az öröm, a nyugodtság érzése.

Amennyiben hiány lép fel a szerotoninból, úgy viselkedésed agresszív lehet, kedvetlenség és rossz hangulat lesz úrrá rajtad.

A szénhidrátban gazdag ételek megemelik a vér szerotonin szintjét. Ez a magyarázat arra, amikor a szerotonin hiány miatt hirtelen megnő az édesség iránti vágyad.

A stressz is kiválthatja a szerotonin hiányát.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1218/o_shutterstock_34558258_20120926183139.jpgA stressz egy rendkívül összetett probléma és igen sok tényezö járul hozzá a kialakulásához. Sajnos az is biztos, hogy a stressz hátrányosan befolyásolja az alvás minőségét. De nemhogy ront az alváson, hanem ezáltal az egészség romlásához is vezethet.

Legtöbbünk azt gondolja, hogy az alvás menniysége a legfontosabb és ezt helyezi előtérbe. Sokan szenvednek álmatlanságtól, amelynek a napközbeni álmosság a legszembetűnőbb tünete. Viszont ezen tünetegyütteshez sorolják az éjszakai lábrángatózást, a fogcsikorgatást, a nehéz esti elalvást is.

Mivel az alvás ideje alatt számos folyamat zajlik a testben, és jelentős erőforrások hasznosítása ilyenkor történik, ezért az alvás minőségét kell hangsúlyozni a mennyiség felett! A jobb minőségű és pihentető alvás a stressz oldására is kiváló!

Szabó Noémi