Ugrás a tartalomhoz
Táplálék-kiegészítő tippek

A taurin hatása a szervezetre

A taurin hatása a szervezetre

Egy időben, amikor a középpontba kerültek az energiaitalok, rengeteget lehetett hallani a taurinról. Jöttek az információk mindenfelől: volt, aki szerint jótékony, mások szerint nem. Nem tudhattuk egyértelműen, hogy egészségre káros vagy inkább vigyünk be belőle többet. Mindeközben fogalmunk sem volt arról, hogy mire jó és miért van az energiaitalban, vagy egyáltalán hol máshol található meg? Ebből a cikkből megtudhatod,  miért is hasznos a taurin a szervezet számára, milyen hatásai vannak sportolók és nem sportolók esetén és mennyit célszerű belőle fogyasztani. A taurint hatását ma is folyamatosan kutatják és úgy tűnik, sok előnyöd származhat abból, ha pontosan megismered ezt az aminosavat, ami a szervezetben nem is olyan kis mennyiségben fordul elő és rengeteg fontos szerepe van, ami a hasznodra válhat.

 

Mi a taurin és mi a szerepe?

A taurin egy, a szervezetben természetes formában is megtalálható aminosav. Az energiaitalokban a koffein mellett gyakran előfordul. Bár nem stimuláns, mégis serkentően hat az agyműködésre.

Az izomzat számára is több szempontból hasznos. A szív egészségében is szerepet játszik, hiszen a kutatások úgy találták, hogy csökkenti a vérnyomást, valamint szabályozza a szervezet kalcium szintjét és ezáltal csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, ami a szívinfarktus kockázatának csökkenésével jár. Ugyancsak fontos megemlíteni az idegrendszerre gyakorolt hatását. Segíti a kommunikációt az idegsejtek között, védi az idegeket, valamint a szervezetben a sejtmembránok fenntartását is elősegíti.

Egyes kutatások szerint a taurin és koffein remekül kiegészítik egymást abban, hogy mind a fizikai mind a szellemi teljesítőképességet fokozzák, így nem véletlen, hogy együtt kerülnek az energiaitalokba. A fizikai teljesítményfokozásban a taurin főleg ott tölti be a szerepét, hogy segíti a glükóz áramlását az izmokba, így biztosítva az elsődleges energiaforrást a működéséhez.

Testépítők is előszeretettel alkalmazzák, mivel segíti a fehérjeszintézist, így elősegíti az izomtömeg növekedését is. A kutatások kiemelik idegrendszeri nyugtató hatását, amely a szorongás leküzdésében válhat hasznunkra. Epilepsziások is alkalmazzák a tünetek csökkentésére.Mi a taurin és mi a szerepe?

A taurinban gazdag étrend

A taurin egy kéntartalmú aminosav. Azonban más aminosavakkal ellentétben a fehérjének nem összetevője. Ehelyett szabadon található a sejten belüli folyadékban. A felnőtt ember képes előállítanni aminosavakből, ugyanakkor csecsemőkorban még nem, viszont akkor megkapja az anyatejből. Számos étel tartalmaz taurint. Nagyszámban főleg a magas aminosavtartalmú – tehát magas fehérjetartalmú – ételekben, mint amilyen a hal is. Kifejezetten magas a makréla taurintartalma, de az állati húsok is remek taurinforrást jelentenek. Még a madarakban és a rovarokban is megtalálható a taurin, de kifejezetten sokat tartalmaz a marhamáj, a csirkehús vagy a bárányhús. Míg a földben fejlődő zöldségekben a taurin nem fellelhető, addig a tengeri alga bizony remek forrás. Kagylóban, rákban és a tenger gyümölcseiben is nagy mennyiségben megtalálható.

 

Mi a megfelelő taurin mennyiség?

Egy átlagos napi étrend nagyjából 40-400 mg taurint tartalmaz.

Az általános adagolás szerint naponta 500-2000 mg közötti mennyiséget érdemes taurinból fogyasztani kiegészítésképpen. Sportolók, nehéz fizikai munkát végzők, stresszben élők számára ez a mennyiség 3000 mg-ig is felmehet.

A vizsgálatok szerint a vesét ez a mennyiség még nem terheli meg. Jelenleg nem állnak rendelkezésre olyan tanulmányok, amelyek a nagy mennyiségű vagy hosszú távon történő taurin fogyasztás hatásait vizsgálnák. A 3000 mg-os napi mennyiség hosszú távon is biztonságosnak mondható. A vizsgálatok szerint a napi hús- és halfogyasztás sem elég ezen mennyiség bevitelére, így ha a taurin fogyasztás előnyeit maximalizálni szeretnéd, érdemes elgondolkodni azon, hogy táplálék-kiegészítők segítségével növeld a bevitt mennyiséget.

A kor előrehaladtával a szervezet taurin termelése csökken, így ezt is érdemes számításba venni. A magasabb mennyiségű bevitel azok számára ajánlott leginkább, akiknek a taurin fogyasztás előnyös hatásaiból többre is szükségük van. Tehát, ha magas vérnyomással rendelkezel, stresszes munkakörben dolgozol, esetleg kevés húst tartalmazó étrendet követsz, akkor érdemes növelned a taurinbevitelt. Sportolóknak szintén javasolt a mennyiség optimalizálása, legyen szó állóképességi sportról vagy izomtömeg növelést célzó erősítő edzésekről. A taurin ugyanis a kitartást és az izomtömeg növekedését is segíti.

 

A taurin hatása étrend-kiegészítőként

Az egyes hatóanyagok étrend-kiegészítőként történő fogyasztása azért előnyös, mert így egyszerűen, könnyen megoldható annak bevitele, nem igényel előkészületet, sütés-főzést. Ráadásul az élelmiszerekben található egyéb tápanyagoktól vagy haszontalan tápanyagforrásoktól mentesen tudjuk megoldani az adott hatóanyag bevitelét. Bár a szervezet képes előállítani a taurint, ugyanakkor vannak helyzetek, amikor az előállításához szükséges hatóanygok is hiányosan állnak rendelkezésre a szervezetben, emiatt pedig hiány alakulhat ki. Ilyen például egy szigorúbb diéta. Ha taurin hiány alakul ki a szervezetben, akkor könnyebben léphetnek fel gyulladások és kalcium lerakódások, aminek köszönhetően meszesedés is könnyebben megindulhat. Ha emellett sportolsz is, könnyebben lehetnek gondjaid a megfelelő hidratáltsággal és akár izomgörcsök is felléphetnek. Mivel a taurin antioxidánsként is segíti a szervezet működését, így hiánya esetén az ebből adódó problémákkal is számolni kell. Látásproblémákkal is számolni lehet, hiszen a retina megfelelő működésében is fontos szerepet tölt be, de a depresszió, idegesség, halláskárosodás, magas vérnyomás, hízás, regenerációs problémák is jelezhetik a taurin hiányát.

A taurin túlzott mennyiségű bevitelével kapcsolatban nincsenek vizsgálatok, helyes alkalmazása esetén a kutatások szerint az élethosszig tartó napi 3000 mgos mennyiség is biztonságos.

A taurin hatása étrend-kiegészítőként

A taurin tényleg meghosszabbítja az életet?

A szóbeszéd szerint a taurin a titka annak, hogy a japánok sokkal gyakrabban élik meg akár a 100 éves életkort. A kutatások ennek titkát még ma is az étrendben keresik, hiszen a nemzet sok halat és algát fogyaszt, amelyek mindegyike gazdag taurinban. Egy kutató azt találta, hogy a legtöbb 100 év feletti lakost megélt japán településen történt vizsgálatok szerint sokkal alacsonyabb az érelmeszesedés és a gyomorrák kockázata, valamint alacsonyabb a hormonalapú rákbetegségek kialakulásának kockázata, mint amilyen a mellrák vagy a prosztatarák. A táplálkozásban tett kutatómunka során azt találták, hogy hetente legalább háromszor fogyasztanak halat, rengeteg teljes kiőrlésű gabonát és zöldségeket, de taurinban gazdag rákot és poliipot is. Utóbbiak a kutatások alapján csökkenti a koleszterin szintet és a vérnyomást. A vizsgálatból kiderült, hogy a táplálkozási szokások mindenképp összefüggésbe hozhatóak a hosszú életkorral, de a taurin csak egy összetevő a többi között, amely jó hatással van az egészségre.

 

Taurin és az éberség

Ha belegondolsz, miért van az energiaitalokban taurin, nyilván arra jutsz, hogy azért, mert éberen tart. Sajnos ez azonban egy tévhit.

A taurin javítja az alvás minőségét. Ha lefekvéskor pörögnek a gondolataid vagy ideges vagy, akkor segítségedre lehet a taurin nyugtató hatása.

Hatása annak köszönhető, hogy növelli a GABA mennyiségét, amely nyugtató hatással van az idegrendszerre. Hozzájárul a stresszhormonok mennyiségének csökkentéséhez. Mivel a stressz vagy intenzív edzés hatására könnyen ürül a szervezetből, így hamar hiány léphet fel belőle, főleg ha nem fogyasztasz húsféléket. Az energiaitaloknak titulált élénkítő hatás akkor keletkezik, amikor a taurint koffeinnel kombinálják úgy, hogy annak mennyisége kisebb vagy egyenlő a koffeinével. Ilyenkor az elalvást nehezítő, gátló hatása van. Ha a mennyisége nagyobb, akkor a nyugtató hatása érvényesül. Lefekvés előtt fogyassz 2000-3000 mg taurint, ha alvásproblémával küzdesz.

Összefoglalva tehát a taurin remek választás, ha:

  • egy antioxidánst keresel, annak minden egészségügyi előnyével
  • ha keringési rendszeri problémád van
  • elhízás elleni küzdeesz
  • teljesítményt növelnél
  • félsz a stimulánsoktól, mint amilyen a koffein
  • vegetáriánus étkezést folytatsz
  • stresszes életet élsz
  • intenzíven sportolsz

Fentiek bármelyikének meglétekor érdemes elgondolkodni azon, hogy védd az idegrendszeredet, a keringési rendszeredet ezzel a sokrétű antioxidáns hatású hatóanyaggal. Rengeteg formában elérhető mint táplálék-kiegészítő, legyen szó porról vagy kapszuláról. Így egyszerűen fogyasztható, bárhova magaddal viheted, így edzéshez is kiválóan alkalmas, akár kávé mellett is!