Ugrás a tartalomhoz
Életmód

A vitaminok szerepe a diétában

748Az nyilvánvaló, hogy a táplálékot szervezeted feldolgozza és energiává vagy zsírrá alakítja. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy amit megeszel, azt vagy energiaforrásként használod fel, vagy tartalékként elraktározod. Amennyiben túl sok a felhasználatlan tartalék, abból lesz idővel az a zsírpárna, melytől meg szeretnél majd szabadulni.

Azt, hogy a táplálékot elégeted–e vagy pedig raktározásra kerül, elsősorban a testben zajló biokémiai reakcióktól függ. Ezeket a testi reakciókat enzimek aktiválják, melyek működését – többek között – vitaminok és ásványi anyagok szabályozzák. Ha tehát valaki – még ha csak kis mértékben is -, de hiányt szenved valamilyen vitaminból vagy ásványi anyagból, akkor hízni fog, illetve nem fog tudni tartósan lefogyni.

Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb étel kalóriákban gazdag, ugyanakkor vitaminokban, ásványi anyagokban és enzimekben szegény. Legtöbb esetben azért eszel többet a kelleténél, mert így próbálod meg tested öntudatlan erőfeszítését kielégíteni, hogy hozzájusson a szükséges tápanyagokhoz. Márpedig, ha tápanyagban szegény ételeket fogyasztasz, a szervezet nem jut hozzá az általa kívánt anyaghoz, ezért érzed magad továbbra is éhesnek. Amint megvan a megfelelő vitamin– és ásványi anyag bevitel, amire szükséged van, ez megszűnik. Az agyad addig küldi az “éhes vagyok” jeleket, amig ki nem elégíted a megfelelő minőségű tápálékkal. Ezért eszik valaki többet a kelleténél, mert nem a megfelelő ételt fogyasztja…

A vitaminok és ásványi anyagok szabályozzák a táplálékok hasznosítását. A vitaminhiány ezért vezethet elhízáshoz. A plusz kilók megszabadulásához tehát szükség van rájuk!

Az alábbi vitaminok, ásványi anyagok (melyek természetes táplálékkiegészítők formájában is elérhetők) kifejezetten a fogyás és zsírégetés gyorsításában, illetve annak megkönnyítésében játszanak kiemelkedő szerepet:

L-Carnitin:148

 • megakadályozza a zsírok lerakódását
 • energiává alakítja a testben tárolt zsírokat, vagyis növeli az energiaszintet
 • javítja a szervezet teljesítőképességét, csökkenti a fáradtságérzetet
 • csökkenti a testtömegindexet, és segíti a sovány izomzat kiépítését
 • megköti az anyagcsere során létrejövő savakat (hiány esetén a savakat a zsírszövet elraktározza, ami nehezíti a fogyást)
 • csökkenti a szervezet tápanyagigényét (alacsony L-karnitin szintnél nő a szervezet tápanyagigénye)

Króm:151

 • serkenti a szénhidrát-és cukoranyagcserét
 • erősíti az inzulinhatást a megfelelő szénhidrát-anyagcsere elérése érdekében
 • szabályozza a vércukorszintet, és stabilizálja az energiaháztartást
 • sportolásnál csökkenti a testzsírt, növeli az izomtömeget és szálkásít
 • gyorsítja a fehérjék beépülését, növeli a teljesítőképességet

Lecitin:359

 • a lecitin fő alkotórészei (kolin, inozitol) alapvetően zsírbontó, zsírégető hatással rendelkeznek
 • javítja a máj működését, csökkenti a koleszterinszintet
 • csökkenti az ízületi fájdalmakat (ezért javasolt sportolóknak is szedni)

A különböző fogyókúrák jó segítséget nyújthatnak a fogyáshoz, és érdemes is használni azok útmutatásait. Fontos azonban, hogy megtaláld, mi az, ami számodra hosszú távon alkalmazható. Használd a fogyókúrákban tanult ismereteket, ám sokkal fontosabb, hogy ismerd ki saját tested müködését és az alapján Te mondd meg, mit, mikor egyél! Ha így teszel, hosszú távon is ki tudsz majd tartani a saját szabályaid mellett!

Ne feledd!

A fogyókúra csak egy átmenet, egy “mankó”, melynek segítségével beindíthatod a fogyást!

Szabó Noémi

WBPF Világbajnok testépítő