
Az 5 legjobb diétás palacsinta recept
A palacsintát mindenki szereti. Már gyerekkorunk óta sokunk nagy kedvence, hiszen rengeteg féle variáció létezik a töltelékre, édes és sós változatban is. Azonban diéta esetén nem igazán fogyasztható a benne lévő fehér liszt és cukor miatt. A finomított szénhidráttartalma miatt az egészséges táplálkozás részeként sem említhető, de amikor fogyás, szálkásodás a cél, kiemelt figyelmet igényel a cukrok, szénhidrátok csökkentése. Szerencsére erről a kedvencünkről viszont nem kell teljesen lemondani, mert elkészíthető többféle diétás változatban is. Nézzük, mire kell figyelni egy diétás palacsinta elkészítésekor!
Palacsinta mindenkinek: formáld kedvedre!
Sokak fejében a palacsinta egyenlő az elhízással. Ez bár részben igaz, de csak azon múlik , hogy milyen alapanyagokat használunk az elkészítéséhez. Ha a diétás palacsinta mellett düntünk, a legegyszerűbb megoldás, ha teljeskiőrlésű lisztet használunk a tésztához. Amennyiben viszont a szénhidráttartalmát szeretnénk csökkenteni, jól használhatóak a maglisztek is, mint a mandulaliszt, gesztenyeliszt – de liszt nélkül akár egy protein palacsinta is villánygyorsan elkészíthető.
Gluténmentes palacsintához lehet magliszteket vagy rizs, köles, esetleg gluténmentes zablisztet is használni. Laktózérzékenység esetén a tejet laktózmentes tejre cseréljük, tejfehérje érzékenyek pedig rizs-, mandula- vagy kókusztejet is használhatnak az elkészítéshez.
Szinte mindenki fejében a palacsinta a desszert kategóriába sorolódik. Pedig önálló reggeliként is megállja a helyét, de sós változatban akár ebédként is kiváló. Ha jó minőségű alapanyagokból készítjük, akár edzés előtti étkezére is beilleszthető és tápláló energiaforrás lehet belőle.

5 ínycsiklandó diétás palacsinta recept
Lássuk, milyen sós és édes diétás palacsinta recepteket érdemes megkóstolni!
1. Tej és gluténmentes banános zabpalacsinta
Hozzávalók:
1 érett banán
2 tojás
2 púpos ek. zabpehely
késhegynyi szódabikarbóna
késhegynyi só, vanília
15 dkg apró bogyós gyümölcs (áfonya, szeder, málna)
A tojást a banánnal és zabpehellyel turmixold össze, majd add hozzá a szódabikarbónát és a sót. Tapadásmentes serpenyőben kisebb, tenyérnyi átmérőjű és vastagabb palacsintákat süss. Mindkét oldala kb. 2 -2 percet süljön.
Öntetként a gyümölcsöket villával törd össze és csorgasd a palacsintákra.
Az így elkészített palacsinta 450 kcal. A banán és a zabpehely is kiváló rost és jó szénhidrát tartalommal bír, míg a bogyós gyümölcsök alacsony cukortartalmuk mellett jó vitamin és antioxidáns források.
2. Spenótos zöld palacsinta
Hozzávalók 3 palacsintához:
- 1 tojás
- 10 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
- 60 ml tej
- kb. 30 ml szódavíz vagy szénsavas víz
- 1 ek. olaj
- 70-80 g spenót
- ízlés szerint só, pici fokhagyma
töltelékhez:
- 100 g cottage cheese
- 40 g feta sajt
- ízlés szerint zöldfűszerek
Ha friss spenótot használsz érdemes kicsit megpárolni. A víz kivételével a hozzávalókat botmixerrel keverjük ki. A vizet a legvégén fokozatosan adagoljuk hozzá, addig, amíg palacsintatészta állagú nem lesz. A liszt típusától és a spenóttól is függ, mennyire lesz szükség. Egy kevés kókuszolajon kisütjük a palacsintákat. A töltelék hozzávalóit elkeverjük és a palacsintákba töltjük.
Érdemes kipróbálni mozzarellás, paradicsomos, sonkás, joghurtos változatot is.
Kiváló főétkezésnek is. A 3 palacsinta 780 kcal energiát tartalmaz, amiből majdnem 50 g a fehérje. A spenót az egyik legegészségesebb salátanövény, mert tele van fitonutriensekkel, mint a klorofill, flavonoid és karotinoid. A közhiedelemben nagyon magas a vastartalma, de ez a valóságban csak 3-4 g / 100g.

3. Villámgyors cukormentes protein palacsinta
Hozzávalók:
- 2 tojás fehérje
- 30 g fehérjepor (Iso Whey Zero)
- 10 g zabliszt
- víz
A hozzávalókat csomómentesre keverjük, annyi vizet adunk hozzá, amennyi ahhoz kell, hogy sűrű, folyós masszát kapjunk. Pici kókuszolajon süssük ki a palacsintákat. Kisebb palacsintákat könnyebb belőle sütni. Egy adag 180 kcal és 33 g a fehérjetartalma. Kiváló választás desszertnek vagy fehérjepótlásként, ha már plusz szénhidrátra nincs szükség.
Iso Whey Zerot használva nemcsak cukor-, de laktózmentes palacsintát is kapunk. Ha a zabliszt gluténmentes, amit használunk, akkor gluténmentes diétába is beilleszthető.
Tipp: Rengeteg féle ízvariáció létezik. Nagyon finom a fehér csokis ízesítésű áfonyával, a rumos dió meggyel, a kókuszos étcsoki darabokkal, a kajszibarackos joghurtos mandulaforgáccsal.
4. Chia magos palacsinta
Hozzávalók 2-3 főre:
- 150 g teljeskiőrlésű tönkölyliszt
- 1 mk szódabikarbóna
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojás
- 1,5 ek. chia mag
- 300 ml tej vagy mandulatej
- csipetnyi só
- a sütéshez kókuszolaj
öntethez:
- 0,5 vaníliás pudingpor
- 1-2 ek. eritrit ízlés szerint
- kb. 2 dl tej (vagy növényi tej)
- 100 g eper vagy málna (vegyesen is lehet)
vagy
- epres Zero Syrup
A száraz hozzávalókat keverjük el először, majd a tojást adjuk hozzá és végül fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, amíg csomómentes masszát kapunk. Pár percig hagyjuk állni. A magok több nevdvességet vesznek fel, így lehet kicsit pótolni kell a folyadékot. Forró serpenyőben egy kevés kókuszolajon kisütjük a palacsintákat.
Az öntethez elkészítjük a pudingot, majd amikor kész, hozzákeverjük a gyümölcsöket is és még melegen a palacsintákra öntjük.
Tipp:
- Ha valakit zavarnak a magok, turmixolva is elkészíthető a recept.
- Kókusztejjel készítve kókuszreszelékkel és reszelt/apróra vágott almával is nagyon finom.
- A pudingporos szósz fehérjeporból készült mártásra is cserélhető, így fehérjében gazdagabb lesz az étel.
Reggeliként vagy tízóraira/uzsonnára is fogyasztható, de akár edzés előtt is remek energiaforrás lehet. A teljes adag 910 kalória, így két részre osztva 455 kcal (ha nem egy komplett étkezést szeretnénk kiváltani vele, akkor három kisebb adag is kijön belőle). A chia mag magas rosttartalma mellett kiváló növényi fehérjeforrás, kalcium és vastartalma is kiemelkedő.

5. Cukkinis palacsinta
Hozzávalók:
- 1 tojás
- csipet só, bors
- egy kisebb cukkini
- kb. 50 g teljeskiőrlésű liszt
- sovány tej
A cukkinit lereszeljük a reszelőn a legkisebb lyukon és hozzákeverjük a többi hozzávalót. Turmixoljuk, annyi tejet adunk hozzá, hogy sűrűbb palacsintatészta állagú masszát kapjunk. Kevés olajon kisütjük a palacsintákat. Az így elkészített adag 400 kcal.
Tálalhatjuk reszelt sovány sajttal megszórva paradicsom gerezdekkel, de sonka csíkokkal és zöldfűszeres joghurtöntettel is nagyon finom. A lángos alternatívájára is elkészíthetjük.
Láthatjuk tehát, hogy a palacsintát szeretjük, de a hagyományos változat diéta esetén nem fogyasztható. Viszont szerencsére rengeteg alternatív elkészítési mód van. Ha tejcukkorral van probléma, akkor laktózmentes tejjel készíthetjük vagy növényi tejjel és ez esetben a tej érzékenyek is fogyaszthatják. Gluténmentes zabliszt, köles vagy rizsliszt segítségével GM változatot kapunk. Ha a cukrot kicseréljük eritritre, a lisztet teljeskiőrlésűre, akkor sokkal egészségesebb változathoz jutunk, de elkészíthető szénhidrátcsökkentett, fehérjében gazdag fehérjepalacsintaként is. Ezek a hozzávalók nagyon egyszerűen cserélhetőek, nem macerásabbak, sőt, sok változat lényegesen egyszerűbb és gyorsabb, mint a hagyományos palacsinta elkészítése.