Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Az E-számok nyomában

Sokszor halljuk, hogy ha egy termék címkéje tele van „E-betűvel”, az műanyag, ezért inkább nem vesszük meg. Azonban sokan nem tudjuk, hogy többek között a C-vitaminnak is van E-száma, csakúgy, mint a karamellnek. Számos termék – például kenyér – van úgy hirdetve, hogy E-mentes, azonban nem feltétlenül kell félni az E számoktól! Nézzük meg, minek a jelölésére alkalmazzuk az élelmiszeriparban a különböző E-szmokat!  

Mely adalékanyag csoportokat jelölik E-számmal?

Az élelmiszercímkéken az adalékanyagokat jelöljük E-betűvel és a hozzájuk tartozó számokkal. Manapság azonban az is előfordul (újra), hogy inkább a fogalmat írják rá a címkére, annak érdekében, hogy elkerüljék az adott termék esetleges negatív megítélését. 

 Főbb adalékanyag csoportok:1 

  • élelmiszer-színezékek​ 
  • édesítőszerek​ 
  • tartósítószerek​ 
  • antioxidánsok​ 
  • savanyúságot szabályozó anyagok​ 
  • sűrítők​ 
  • zselésítők​ 
  • stabilizátorok​ 
  • ízfokozók és​ 
  • egyéb vegyületek 

Láthatjátok, hogy tulajdonképpen így leírva már nem is olyan borzalmas, hiszen még antioxidáns is szerepel közöttük, arról pedig köztudott, hogy kedvező élettani hatásokkal is rendelkezik. 

Miért van szükség adalékanyagokra?

Ahogyan a technológia, úgy az élelmiszeripar is fejlődött és a jó textúra, a könnyebb kezelhetőség és hosszabb eltarthatóság érdekében alkalmazzák a termékek összetevői között az adalékanyagokat, melyeket E-számokként emlegetünk. Ezekre pedig azért van szükség, hogy a fogyasztónak megfelelő fogyasztási élménye legyen, továbbá a minőségi elvárásoknak is minél jobban megfeleljen az adott termék. 

Íme néhány ismerős adalékanyag, amit leírva biztonságosnak ítélhetünk meg, míg E számmal kódolva nem is biztos, hogy tudjuk mit rejt valójában! 

 E számként láthatjuk a címkén: 

  • E100: Kurkumin – kurkuma hatóanyaga – színezék 
  • E140: Klorofill – zöldségek zöld színanyaga 
  • E1404: Keményítő (oxidált) 
  • E150a: Karamell  
  • E160a: Karotinok – A-vitamin előnyaga – színezék 
  • E160d: Likopin – antioxidáns a paradicsomban – színanyag 
  • E160c: Kapszaicin – paprikakivonat 
  • E162: Céklavörös/betanin, céklában található színanyag 
  • E170: Kalciumkarbonát,  
  • E172: Vas-oxidok, 
  • E175: Arany,  
  • E260: Ecetsav,  
  • E270: Tejsav,  
  • E290: Szén-dioxid 
  • E296: Almasav  
  • E300: Aszkorbinsav = C-vitamin 
  • E322: Lecitinek 
  • E330: Citromsav 
  • E410: Szentjánoskenyérliszt 
  • E440: Pektinek​- élelmi rostok 

Az élelmiszer-adalékanyagok felhasználásának szabályait az Európai Unióban és így hazánkban is hatályos 1333/2008/EK rendelet írja elő, mely szerint egy adalékanyag csak akkor, és olyan mennyiségben adható élelmiszerhez, mely a fogyasztó egészségére nem jelent kockázatot, nem vezeti félre a fogyasztót, használata technológiailag indokolt és más módon nem helyettesíthető, valamint alkalmazása előnyökkel jár (pl. megőrzi a tápértékét, vonzóbb lesz a megjelenése) a fogyasztó számára.1 

Láthatjátok, hogy attól, hogy valaminek a címkéjén szerepel E szám közel sem biztos, hogy tartósítószert, vagy bármilyen ismeretlen anyagot tartalmaz a termék. 


Források 

1  https://portal.nebih.gov.hu/e-szam-kereso