Ugrás a tartalomhoz
Életmód

A foteltől a futásig és a futástól az ágyig

Amikor sportoló embert látok nekem mindig az jut eszembe, hogy én most miért nem edzek éppen, vagy mikor lesz az a következő időpont, amikor én is mozoghatok vagy egyszerűen csak gyarlónak és lustának érzem magamat!

A futás nem más, mint a szabadság érzésének újraértelmezése…

 

Futás

Sokan kérdezik, hogy mire gondolok, futás közben vagy miért futok és ebben mi a jó, miért nem hallgatok zenét stb.

Nos, elmondom, hogy nem maga a futás az, ami gyönyörködtet engem személy szerint, hanem utána az eufórikus állapot, amikor az endorfin felszabadul és erősnek, fittnek érzem magam. Amikor egyik lábam követi a másikat, akkor jönnek a legtisztább és legjobb gondolataim, a futás az önismeretünk fejlesztésre tökéletes. Számtalanszor hallottam már, hogy „nem tudok futni”! Nem tudsz futni? Én ezt nem értem! Nem tudtam értelmezni akkor és most sem. Mindenki képes futni, de valljuk be, az egyik legnehezebb sport a világon. Hatalmas akaraterő és kitartás az, ami szükséges hozzá!

Kezdők, túlsúlyosok hogyan kezdjenek neki?

Én azt vallom, ha valaki túlsúlyos, akkor először barátkozzon a kerékpárral és az úszással is egyszerre, mert a futás tökéletes kardió edzés, de hamar meg lehet sérülni, ha nem követjük a fokozatosság elvét és nem fektetünk kellő hangsúlyt a keresztedzésre.

1. A kellő alap állóképesség megszerzése után a képlet nagyon egyszerű!!! Feltápászkodok a fotelből és vásárolok magamnak egy megfelelő futócipőt egy szakboltban.  Szükségünk van változatos terepre, nem túl kemény talajra és egy kitűzött célra, egy motivációra legyen az bármi.

2. Séta-futás-séta-futás – fokozatosság, rendszeres mozgás és ne legyünk az elején ‘éhesek’, ne akarjunk egyből mindent ‘elvenni’, mert annak biztosan sérülés lesz a vége. Nehezen kezdődik a futásra nem, de fogyásra vágyó emberek útja. Nehéz és rögös út vezet el addig, amikor már végre azt érezzük, hogy ez a mai futás bizony irtó jól esett. A szervezetünk lassan alkalmazkodik és ez az idő az, amit ki kell bírni még akkor is, ha a motiváció kezd elfogyni, mert elég egyszer átlépni ezt az irtó magas és sziklaszilárd falat utána már boldogan fogjuk fel és lehúzni a futócipőnket.

3. Fussunk heti 2-3 alkalommal és ne a kilométereket számoljuk, hanem próbáljunk meg 30-35 percet folyamatosan mozogni legyen az séta vagy futás.

4. Nyújtsunk nagyon sokat, mert ugyan az emberek elhanyagolják, de borzasztó fontos egy alapos stretching.

Gyorsan fog jönni a változás, de ne felejtsük el, hogy nem a mérleg az, amit mindenáron le kell győznünk. Természetesen a súlyvesztés egy fantasztikus érzés és az egyik legnagyobb löket az edzések során, de a változás és formálódás, amit a szervezetünk fog produkálni az lesz az igazi csoda.

Ajánlom figyelmedbe Janota Zoltán Futás kezdőknek irományát!

Kezdj el futni

Mit ad nekünk a futás

Jó közérzet, magabiztosság, feszes bőr, karcsúbb vonalak, nagyobb szexuális étvágy és kevesebb süti-csoki orgia igény!

A futást végző emberek libidója a legmagasabb tehát Hölgyeim és Uraim, aki a pályán jól produkál, az másol is elnyeri majd méltó jutalmát!

Makár Tamás

Ironman, edző