Futás kezdőknek 1. rész

2018-01-30 16:12:00

Az egyik legegyszerűbbnek tűnő megoldás a választható sportok közül a futás. Az egyre jobban, az „iroda-autó-otthon” világába szorult életmódunk miatt (is) természetessége és praktikussága miatt nagyon népszerű és hatékony eszköz lehet a futás a testedzésben.

Futni vagy nem futni?

„Fuss, hogy fitt legyél vagy legyél fitt, hogy futhass?”

Ez egy örök dilemma. Néha a makacsságunk és önhittségünk próbálja átírni képeségeink valós szintjét, de a sportban-, sportélettanban nincsenek csodák…

Az ízületeidnek, a tested támasztórendszerének, idegrendszerednek és a keringésed (kis-, és nagy vérkör) aktuális állapotának mind-mind alkalmasnak kell lennie arra, hogy elviseljék a jótékony stresszt és megfelelően alkalmazkodjanak a futás (vagy bármilyen más sportmozgás) okozta külső és belső ingerekhez.

 

Készülj fel a futásra

„Jótékony stressz!? Van olyan?”

Mit is jelent ez a gyakorlatban? Ha rászántad magad, hogy elkezdesz futni és az ötödik percnél már zihálsz, 170-es pulzuson pörög a szíved, annak ellenére, hogy szinte csoszogsz, akkor bizony még nem vagy elég fitt, hogy fuss. Végig küzdhetsz még így fél órát vagy többet is és otthon a kanapéra omolva azt gondolhatod, hogy igen, sokat tettem magamért mert nagyon elfáradtam.

A fenti gondolatmenetet folytatva, többen azt is gondolhatnák, hogy „ami nem öl meg, az erőssé tesz.”...

Ez a hangzatos, felszínesen értelemzett szlogen a mai világban csak olaj lenne a tűzre, hogy rövid időn belül lesérülj, túlterheld és elpusztítsd magad. A helyzet az, hogy ez -a mindennapokban sokaknál előforduló példa- már korántsem lesz jótékony hatású, hanem plusz terhet jelent a szervezetednek a „túl sokat, túl hirtelen, túl erősen” elv alapján.

Több sportesemény hatásvadász felhívása tévesen sugallhatja, hogy érj célba bármi áron, hős leszel. Igazi harcossá válsz, ha leküzdöd az adott távot. Persze, az odáig vezető útról, a tervszerű felkészülésről, évek alatt megszerzett edzettségről már sokkal kevesebb szó esik.

Igazi nyertes akkor leszel, ha pontosan tudod, hogy milyen állapotban vagy és az adott távot milyen felkészültséggel, pulzussal, tempóban és visszapótlással tudod a legoptimálisabban lefutni, teljesíteni.

 

„Akkor most hogyan álljak neki, milyen gyorsan fussak? Vagy ne is fussak még?”

Erre is keressük a választ a következő cikkben, de lesz még szó pulzusmérésről, tesztekről, távokról, bemelegítésről is.

 

 

Janota Zoltán

„Johnny”

BioTechUSA állóképességi szakértő

triatlonedző

15x Ironman

@johnnyghostleader

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

KÉRDEZD ZOLTÁNT

MEGVÁLASZOLT KÉRDÉSEK

SZAKÉRTŐINK

Janota Zoltán TERMÉK TIPPJEI

FACEBOOK