Ugrás a tartalomhoz
Életmód

A hisztamin intolerancia

A hisztaminintolerancia egy olyan állapot, amelyben a szervezet nem képes megfelelően lebontani a hisztamint, ami különböző élelmiszerekben, valamint a szervezetben is előforduló természetes vegyület. A hisztamin az immunrendszer működésében fontos szerepet játszik, például az allergiás reakcióknál, de emésztési, neurológiai és keringési folyamatokban is részt vesz. Egyre gyakrabban diagnosztizálják a hisztaminintoleranciát, ezért fontos ismerni a részleteket. A cikk segítséget nyújt az allergia és érzékenység fogalmának megismerésében, illetve pontos leírással szolgál a hisztaminintoleranciáról.

Intolerancia vagy allergia? 

Sokan keverik az allergia és intolerancia kifejezéseket, vagy szinonimaként használjuk, pedig egyáltalán nem ugyanaz. Kezdjük ezen fogalmak tisztázásával:

Allergia 

Az immunrendszer kóros válaszreakciója az allergia. A szervezet a valamilyen úton-módon bekerült ételt, anyagot idegenként érzékeli, támadást indít ellene, azaz antitesteket termel, és ezek a különböző ellenanyagok az immunitásért felelősek, azonban, amikor túlzott ellenanyagtermelés történik, azt ételallergiának nevezzük. Ételallergia esetén már akár kis mennyiségű étel fogyasztása is súlyos következményekkel járhat. Nem ritka az anafilaxiás reakció sem, mely egy igazán súlyos allergiás sokk, nehezített légzéssel, szájzsibbadással, legcsődagadással ezáltal fulladással is járhat, jellemzően azonnal antihisztamin szert – orvosi ellátást igénylő állapot. Ezek miatt érdremes komolyan venni ezt a betegséget.

A tünetek azonnal, vagy rövid időn belül jelentkeznek:

  • Bőrtünet: viszketés, vörösség, ekcéma, csalánkiütés
  • Emésztőrendszeri: hasmenés, hányás, görcsök
  • Légúti: fulladás, akadályozott légzés, asztmaszerű tünetek
  • Keresztallergia- halmozódás
  • Legsúlyosabb esetben anafilaxia

Leggyakoribb ételallergiák: földimogyoró, diófélék, rákfélék, , hal és tenger gyümölcsei; illetve gyermekeknél a tej-és tojásfehérjék, valamint a szója allergia fordul elő.

Intolerancia

Az ételintolerancia az emésztőrendszer működési zavara: a szervezet nem bontja le megfelelően az adott tápanyagot.

Jellemzően az oka: enzimhiány, enzim csökkent aktivitása. Kevésbé veszélyes, mint az allergia, de súlyos panaszokat okozhat. Minél nagyobb mennyiséget fogyaszt valaki, annál komolyabbak lehetnek a tünetek, melyek nem feltétlenül azonnal jelentkeznek, és akár napokig is eltarthatnak:

Tünet: jellemzően emésztőrendszeri panaszok

  • Puffadás, gyomorfájás, bélproblémák, hasmenés, székrekedés
  • Gyulladás a bélrendszerben
  • Hosszabb távon elhízáshoz, magas vérnyomáshoz, krónikus fejfájáshoz stb. vezethet
  • Idővel akár ételallergia is kialakulhat belőle

Leggyakoribb intoleranciák: laktóz, glutén, kazein, fruktóz és a hisztamin is ide tartozik

Összefoglalva az allergia jellemzően egy immunitással kapcsolatos reakció, ami nem csak emésztőrendszeri panaszokkal jár és nem csak ételhez kapcsolódik és előfordulhat a halmozódás, illetve egyéb autoimmun folyamatok bekapcsolódása. Az érzékenység, vagy intolerancia pedig egy enzimhiány, ami jellemzően hasi diszkomfortérzéssel jár és mindig az emésztéssel kapcsolatos.

A hisztamin intolerancia 

A hisztamin

A szervezet immunválaszának kialakításában, gyulladási folyamataiban vesz részt, az immunrendszer védelmi feladata során szabadul fel, olyan vegyület, ami a hízósejtekben és egyéb sejtekben termelődik, raktározódik. A hisztamin izomösszehúzódást képes kiváltani melynek oka: kórokozók, gyulladások, allergének, stressz, alkohol, gyógyszer stb. Az élelmiszerben levő hisztamint úgynevezett biogén aminnak nevezzük. Normál esetben a szervezet egy enzim (DAO – diamino-oxidáz) segítségével lebontja a hisztamint, de hisztaminintolerancia esetén ez az enzim nem működik megfelelően, vagy kevés van belőle, így nem tudja lebontani a szervezetbe bejutott vagy keletkezett hisztamint. 

A felhalmozódott hisztamin tüneteket okozhat, amelyek hasonlóak lehetnek az allergiás reakciókhoz. Ha ennek működése gátolt, lassul a hisztamin lebontása, nagyobb mennyiségű hisztamin keletkezik, felszaporodik a szervezetben ami pedig allergiaszerű tüneteket okozhat.

Hisztamin felszabadulásának következményei

  • Számos sejtre hat, ezért nagyon változatosak lehetnek a tünetek
  • Izomösszehúzódást idéz elő, kitágítja az ereket, fokozza az érfalak áteresztő képességét

Hisztaminintolerancia tünetei

  • Légúti tünetek
    • Köhögés, nehézlégzés
    • Gyomor- és bélrendszer
    • Hasfájás, hasi görcsök, hányinger, hasmenés, puffadás, fokozott gyomorsav termelődés, 
  • Méh: Fájdalmas menstruáció
  • Bőr: Ödémás duzzanat, csalánkiütés, bőrpír
  • Nyálkahártya: Szem- és orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés
  • Egyéb: Hőhullámok, fejfájás, vérnyomásesés,  szívdobogásérzés, súlyos esetben anafilaxia

Diagnosztizálás

Kimondottan hisztaminintoleracia vizsgálat, teszt nincs, a hisztaminlebontás elégtelenségének fennálása kizárásos vizsgálatokkal állapítható meg. Létezik DAO enzimszint meghatározó eljárás is, azonban önmagában a DAO-enzim alacsony értéke még nem minden esetben egyenlő a hisztamin érzékenységgel.

  • Allergiateszt: kiszűri az esetleges allergiákat, így elkerülhető a téves diagnózis
  • Panaszok célzott vizsgálata
  • Étkezési napló elemzése
  • Provokációs teszt (orvosi felügyelet mellett)

Hisztamintartalmú élelmiszerek

  • Érlelt sajtok
  • Alkohol 
  • Füstölt húsok
  • Halak, különösen konzerv halak és rákok kagylók
  • Savanyúságok
  • egyes zöldségek gyümölcsök

Mit tehetünk hisztamin intolerancia esetén? 

A hisztaminintolerancia kezelésének fő célja az alacsony hisztaminszint fenntartása. Legfőbb módja a hisztamintartalmú ételek kerülése, valamint olyan étrend kialakítása, amely alacsony hisztamintartalmú élelmiszereket tartalmaz, illetve nem növeli a szervezetben a hisztaminszintet. Ezen kívül egyes esetekben DAO enzimkiegészítőket is alkalmaznak a tünetek enyhítésére.

Gyógyszeres kezelés

  • Antihisztaminok
    • Megakadályozzák a hisztamin megtapadását
    • Csökkenti a tüneteket – vagy egyáltalán nem jelentkeznek
  • Hízósejt-stabilizátor
    • Stabilizálja a hízósejtek sejtmembránját, kevesebb hisztamint termel
  • DAO enzim pótlása: ismeretlen összetevőjű ételek előtt 
  • Vitaminpótlás: C, B6

Hisztamindiéta

Intolerancia esetén javasolt a magas hisztamintartalmú ételek kerülése, ez az úgynevezett mediátor mentes étrend. A hisztaminmentes diéta az egyéni tünetektől is függ, ennek fényében szükséges összeállítani a beteg étrendjét ugyanis a tünetek súlyossága bizonyos mediátoroktól eltérő lehet és sok egyéb más tényező is befolyásolhatja a tünetek előfordulását az étel hisztamin tartalmán kívül. A hisztaminszint a szervezetben nem állandó és a nap folyamán felszaporodhat ha több féle hisztamin tartalmú, vagy hisztamint kiváltó dolog jut a szerveztbe, de akár az időjárás és a stressz is fokozhatja a tünetek előfordulását, súlyosságát. Általánosságban azonban elmondható, hogy ha a hisztaminintoleranciával küzdők egy napon fogyasztanak többféle magas hisztamintartalmú, lejárt szavatosságú (közeli lejáratos), vagy nem friss ételt akkor az bizony tünetekkel jár. Előfordulhat hogy egy joghurt vagy eper egyik nap nem okoz gondot másik nap pedig igen ez a halmozódástól függ jellemzően.

A magas hisztamintartalmú ételek jellemzően valamilyen eljárással (akár tartósítószerrel is) tartósított, érlelt, fermentált élelmiszerek:

  • Sajtok (főként érettek), penészes sajtfélék
  • Savanyított fermentált zöldségek, kovászos uborka
  • Bor, sör és általában az alkohol
  • Füstölt húsok, szalámik, kolbászok, virsli, felvágottak
  • Élesztő, élesztős termékek
  • Tengeri ételek (előfordul hogy frissen nem okoz gondot pl. a tengeri halfilé, konzerves formában pedig biztosan)
  • Csoki, kávé
  • Ezentúl bizonyos zöldségek gyümölcsök is ide sorolódnak
    • Avokádó, Eper, Kivi, Padlizsán, paradicsom, spenót
    • Mogyorófélék, diófélék

Mit ehetünk?

  • Legtöbb zöldség fogyasztható (salátafélék, cukkini, spárga, brokkoli, sárgarépa, paprika, uborka)
  • Friss és mirelit húsok
  • Bizonyos tejtermékek: joghurt, túró
  • Kókusztej, rizstej
  • Étkezési zsírok, olajok
  • Friss halak
  • Pékáru tönkölyből, rozsból, kukoricából
  • Gyümölcs: cseresznye, szeder, áfonya, dinnye

Étkezési tippek

  • Lehetőleg friss élelmiszereket fogyasszunk például a gyümölcsöknél zöldségeknél figyeljünk,  hogy ne barnuljon, stb.
  • Fermentált ételek kerülése
  • Fagyasztás segíthet a hisztaminképződés csökkentésében
  • Tartósítószerek kerülése
  • Tejtermékek kerülése
  • Fontos hogy a fenti lista az egyéni érzékenységnek megfelelően kezelendő

Ha hisztaminintoleranciára gyanakszol, érdemes orvoshoz fordulni, hogy pontos diagnózist kapj, és megfelelő kezelést tudjanak javasolni. Ha beigazolódott a gyanú, akkor pedig a gyógyszeres kezelés mellett érdemes dietetikussal konzultálni az étrended kapcsán hogy megfelelő, saját tüneteidnek megfelelő étrendet tudjatok kialakítani a számodra.

Összefoglalva, a hisztaminintolerancia egy allergiához hasonló tünetekkel járó érzékenység, amelynek súlyos tünetei is lehetnek, viszont sok tényező befolyásolja az előfordulás gyakoriságát és lefolyását. Gyakran összetéveszthető egyéb allergiákkal, ugyanakkor egy enzim hiány amely lebontási nehezítettségekkel jár. 

Bár a hisztamin intolerancia iránti érdeklődés jelentősen megnőtt az elmúlt években, még több tudományos bizonyítékra van szükség ennek az állapotnak a meghatározásához, diagnosztizálásához és klinikai kezeléséhez.


Források

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7463562