Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Minden, amit a lektin fogyasztásáról tudni kell

Tegyük a helyére, mi is az a lektin

A lektinek olyan fehérjék vagy glikoproteinek (mint a glutén is), amelyek képesek specifikusan kötődni a szénhidrátokhoz. Számos növényben és állat szervezetében megtalálhatók, és különböző biológiai funkciókat látnak el, például a sejtek közötti kommunikációban, immunválaszban, valamint a kórokozók felismerésében és azokkal szembeni védelemben játszanak szerepet.

Lektinek jellemzői és forrásai:

  • Növényi források: Sok növényben találhatók lektinek, különösen a hüvelyesekben (pl. bab, lencse), valamint a gabonafélékben (pl.: teljeskiőrlésű búza). A nyers hüvelyesek lektinjei károsak lehetnek az emberi emésztőrendszerre, mert gátolják a tápanyagok felszívódását és nagymennyiségben károsítják a bélfalat.
  • Állati források: Állati szervezetekben is vannak lektinek, amelyek szerepet játszanak a sejtek közötti kölcsönhatásokban.

Itt található néhány élelmiszer, amely magas lektintartalommal rendelkezik:

1. Hüvelyesek

  • Bab (pl. vörösbab, fekete bab)
  • Lencse
  • Csicseriborsó
  • Kukorica
  • Szójabab
  • Borsó

2. Gabonafélék

  • Búza
  • Rozs
  • Árpa
  • Zab

3. Álgabonák

  • Quinoa
  • Amaránt

4. Zöldségek

  • Paradicsom
  • Padlizsán
  • Paprika (beleértve a csípős paprikát is)
  • Burgonya (különösen a héja tartalmaz lektint)
  • Uborka (héjában ott van a lektin)
  • Póréhagyma

5. Magvak és diófélék

  • Tökmag
  • Napraforgómag
  • Földimogyoró

6. Gyümölcsök

  • Banán (különösen éretlen formában)
  • Alma (héjában van lektin)

7. Tejtermékek (főként a gabonával táplált állatok tejéből készült termékek)

Egyes lektinek emésztési problémákat okozhatnak

A lektinek hatása az emberi szervezetre:

Pozitív hatások: A lektinek képesek felismerni és megkötni bizonyos cukormolekulákat, és fontosak az immunrendszer számára, mivel segíthetnek a kórokozók azonosításában és eltávolításában.

Negatív hatások: Egyes lektinek károsak lehetnek, különösen nyers formájukban, mivel emésztési problémákat, gyulladást, sőt mérgezést is okozhatnak. Ezért a hüvelyesek megfelelő főzése segít inaktiválni a káros lektineket.

Milyen tünetek jelentkezhetnek túl sok lektin bevitele esetén?

  • Hányinger
  • Hányás
  • Haspuffadás, fokozott bélgázképződés
  • Hasmenés

A lektinek étrendi hatásai az utóbbi években sok vitát váltottak ki. Néhány kutató szerint a lektinmentes diéta hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez, különösen az autoimmun betegségekben szenvedők számára.

Hogyan csökkenthető a lektin tartalom?

Főzéssel: A hőkezelés (pl. főzés, sütés) jelentősen csökkenti a lektin tartalmat az ételekben.

Áztatással: A hüvelyesek áztatása főzés előtt szintén csökkenti a lektin szintet.

Csíráztatással: A zöldségfélék lektintartalma drasztikusan lecsökken ezzel a folyamattal.

Fermentálással: Egyes erjesztési folyamatok szintén lebontják a lektinek közel 98%-át.

Lektinmentes élelmiszerek:

  • Articsóka
  • Káposzta és keresztesvirágú zöldségek
  • Saláták
  • Zeller
  • Spárga
  • Spenót
  • Gyökérzöldségek (pl. sárgarépa)
  • A2 tej – Az A2 tej olyan szarvasmarha teje, amely β-kazein A2-t tartalmazza, a β-kazein A1 forma helyett. A β-kazein A1 formájában a hisztidin, míg az A2 formájában a prolin nevű aminosav található a fehérje aminosavprofiljának meghatározott helyén. Ennek köszönhetően nem támogatja a gyulladási folyamatokat.

A lektinmentes diéta követése azonban csak indokolt esetben, orvosi javaslatra ajánlott, mivel számos lektint tartalmazó élelmiszer rendkívül tápláló és számos egyéb egészségügyi előnnyel jár. Ha gyanítod, hogy a lektinek problémát okoznak, érdemes orvossal vagy dietetikussal konzultálni. Ilyenkor nagyon hasznos, ha egy étkezési napló vezetésével pontos információkat tudunk átadni a szakembernek.