Minden, amit a lektin fogyasztásáról tudni kell
Tegyük a helyére, mi is az a lektin
A lektinek olyan fehérjék vagy glikoproteinek (mint a glutén is), amelyek képesek specifikusan kötődni a szénhidrátokhoz. Számos növényben és állat szervezetében megtalálhatók, és különböző biológiai funkciókat látnak el, például a sejtek közötti kommunikációban, immunválaszban, valamint a kórokozók felismerésében és azokkal szembeni védelemben játszanak szerepet.
Lektinek jellemzői és forrásai:
- Növényi források: Sok növényben találhatók lektinek, különösen a hüvelyesekben (pl. bab, lencse), valamint a gabonafélékben (pl.: teljeskiőrlésű búza). A nyers hüvelyesek lektinjei károsak lehetnek az emberi emésztőrendszerre, mert gátolják a tápanyagok felszívódását és nagymennyiségben károsítják a bélfalat.
- Állati források: Állati szervezetekben is vannak lektinek, amelyek szerepet játszanak a sejtek közötti kölcsönhatásokban.
Itt található néhány élelmiszer, amely magas lektintartalommal rendelkezik:
1. Hüvelyesek
- Bab (pl. vörösbab, fekete bab)
- Lencse
- Csicseriborsó
- Kukorica
- Szójabab
- Borsó
2. Gabonafélék
- Búza
- Rozs
- Árpa
- Zab
3. Álgabonák
- Quinoa
- Amaránt
4. Zöldségek
- Paradicsom
- Padlizsán
- Paprika (beleértve a csípős paprikát is)
- Burgonya (különösen a héja tartalmaz lektint)
- Uborka (héjában ott van a lektin)
- Póréhagyma
5. Magvak és diófélék
- Tökmag
- Napraforgómag
- Földimogyoró
6. Gyümölcsök
- Banán (különösen éretlen formában)
- Alma (héjában van lektin)
7. Tejtermékek (főként a gabonával táplált állatok tejéből készült termékek)
A lektinek hatása az emberi szervezetre:
Pozitív hatások: A lektinek képesek felismerni és megkötni bizonyos cukormolekulákat, és fontosak az immunrendszer számára, mivel segíthetnek a kórokozók azonosításában és eltávolításában.
Negatív hatások: Egyes lektinek károsak lehetnek, különösen nyers formájukban, mivel emésztési problémákat, gyulladást, sőt mérgezést is okozhatnak. Ezért a hüvelyesek megfelelő főzése segít inaktiválni a káros lektineket.
Milyen tünetek jelentkezhetnek túl sok lektin bevitele esetén?
- Hányinger
- Hányás
- Haspuffadás, fokozott bélgázképződés
- Hasmenés
A lektinek étrendi hatásai az utóbbi években sok vitát váltottak ki. Néhány kutató szerint a lektinmentes diéta hozzájárulhat az egészség megőrzéséhez, különösen az autoimmun betegségekben szenvedők számára.
Hogyan csökkenthető a lektin tartalom?
Főzéssel: A hőkezelés (pl. főzés, sütés) jelentősen csökkenti a lektin tartalmat az ételekben.
Áztatással: A hüvelyesek áztatása főzés előtt szintén csökkenti a lektin szintet.
Csíráztatással: A zöldségfélék lektintartalma drasztikusan lecsökken ezzel a folyamattal.
Fermentálással: Egyes erjesztési folyamatok szintén lebontják a lektinek közel 98%-át.
Lektinmentes élelmiszerek:
- Articsóka
- Káposzta és keresztesvirágú zöldségek
- Saláták
- Zeller
- Spárga
- Spenót
- Gyökérzöldségek (pl. sárgarépa)
- A2 tej – Az A2 tej olyan szarvasmarha teje, amely β-kazein A2-t tartalmazza, a β-kazein A1 forma helyett. A β-kazein A1 formájában a hisztidin, míg az A2 formájában a prolin nevű aminosav található a fehérje aminosavprofiljának meghatározott helyén. Ennek köszönhetően nem támogatja a gyulladási folyamatokat.
A lektinmentes diéta követése azonban csak indokolt esetben, orvosi javaslatra ajánlott, mivel számos lektint tartalmazó élelmiszer rendkívül tápláló és számos egyéb egészségügyi előnnyel jár. Ha gyanítod, hogy a lektinek problémát okoznak, érdemes orvossal vagy dietetikussal konzultálni. Ilyenkor nagyon hasznos, ha egy étkezési napló vezetésével pontos információkat tudunk átadni a szakembernek.
Táplálék-kiegészítő specialista, oktatási referens
„A tudatos, aktív életmód és a jó minőségű ételek mellett a jól megválasztott, igényekhez igazított, arányosan használt kiegészítők biztosan segíteni fognak a céljaink elérésében és egészségünk megtartásában.”