Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Aszalt szilvás-diós pulykamell zelleres krumplipürével

Diétás recept Karácsonyra?!

A Karácsony nem ünnep nagy lakomák nélkül, ilyenkor még a legelvetemültebb diétázók is félreteszik szigorú táblázataitak és örömmel falatoznak a család körében. Azért nem kell fulladásig enni magunkat ilyenkor sem és találunk olyan alternatívákat is a szakácskönyvekben, amelyek némiképp diétás ételek közé sorolhatóak, amennyiben mértékkel eszünk belőlük. Ilyen ez az aszalt szilvás-diós pulykasült is, ami ha nem is teljes egészében diétás, de egy igazán különleges, mégis egészséges és kevésbé hizlaló finomság. Ennek a receptjét hoztam most Nektek. Ízvilága miatt – a mesés aszalt szilva és a varázslatos dió együtt igazán ünnepi kombináció a karácsonyi asztalra. De az i-re a pontot a köret teszi fel, ami a szokásos krumplipüré… de ezúttal zellerrel kombinálva. Ezzel két legyet üthetsz egy csapásra, hiszen a a zellernek hála jelentősen alacsonyabb a benne lévő kalória és a Karácsonyi lakomákat követő puffadás, vízmegkötés is elkerülhető, másrészt valami elképesztően finom:)

A pulyka a magyar háztartásokban viszonylag ritkábban figyasztott szárnyas. De éppen emiatt igazán kivételes vacsora lehet a belőle készített étel. Ha mégis kevésbé kedveljük húsát fogyasztani, csirkéből is készülhet az alábbi recept.

Hozzávalók:

  • 4 pulykamell filé vagy csirkemell filé
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 5 dkg méz
  • 10 dkg dió
  • 5 dkg kókuszzsír
  • 2 ág friss kakukkfű
  • 2 cl konyak (elhagyható)
  • tengeri só
  • bors

A körethez:

  • 20 dkg burgonya
  • 20 dkg zellergumó
  • kevés kókuszzsír
  • pici 10%-os tejszín (kb. 2ek)
  • fehérbors

Aszalt szilvás-diós pulykamell zelleres krumplipürével recept

    Elkészítés:

    1. A húsból vékony szeleteket vágunk, ha valaki úgy szereti ki is klopfolhatja.
    2. A töltelékhez feldaraboljuk az aszalt szilvát, a diót durvára vágjuk és egy száraz serpenyőben megpirítjuk. A kakukkfű leveleit lecsipkedjük az ágról és a kókuszzsírhoz keverjük, fűszerezzük, hozzákeverjük a mézet, a konyakot, majd a diót és a szilvát is.
    3. Az így elkészült tölteléket a hússzeletekbe töltjük, majd feltekerjük, és a végeit összetűzzük.
    4. A tekercseket egy forró serpenyőben kevés zsiradékon minden oldalán kb. 4-5 perc alatt arany barnára sütjük, majd tepsibe tesszük, és 20 perc alatt közepesen meleg sütőben készre sütjük.
    5. A körethez a megtisztított krumplit és zellert sós vízben puhára főzzük, majd a kókuszzsírral és tejszínnel pürésítjük, fehérborssal ízesítjük.

    A tekercseket felszeleteljük és a pürével tálaljuk. Isteni finom, különleges ételt kapunk.

    Desszertnek jöhet egy diétás bejgli?

    Silye Gabriella, sporttáplálkozási szakértő