Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Inzulinrezisztencia tünetei, vizsgálata és kezelése

Egyre magasabb azoknak a száma, akik inzulinrezisztenciától szenvednek, ami a cukorbetegség előszobájának is tekinthető. Diagnosztizálásához terheléses cukorvizsgálat szükséges, ahol figyelik a cukorszinthez tartozó inzulinszintet is. Általában valamilyen más megbetegedés, például PCOS vagy meddőség, esetleg depresszió, hajhullás, hízás, fogyási nehézségek, fáradékonyság kapcsán kezdik kivizsgálni, mert tipikus tünetei alapján nem gondolná alapvetően senki, hogy komoly probléma felé halad a szervezet.

Ebben a cikkben megtudhatod, hogy mi is az inzulinrezisztencia, hogyan alakul ki, illetve mit tudsz tenni azért, hogy megelőzd a súlyosbodását, és mi a szerepe az étrendnek és a sportnak mindebben.

Mi az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztencia esetén lényegében nem az összes inzulin tud rácsatlakozni a sejtekre azért, hogy segítségével a vércukor bejusson a sejtekbe és ne okozzon károkat a vérkeringésben maradva. Így a szervezet jóval több inzulint bocsát ki, hogy a szükséges vércukorszint csökkentést elérje. Ez idővel az inzulint kibocsátó hasnyálmirigy kifáradásához vezet. Számos más tünetet is okozhat, amelyek azonban rengeteg más betegség tüneteihez hasonlóan nem biztos, hogy a jó irányba vezetnek, ha nem konkrétan egy terheléses inzulinszint vizsgálaton veszel részt, és nem derül ki, honnan ered a baj.

Az inzulinrezisztencia élettani háttere

A hasnyálmirigy által termelt inzulint, mely a sejtek cukorfelhasználását segíti, a sejtek nem ismerik fel, nem kötik meg, így az inzulin nem tudja kifejteni hatását. A rezisztencia eredménye, hogy a sejtek nem tudják a cukrot a vérből felvenni, a cukor a vérben tehát felhalmozódik.

Ez kettős eredménnyel jár: egyrészt a sejteknek más forrásból kell beszerezniük a szükséges energiát, másrészt a vérben a felesleges cukor problémákat okoz.

Az inzulinrezisztencia inkább a nőket érinti, akiknél túlsúly esetén már fiatal felnőttkorban is megjelenhet ez a probléma. Az is gyakori, hogy az inzulinrezisztenciát a családalapítás időszakában fedezik fel, amikor a meddőség okát kutatva megmérik a vér inzulinszintjét is.

Az inzulin hormon működése biztosan ismert számodra, ezért itt részletekbe nem különösebben bocsátkoznék. A lényeg, hogy ez az a hormon, ami a vércukorszint szabályozásában igen fontos szerepet tölt be. Vércukorszintünk pedig nagyon fontos a szervezet működését tekintve. Az inzulin segít abban, hogy a sejtekbe bekerüljön az azokat tápláló cukor. Inzulinrezisztencia esetében a sejtek „éheznek“, ugyanis a sejt felszínén képződő inzulinreceptorokhoz az inzulin csak gyengén vagy nem is tud kapcsolódni. Ennek oka általában az, hogy maga a receptor jön létre „hibásan“, ami miatt a sejtek rezisztensek lesznek az inzulin hatására, és emiatt lényegesen több inzulinnak kell jelen lennie a vérben ahhoz, hogy bekerülhessen a cukor a sejtbe.

vércukorszint mérő az asztalon

Az inzulinrezisztencia vizsgálata

A probléma meglétének kiderítése – vagyis a diagnózis felállítása – cukorterheléssel, cukorterheléses vérvételi sorral történik. Ennek során a laborban nem csupán a páciens vércukorszintjét határozzák meg, hanem a vér inzulinszintjét, az inzulin-elválasztás mértékét is. Ehhez alapértékként mindig megnézik a vér éhgyomri cukor-és inzulinszintjét, majd ezt követően 75 gramm, vízben oldott szőlőcukrot itatnak a pácienssel. Ezután több ponton – például a harmincadik, hatvanadik, százhuszadik percben – újra megmérik a vércukorszintet, és vele együtt az inzulinszintet.

A vizsgálatoknak köszönhetően az orvos két grafikont kap: az egyik a cukorszintet, a másik az inzulinszintet mutatja. Ebből az úgynevezett „HOMA–index“ alapján tudják meghatározni az orvosok azt, hogy a páciens inzulinrezisztens-e.

Inzulinrezisztencia-hajlamra az utalhat, ha ez az index 2 fölött van, ha pedig az érték meghaladja a 4-et, már inzulinrezisztenciáról van szó. A gyakorló orvosok emellett persze más arányokat is néznek a diagnózis felállításakor, de a legfőbb mutató mindenképpen a HOMA – index.

Az IR lehetséges okai

Az inzulinrezisztencia kialakulásának oka tehát az, hogy a sejtek inzulinreceptorai nem jól alakulnak ki, illetve nem működnek megfelelően. Ennek hátterében meghúzódhat genetikai hajlam is. A probléma kialakulásának esélyét mindenképpen növeli, ha családon belül előfordult már 2-es típusú cukorbetegség.

Mindemellett növeli a kockázatot a mozgásszegény életmód, a gyorséttermi ételek, valamint a nassolnivalók fogyasztása is. Továbbá az is fokozhatja a veszélyt, ha nem megfelelő a szervezet D-vitamin ellátottsága.

Az inzulinrezisztencia megjelenésének esélyét növelhetik a különböző gyomor-és bélrendszeri, emésztőszervi problémák, a pajzsmirigy-alulműködés, a tejcukor-és a gluténérzékenység, vagyis minden olyan tényező, amely kapcsolatba kerülhet a szénhidrát-anyagcserével, és amely többletterhet róhat a sejtműködésre, a sejtek receptoraira.

Az inzulinrezisztencia tünetei – ezek az intő jelek!

Inzulinrezisztenciára inkább más betegségek, rendellenességek tünetei miatt kezdenek gyanakodni az orvosok. A leggyakoribb ilyen probléma a már korábban említett menstruációs zavar, a policisztás ovárium szindróma (PCOS), a meddőség és a túlsúly, azon belül is az almatípusú elhízás, azaz az úszógumiszerű zsírpárnák megjelenése.

Ezenkívül inzulinrezisztenciára utalhat az erős szőrnövekedés, mellette pedig a depresszió és a fáradtság is; továbbá az, hogy az érintett nem tudja kialudni magát, rossz a közérzete és belső nyugtalanság lesz úrrá rajta.

Tünetként jelentkezhet a hajhullás is, amely miatt sok egyéb betegség mellett az inzulinrezisztenciának is fontos szimptómája lehet.

Legtöbbször azonban az inzulinrezisztencia teljesen tünetmentes!

inzulinrezisztens férfi vércukorszintet mér

Milyen veszélyekkel járhat az IR?

Akár állandó fáradtság vagy rossz alvás, esetleg erőteljes szőrösödés vagy éppen hajhullás okoz gondot, az inzulinrezisztenciára utaló legkisebb tünetek esetén is érdemes azonnal vizsgálatra jelentkezni. Ugyanis az inzulinrezisztencia számos más betegséget is előidézhet, ezért a további szövődmények és tünetek megelőzése érdekében mihamarabb kezelni szükséges.

Ha nem kerül sor időben az IR kezelésére, akkor magas vérnyomás, cukorbetegség, túlsúlyosság és meddőség vagy PCOS is kialakulhat, de a hasnyálmirigy betegségek sem ritkák. Azonban életmódváltással és szigorú diétával az inzulinrezisztencia szinten tartható, így a korábban tapasztalt kellemetlen tünetek is megszűnhetnek.

Milyen vizsgálat mutatja ki az inzulinrezisztenciát?

Az inzulinrezisztenciát terheléses vércukorméréssel diagnosztizálják, amikor az adott időpontban (jellemzően 3 időpontban) levett vérből meghatározott vércukorérték és inzulinszint arányaiból megállapítják a probléma fennállását. Az éhgyomri vércukormérés megfelelősége után cukoroldatot itatnak a vizsgált személlyel és megnézik, hogy milyen változás következik be a vércukorszintben és az inzulinszintben 60 és 120 perc múlva. A mérések alapján jön ki az ún. HOMA index szám, ami alapján – figyelembe véve a tüneteket – az orvos megállapíthatja az inzulinrezisztenciát.

Hogyan kezelhető a betegség?

Mivel a betegség kialakulásának köze van a szénhidrát-anyagcseréhez, így nem csoda, ha a kezelés legfőbb eleme a helyes életmód–program, amelyben természetesen szerepel a rendszeres mozgás is, mivel a mozgás jelentős szerepet tölt be a szénhidrát-anyagcserében. A rendszeres mozgás a WHO ajánlásainak megfelelően heti 200 perc közepes intenzitású kardio mozgás, kiegészítve heti 2×30 perc izomerő-növelő mozgással.

Érdemes a jelenlegi edzettségi szintedhez mérten elkezdeni sportolni, majd fokozatosan növelni a teljesítményed. Kezdetben már a hosszabb séták vagy kocogások is megteszik, később pedig közepes vagy magasabb intenzitásra is válthatsz. A legfontosabb, hogy heti 3-4 alkalommal mozogj egy kicsit, ami garantáltan jó hatással lesz az egészségedre. A sportolásnak köszönhetően szellemileg is felfrissülhetsz, ráadásul könnyebben is aludhatsz, és reggelente frissebben is ébredhetsz.

Megfelelő diétával hatalmas javulás érhető el

A sportolás mellett oda kell figyelni az étkezésre is, főleg annak cukortartalmára. Mindenképpen javasolt a cukrozott és a fehér liszttel készülő élelmiszerek kerülése, továbbá oda kell figyelni arra, hogy étrendünket közelítsük a cukorbetegek diétájához.

Elsőként is fontos a szénhidrát mennyisége. Érdemes számolni a bevitt szénhidrát mennyiségét, mivel ha ezt nem teszi meg a páciens, folyamatosan és romló tendenciával magas lesz az inzulinszintje, melynek következtében a vércukra hol túl magas, hol túl alacsony lesz, ami minden sejt-szövet-szerv működését károsítja.

Ezenkívül az eddigi panaszaidon és tüneteiden túl biztosabban és hamarabb leszel cukorbeteg. Nem utolsó sorban pedig a magas inzulinszint kedvez a daganatos betegségek kialakulásának, valamint hozzájárul a gyulladásos faktorok tartós megemelkedéséhez, ami felgyorsítja az érelmeszesedés kialakulását.

A több kisebb étkezés hasznosabb lehet

A napi étkezések száma is nagyon fontos, azaz étkezz legalább négy–öt alkalommal naponta. Inzulinrezisztenciában a vércukorszint minden étkezés után (általában) 1-4 órával a normális szint alá csökken, ami károsítja a szervezet (sejtek-szövetek-szervek) működését. Ezt a vércukor leesést kell kivédeni a 3 óránkénti, azaz 5+1 étkezéssel.

Az inzulinrezisztencia étrend alap irányelvei:

Rostdús, szénhidrátban szegény, napi 1800 kcal körüli (természetesen az orvosi konzultáció során ez egyénre szabott), vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, változatos étkezés.

Az inzulinrezisztencia étrend úgy tehermentesítheti az inzulinreceptorok működését, hogy el kell hagyni a nagy vércukor emelkedést okozó ételeket és italokat, valamint el kell hagyni a kevéssé vércukoremelő, de erősen inzulinemelő ételeket, italokat.

Az inzulinrezisztencia étrend kiegészítése: az inzulin hatását számos tea, gyógynövény segíti, ahogy az inzulin működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű króm és vanádium fogyasztása.

Bizonyos esetekben csak a gyógyszerek segíthetnek

Amennyiben az életmódváltás nem hoz megfelelő eredményt, úgy gyógyszerrel is segíthetik az inzulinszint beállítását. Ez természetesen idővel abba is hagyható, de csak akkor, ha az életmódváltással végül sikerül beállítani a megfelelő inzulinértéket.

Aki inzulinrezisztenciában szenved, mindenképpen figyelnie kell tehát az életmódjára. Ha ugyanis az illető – a diagnózis felállítását követően – nem tartja mindezt szem előtt, akkor az évek múlásával nagy eséllyel 2-es típusú cukorbeteggé válik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az érintett körülbelül 10-15 év elteltével több mint 50 százalékos eséllyel lesz diabéteszes.

A többletinzulin nemcsak mint vércukorszint-szabályozó hormon okoz problémát a szervezetben, hanem mint stresszhormon is. Ez azt jelenti, hogy az inzulin mint általános stresszhormon végigfut az egész szervezeten, stresszválaszt váltva ki ezzel.

Hogyan előzhető meg az inzulinrezisztencia kialakulása?

A szénhidrát-anyagcsere miatt a megelőzésben az életmódnak lehet komoly szerepe, és mivel a inzulinrezisztenciára való hajlam öröklődhet, a kockázati tényezőket különösen azoknak kell kerülniük, akiknél családon belül már előfordult 2-es típusú cukorbetegség vagy inzulinrezisztencia. Ilyenkor érdemes inkább cukorban szegény vagy cukormentes, teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszereket fogyasztani.

Fontos persze az is, hogy mindig együnk idénynek megfelelő gyümölcsöket, napszaktól függetlenül. A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása a magas rosttartalmuknak köszönhetően emésztőrendszernek is jót tesz, ráadásul remek nassolási lehetőséget is biztosít a mindennapokban.

Ezen túlmenően célszerű kerülni a stresszt (ahogyan számos más betegség esetén is), illetve helyes önismerettel javítani a stressztűrő képességet. Ez azért fontos, mert az állandó feszültség áttételesen növeli az inzulinrezisztenciát, más stresszhormonok fölszaporodása pedig még tovább növelheti a probléma megjelenésének esélyét.

Inzulinrezisztencia és táplálékkiegészítők

Vannak olyan táplálék-kiegészítők, amelyek kifejezetten ajánlottak inzulinrezisztencia esetén, mert segítik az inzulinérzékenység kialakulását. Ugyanakkor vannak olyanok is, amelyeket kerülni érdemes, mert fokozzák az állapotromlást.

A javasolt hatóanyagok között van például a króm, amely a szénhidrát- és zsír anyagcsere egyik szereplője. A tanulmányok szerint 200-1000 mcg mennyiségben hozzájárulhat az inzulin receptorok azon képességéhez, hogy csökkentsék a vércukorszintet.

A magnézium az inzulin receptorokkal együttműködve segíti a vércukor tárolását. A tanulmányok összefüggésbe hozták az alacsony magnézium szintet az inzulinrezisztenciával.

A berberine, vagy borbolya egy növényi hatóanyag, amely nem ismert, hogyan is hat pontosan az inzulinra, de bizonyos tanulmányok azt találták, hogy fokozza az inzulinérzékenységet és csökkenti a vércukorszintet.

A resveratrol szőlőhéjban vagy más bogyós gyümölcsök héjában megtalálható. Nem értik pontosan a működését az orvosok, de azt tapasztalták, hogy főleg 2-es típusú cukorbetegségnél növelheti az inzulinérzékenységet.

A BioTechUSA termékcsaládban több olyan terméket is találsz, amelyek krómot tartalmaznak. Ilyen például:

  • DietShake – Élelmi rostban gazdag tejsavófehérje italpor, L-karnitin-nel és krómmal fogyni vágyóknak
  • L-carnitine + Chrome – edzések előtt, a zsírégető edzés támogatására
  • Super Lipo – koffeinmentes formula a diéta kiegészítésére
  • Fiber Complex – rágótabletta élelmi rosttal

Amennyiben a magnézium beviteledet szeretnéd növelni, akkor a Magnesium + Chelate termékünket javasoljuk vagy a Calcium Zinc Magnesiumot.

Az inzulinrezisztencia nem mindig produkál egyértelmű tüneteket, gyakran pedig egy másik betegség diagnosztizálása közben kerül sor az IR vizsgálatra. Megelőzésének legjobb módja, ha évente legalább egyszer részt veszel egy általános szűrővizsgálaton, amelyen inzulinrezisztencia tesztet is végeznek. Az időben diagnosztizált betegség életmódváltással, személyre szabott diétával és rendszeres mozgással kezelhető, szükség esetén pedig az IR kezelésére alkalmas gyógyszerek nyújthatnak segítséget. Tégy meg mindent az egészséged érdekében, és ha inzulinrezisztenciára gyanakszol, fordulj minél hamarabb orvoshoz!


  1. https://www.healthline.com/nutrition/insulin-and-insulin-resistance#insulin-resistance (Healthline, lehívás dátuma: 2023.10.02)
  2. https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/07/jelentosen-csokkent-az-ujonnan-felismert-2-es-tipusu-cukorbetegek-szama-magyarorszagon (lehívás dátuma: 2023.10.02)
  3. https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/what-is-diabetes/prediabetes-insulin-resistance (NIDDK- lehívás dátuma: 2023.10.02)
  4. https://www.healthline.com/health/diabetes/insulin-resistance-symptoms#risk-factors (Healthline, lehívás dátuma: 2023.10.16)
  5. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522004944?via%3Dihub (The American Journal of Clinical Nutrition, lehívás dátuma: 2023.10.17)
  6. https://www.mdpi.com/2072-6643/12/2/536 (Nutrients, Jennie Brand-Miller, lehívás dátuma: 2023.10.17)
  7. https://www.healthline.com/nutrition/insulin-and-insulin-resistance#tips (Healthline, lehívás dátuma: 2023.10.17)