Csontritkulást gyorsító mindennapi ételek-italok
A csontozat erősítése, egészséges voltának megőrzése mindannyiunk számára fontos, éppen ezért gondoltam arra, hogy nézzünk meg néhány ételt-italt, amelyek a csontjaid számára leginkább kockázatosak lehetnek.
Só
Szervezeted működéséhez a só nélkülözhetetlen. Szabályozza a vízháztartást, a vizeletkiválasztást a vesében, az éhségérzet kialakulását, részt vesz az izmok, az idegrendszer és a hormonháztartás működésében. Használatát azonban ne vidd túlzásba, mivel a só elvonja a kalciumot a csontokból, így azok gyengébbek lesznek, törékennyé válnak.
Minden 2300 milligrammnyi nátrium elfogyasztásával 40 milligrammnyi kalciumot veszítesz. A legjobb, ha csökkented a só bevitelét, hogy elejét vedd a só okozta káros hatásoknak.
A kerekeskedelemben kapható jódozott só csökkenti a pajzsmirigy nem kielégítő működése következtében kialakuló strúma kockázatát. Mivel a tengeri halakat kivéve jód természetes formában szinte semmilyen élelmiszerben nem fordul elő, érdemes ezt a fajta sót használni. A tengeri sóban nyomokban kalcium, magnézium, kálium és bróm található.
A feldolgozott élelmiszerekre különös figyelemet kell fordítanod, mert azok többnyire eleve tartalmaznak sót, ezek az úgynevezett rejtett források. A mai ember sóbevitelének 75%-a pontosan ezekből a rejtett forrásokból származik.
Üdítőitalok
Az üdítőitalok közül a szénsavasokra kell különösen figyelni, amely a foszforsav tartalma miatt nem csak pezseg, de ez a vegyület sajnos megemeli a vizelettel a szervezetből kiürülő kalcium mennyiségét.
Ezek az üdítők ráadásul még tápanyagot sem tartalmaznak. A cél tehát az, hogy a szénsavas üdítőkből minél kevésebbet igyál. A legjobb, ha az ásványvizekre hagyatkozol!
Koffein
A koffein önmagában nem káros a csontokra nézve egészen addig, amig túlzásba nem viszed a fogyasztását és mindemellett nem gondoskodsz a kalcium utánpótlásról, ugyanis a koffein kalciumot von ki a szervezetből.
Minden 100 milligramm koffeinre 6 milligramm elveszett kalcium jut. Ha tehát módjával fogyasztod a koffeint, akkor semmlyen probléma nem adódik. Nagyobb mennyiségű koffein után viszont fontos a kalcium utánpótlása.
Alkohol
Az alkohol az elfogyasztott kalcium feldolgozását akadályozza meg a szervezetben, vagyis a kalcium nem jut el a csontokhoz.
A komoly alkoholfogyasztás ráadásul megzavarja a csont építőelemeinek, az oszteoblasztóma sejteknek a működését is. Az alkoholt mindenképpen érdemes mértékkel fogyasztanod, s ez legfeljebb napi egy-egy pohárnyi szeszes italt jelent!
Hidrogénezett olajok
Legfrissebb kutatások szerint a hidrogénezett növényi olajok elveszítik a bennük eredetileg megtalálható K-vitamint. A csontok alapvető építőeleme a K-vitamin, amelynek legjobb forrása a zöld levelű zöldségek, illetve olyan növényi olajok, mint például az olívaolaj vagy a repceolaj. Ha megfelelő mennyiségben fogyasztasz zöldséget, akkor aggodalomra nincs okod, de sütések alkalmával jó, ha figyelsz arra, hogy ne hidrogénezett olajat használj!
Fehér liszt
Átlagosan egy napi étrend 25–30 %-át teszik ki ezek a gabontermékek. A finomítás során sajnos elvesznek a létfontosságú vitaminok és ásványi anyagok, amelyek hiánya felismerhető károkat okoz a csontozat szempontjából. Éppen ezért erős csontozat nem igazán képzelhető el úgy, hogy finomított lisztből készült termékeket fogyasztasz hosszú időn keresztül. Előnyben kell részesítened a teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat, mert azok jelentős mértékű táplálkozástani szerepet töltenek be: megfelelő arányban található meg bennük a csontépítéshez szükséges alkotóelemek többsége.
Finomított cukor
A finomított cukornak köztudottan semmilyen tápértéke és jótékony hatása nincs, viszont annál ártalmasabb az egészségedre: felgyorsítja a belső égési folyamat sebességét, ugyanakkor nem biztosítja az ehhez szükséges egyéb építő-szabályozó komponenseket.
Hatással van a kalcium-anyagcserére is. Kísérletek bizonyították, hogy a cukor elfogyasztásának hatására a szervezetből kikerülő kalcium mennyisége mérhetően fokozódott.
Az állandó cukorfogyasztás folyamatosan szállítja ki a kalciumot a csontokból.
Húsok
Hazánk lakosságára napi szinten átlagosan 50-100 gramm fehérje fogyasztás jellemző, amelynek 60%-át állati eredetű fehérje teszi ki. Ez abszolút nem ártalmas, sőt, ennyi kell is.
A túlzott mértékű fehérje fogyasztás esetében léphet fel probléma, mert a szervezetben olyan anyagcseretermékek keletkeznek, amelyek savas hatást fejtenek ki a szervezet belső környezetére. Ilyenkor a nagymértékű fehérje bevitel megfelelő ásványi anyag bevitele mellett is kalciumot vonhat el a csontoktól.
Egy gramm fehérje mintegy 8-10 mg kalciumot von el a semlegesítési folyamatokhoz a szervezetből. Azért is javasolják a vegyes fehérjefogyasztást (az állati és növényi eredetű fehérjét), mert mindkettőre szükség van, a kettő kiegészíti egymást, ugyanakkor az állati eredetű az, amely gyorsítja a csontritkulás folyamatát.
Mindehhez meg kell jegyeznem, hogy ez túlzott mértékű fehérjefogyasztásnál történik, ami az “átlagemberre” nem jellemző.
A megoldás tehát a mértékletesség, semmi sem tilos, csak az arany közepút megtalálására kell törekedni!
Szabó Noémi