Cukkinis avokádós saláta
Avokádó
Több kutatócsoport vizsgálta az avokádó hatását és azt találták, hogy azon embereknél, akik az ebéd mellé elfogyasztottak egy fél avokádót is, csökkent az édesség utáni vágy és a hirtelen gyors megéhezés. Erre jó magyarázat lehet, hogy a benne lévő telítetlen zsírsavak csökkentik az étel glikémiás indexét, ezáltal lassítják a felszívódást és tovább kitart az adott étel. Ezen kívül rengeteg jótékony tulajdonsága van még. Csökkenti az LDL koleszterin szintet, a bőrre is jó hatása van, főleg az ibolyán túli sugarakkal szemben hatékony, ezért napolajak összetevői közt is megtalálhatjuk, de házilag is használhatjuk megelőzésként és gyógyításra egyaránt. Nagyon magas a kalcium és magnézium tartalma is, melyek pótlása sportolás esetén szintén elengedhetetlen.
Cukkinis avokádós saláta
Hozzávalók:
- 2 db zsenge cukkini (kb. 25 dkg)
- 2 db nagyobb, kemény húsú paradicsom (kb. 25 dkg)
- 1 db érett avokádó
- 6-8 db fekete és ugyanennyi zöld olívabogyó
- 1 evőkanál kókuszolaj
- tengeri vagy Himalája só
- bors
Az öntethez:
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 1 evőkanál vörösborecet
- 1,5 evőkanál tökmagolaj
- 1/2 kávéskanál só
Elkészítés:
- A cukkiniket fél cm vastag karikákra vágjuk, mindkét oldalukat fűszerezzük (só, bors). Forró grillserpenyőben olajon mindkét oldalukat 2-3 perc alatt átsütjük.
- Közben a paradicsomokat forró vízbe dobjuk, így könnyen meghámozzuk, majd 1 cm-es kockákra vágjuk. Az olívabogyókat kimagozzuk és negyedeljük.
- Az öntet összetevőit lezárható tetejű üvegbe tegyük, majd jól rázzuk össze és a tálalásig tegyük hűtőbe.
- Egy nagy tálba váltakozva elhelyezzük az előkészített zöldségeket, olívabogyót, frissen tartó fóliával takarjuk be és tálalásig ezt is tartsuk hidegen.
- Tálalás előtt egy érett avokádó magját eltávolítjuk, a gyümölcshúst 1 cm-es kockákra vágjuk, hozzáadjuk a zöldséges keverékhez és meglocsoljuk az öntettel. Grillezett hús mellé kitűnő köret.
Jó étvágyat!
Silye Gabriella