Ételek a fiatalság megőrzéséért!
Az alább felsorolt ételek a betegségek megelőzésében tehát jelentős szerepet játszanak, erősítik immunrendszeredet, s ezáltal egészségesebb leszel, ily módon „fiatalságodat“ is tovább tudod megőrizni.
Megpróbáltam néhány olyan ételt/italt összegyűjteni, amelyeket könnyen be lehet szerezni, csupán rajtad múlik, mennyire használod ki ezeket a lehetőségeket.
Zöld színű zöldségek
Ha napi 3-5 alkalommal fogyasztod, lényegesen lecsökkented a magas vérnyomás, bizonyos szívbetegségek vagy a rák kialalkulásának lehetőségét. Ilyenek a spenót, brokkoli, zöldbab, kelbimbó, stb, amelyek magas rosttartalmuk miatt nemcsak az emésztést segítik, valamint a zsír–és szénhidrát lebontását, de antioxidánsokat is tartalmaznak.
Zöld tea
Számos cikk készült már a zöld tea jótékony hatásairól, de itt is meg kell említeni, hiszen rendszeres fogyasztása által nemcsak vitaminban gazdag ital kerül a szervezetbe, hanem magas a koffeintartalma is, amelynek órákon át érzed a hatását, antioxidánsokat
is tartalmaz, amely a szív-és rákos megbetegedések megelőzésében fontos szerepet játszik.
Víz
A legegészségesebb szomjoltó. Ha vízzel oltod szomjadat, semmilyen plusz kalóriát nem viszel be a szervezetbe. Korlátlan mennyiségben ihatod. Mivel a víz kulcsfontosságú a tested működésében, fogyasztása mindenképpen szükséges! Naponta legalább 2-3 litert javasolt fogyasztani!
Vörösbor
A vörösbornak magas az antioxidáns tartalma. Az antioxidánsok legfőbb szerepe, hogy a vérben lévő, káros hatású folyamatokat gátolják, ezzel megakadályozzák az érelmeszesedés kialakulását.
A vörösborban található vegyületek csökkentik a koleszterin szintet, azonban a vérben megtalálható HDL (a ‘jó’ koleszterin) szintjét növelik. További pozitív hatása, hogy a vörösbor gátolja az érpályán belüli vérrögök kialakulását, ezzel csökkentve a szív-és érbetegségek kialakulását. Mértékletes fogyasztása ajánlott, ami napi fél-1 pohár vörösbort jelent!
Avokádó
Segít megőrizni a bőr fiatalságát, mivel magas az olajtartalma, amely ráadásul kiválóan alkalmas a kiszáradt bőr ápolására (érzékeny bőrre használják). Segíti az ekcéma tüneti kezelését. Olyan egészséges zsírtartalma van, melyek segítik a koleszterinszint normalizálását. Antioxidáns tartalma pedig segít a sejtek rosszindulatú átalakulásának megelőzésében.
Diófélék
Jelentős omega-3 zsírsavat tartalamaznak, amelyek csökkentik a triglicerid szintet, sőt olyan anyagok is megtalálhatók benne, amelyek meggátolják a rák kialakulását. Gazdagok növényi rostban, magas a magnézium tartalmuk. Naponta egy maroknyi dió/dióféle fedezi az omega-3 szükségletedet.
Bogyós gyümölcsök
Ezek a gyümölcsök tele vannak értékes antioxidánsokkal és más olyan anyagokkal, melyek segítik a sejtek, szövetek regenerációját, megújulását, amelynek köszönhetően szépítik a bőrt, s gátolják az érelmeszesedés kialakulását.
Babfélék
Magas a kálium-, magnézium-, foszfor-, és kalciumtartalmuk, emellett cink, mangán, nikkel és folsav is található bennük. A babféléknek jelentős az élelmi rosttartalma, s szinte minden vitamin megtalálható bennük.
A babfélék kitűnő antioxidáns-és proteinforrások.
Dinnyék
Mivel rostosak, gyorsan telítenek, ráadásul rengeteg vitamint tartalmaznak. Mivel sok bennük a víz, gyakorlatilag átmossák a veséket. A sárgadinnyében még sok a karotin is, amely többek között segít a bőrnek, hogy megtartsa a nyári napon szerzett barnaságodat. A cukortartalmuk miatt korlátozott mennyiségben fogyasszuk!
Csokoládé
A fekete csokoládéra gondolok, amelynek köztudottan nagyon sok pozitív hatása van a szervezetre: jó hatású a szív-és érbetegségek, a vérnyomás emelkedésének megelőzésére, kezelésére. Ezenkívül erélyes antiallergiás-, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatásuk van, hatékony antioxidánsok.
Naponta elég egy kis falat, azzal a jótékony hatás biztosítva van! (Több nem is kell, a kalóriáról nem is beszélve)
Természetesen nagyon sok gyümölcs és zöldség kerülhetne még a listára, de ezeknek igen jelentős az antioxidáns tartalmuk van, ráadásul ezek a lehetőségek csak egy karnyújtásnyira vannak…
Szabó Noémi