Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Ételek a fiatalság megőrzéséért!

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1206/o_folsav__20120914122445.jpgAz alább felsorolt ételek a betegségek megelőzésében tehát jelentős szerepet játszanak, erősítik immunrendszeredet, s ezáltal egészségesebb leszel, ily módon „fiatalságodat“ is tovább tudod megőrizni.

Megpróbáltam néhány olyan ételt/italt összegyűjteni, amelyeket könnyen be lehet szerezni, csupán rajtad múlik, mennyire használod ki ezeket a lehetőségeket.

Zöld színű zöldségek

Ha napi 3-5 alkalommal fogyasztod, lényegesen lecsökkented a magas vérnyomás, bizonyos szívbetegségek vagy a rák kialalkulásának lehetőségét. Ilyenek a spenót, brokkoli, zöldbab, kelbimbó, stb, amelyek magas rosttartalmuk miatt nemcsak az emésztést segítik, valamint a zsír–és szénhidrát lebontását, de antioxidánsokat is tartalmaznak.

Zöld tea

Számos cikk készült már a zöld tea jótékony hatásairól, de itt is meg kell említeni, hiszen rendszeres fogyasztása által nemcsak vitaminban gazdag ital kerül a szervezetbe, hanem magas a koffeintartalma is, amelynek órákon át érzed a hatását, antioxidánsokat
/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1206/o_Fotolia_12989044_M_20120914122612.jpgis tartalmaz, amely a szív-és rákos megbetegedések megelőzésében fontos szerepet játszik.

Víz

A legegészségesebb szomjoltó. Ha vízzel oltod szomjadat, semmilyen plusz kalóriát nem viszel be a szervezetbe. Korlátlan mennyiségben ihatod. Mivel a víz kulcsfontosságú a tested működésében, fogyasztása mindenképpen szükséges! Naponta legalább 2-3 litert javasolt fogyasztani!

Vörösbor

A vörösbornak magas az antioxidáns tartalma. Az antioxidánsok legfőbb szerepe, hogy a vérben lévő, káros hatású folyamatokat gátolják, ezzel megakadályozzák az érelmeszesedés kialakulását.

A vörösborban található vegyületek csökkentik a koleszterin szintet, azonban a vérben megtalálható HDL (a ‘jó’ koleszterin) szintjét növelik. További pozitív hatása, hogy a vörösbor gátolja az érpályán belüli vérrögök kialakulását, ezzel csökkentve a szív-és érbetegségek kialakulását. Mértékletes fogyasztása ajánlott, ami napi fél-1 pohár vörösbort jelent!

Avokádó

Segít megőrizni a bőr fiatalságát, mivel magas az olajtartalma, amely ráadásul kiválóan alkalmas a kiszáradt bőr ápolására (érzékeny bőrre használják). Segíti az ekcéma tüneti kezelését. Olyan egészséges zsírtartalma van, melyek segítik a koleszterinszint normalizálását. Antioxidáns tartalma pedig segít a sejtek rosszindulatú átalakulásának megelőzésében.

Diófélék

Jelentős omega-3 zsírsavat tartalamaznak, amelyek csökkentik a triglicerid szintet, sőt olyan anyagok is megtalálhatók benne, amelyek meggátolják a rák kialakulását. Gazdagok növényi rostban, magas a magnézium tartalmuk. Naponta egy maroknyi dió//sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1206/o_iStock_000006168516Small_20120914122643.jpgdióféle fedezi az omega-3 szükségletedet.

Bogyós gyümölcsök

Ezek a gyümölcsök tele vannak értékes antioxidánsokkal és más olyan anyagokkal, melyek segítik a sejtek, szövetek regenerációját, megújulását, amelynek köszönhetően szépítik a bőrt, s gátolják az érelmeszesedés kialakulását.

Babfélék

Magas a kálium-, magnézium-, foszfor-, és kalciumtartalmuk, emellett cink, mangán, nikkel és folsav is található bennük. A babféléknek jelentős az élelmi rosttartalma, s szinte minden vitamin megtalálható bennük.

A babfélék kitűnő antioxidáns-és proteinforrások.

Dinnyék

Mivel rostosak, gyorsan telítenek, ráadásul rengeteg vitamint tartalmaznak. Mivel sok bennük a víz, gyakorlatilag átmossák a veséket. A sárgadinnyében még sok a karotin is, amely többek között segít a bőrnek, hogy megtartsa a nyári napon szerzett barnaságodat. A cukortartalmuk miatt korlátozott mennyiségben fogyasszuk!

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1206/o_Fotolia_17877640_M_20120914122858.jpg

Csokoládé

A fekete csokoládéra gondolok, amelynek köztudottan nagyon sok pozitív hatása van a szervezetre: jó hatású a szív-és érbetegségek, a vérnyomás emelkedésének megelőzésére, kezelésére. Ezenkívül erélyes antiallergiás-, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatásuk van, hatékony antioxidánsok.

Naponta elég egy kis falat, azzal a jótékony hatás biztosítva van! (Több nem is kell, a kalóriáról nem is beszélve)

Természetesen nagyon sok gyümölcs és zöldség kerülhetne még a listára, de ezeknek igen jelentős az antioxidáns tartalmuk van, ráadásul ezek a lehetőségek csak egy karnyújtásnyira vannak…

Szabó Noémi