Színes zöldségek és gyümölcsök az egészségért
Az emberi szervezet nem képes a karotinoidok előállítására, ugyanakkor egészségünk szempontjából a vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz hasonlóan rendkívül fontosak. Kutatások igazolják, hogy az egészségünk védelmében óriási szerepük van. Azt is kiderítették, hogy a nem karotinoid típusú antioxidánsok karotinoidok segítségével védik és pótolják készleteiket, hogy továbbra is védelmet nyújthassanak a sejtek számára.
Az intenzív vörös, narancs és sárga színű, zsírban oldódó vegyületek soha nem egyesével fordulnak elő a növényekben. Például az érett paprika húsában is legalább száz különböző karotinoid található. A különböző fajták egymás hatását erősítik, s a vitaminokkal, ásványi anyagokkal, enzimekkel együtt komplex védelmet nyújtanak.
A karotinoidok igen erősen antioxidánsok, mivel zsákmányul ejtik az oxigén gyököket. Ezen hatásuknál fogva segítenek elkerülni az ízületi gyulladásokat, a reumás megbetegedéseket, a szürkehályog kialakulását, a szívinfartust és a korai öregedést. Mindemellett csökkentik a napsugárzás káros hatásait is, továbbá erősítik a szervezet immunrendszerét is, mivel segítik az immunsejtek növekedését és aktivitását.
A karotinoidok számos feladat ellátásban vesznek még részt, amelyben minden egyes tagjának meg van a maga szerepe. Kutatási eredmények bizonyítják, hogy a karotinoidoknak jelentős szerepük van az epe-, légcső-, nyelőcső-, gyomor-és bélrák elkerülésében. Mindezen felül a karotinoidok a szabad gyökök hatástalanítása és a szív védelme mellett a daganatos sejtek növekedésére is hatássa vannak.
Karotinoid fajták
Legismertebb fajták az alfa-karotin, a béta-karotin és a lipokin. A növények nem tartalmaznak A-vitamint, néhány fajta azonban biztonságosan át tud alakulni A-vitaminná az emberi szervezetben:
- alfa-és gamma karotin: nyálkahártya, sejt-és bpőrvédö hatású
- béta-karotin, mely a szem, a látás, csontanyagcsere, növekedés, nyálkahártya és bőrvédelem, daganatmegelőzés és daganatellenes hatásban fejti ki hatását. Hiánya immungyengeséget von maga után.
- likopin: a daganatos betegségek (petefészek, tüdö, prosztata, stb) megelőzésében játszik szerepet
- kriptoaxanthin: szájüregi gyulladások és dagantok ellen véd
- lutein: a szemben, a retinán található sárgafoltban van jelen nagy koncentrációban és a nagy energiájú fénysugarak ellen nyújt védelmet
- lutein és zeaxanthin: részt vesznek a szem érrendszere épségének fenntartásában. Idősebb korban a szem lutein és zeaxanthin mennyiségének csökkenése összefüggésbe hozható a látás romlásával, az idöskori makuladegenerációval és a szürkehályog kialakulásával
- astaxanthin: többek között emésztőszervi gyulladások, cukorbetegség szövödményei és daganatos betegségek ellen véd.
Aki sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, annak bőre aranyló barnássá válik. A karotinoidok rendszeres fogyasztásával kapcsolatban sok vizsgálatot, kutatást is folytattak, melynek eredményeképpen megállapították, hogy akik rendszeresen fogyasztják a zöldségeket és gyümölcsöket, tehát megfelelő karotinoidhoz juttatták szervezetüket, azoknak bőre és arca szebbnek és egészségesebbnek is tűnik. Ennek oka pedig az, hogy aki belül egészséges, annak a külseje is az! (mennyire hálás tud lenni a szervezet…)
Annak tudatosítása a fiatalokban, hogy az így kialakuló bőrszín és árnyalat vonzóbb, mint a napozással vagy a szoláriumozással szerzett barna szín, a betegségek megelőzése szempontjából óriási előrelépés volna.
Szabó Noémi