Tippek és stratégiák az ételkészítéshez kezdőknek
Én az ételeimet évek óta magamnak főzöm, kivéve heti egy reggelit. Napi öt étkezésről van szó, tehát összesen 35 adagról. Ezért pénteken vagy szombaton igen sok időt töltök a konyhában, ám a hét többi részében szabad vagyok. A friss hozzávalókat csak előző este kell hozzáadnom. Ezzel egy csomó órát nyerek a hétre.
Bevásárlás
Az ételkészítés mindig a gondosan megtervezett bevásárlással kezdődik. A bevásárló listámat ugyanolyan sorrendben állítom össze, ahogy az üzletek tárolják az élelmiszereket. Ezzel időt spórolok meg, és nem fordulhat elő, hogy váratlanul az édességrészlegen találom magam, ahol hirtelen csokik és sütik repülnek varázslatos módon a kosaramba.
Előkészítés
Amint megvan minden hozzávaló, megtervezek 2-3 órányi főzést. Minél koncentráltabban dolgozunk, annál gyorsabban elkészülünk. Első alkalommal sokkal több időt igényel az ételek előkészítése, mert még nincsenek meg a megszokott kézmozdulatok. Az idők során megtanultam hét napra ötféle ételt megfőzni másfél órán belül, és a végén még a konyhát is rendben hagyom ott.
Sütő
Használjuk minél többet a sütőt: csirkemell, hal, zöldségek, burgonya stb. Ez gyors megoldás, és kevesebbet piszkolunk. Még csak nem is kell mellette állni és odafigyelni rá. Én 200 fokra szoktam előmelegíteni a sütőmet. Ezután a megmosott és megtisztogatott édesburgonyákat (vagy közönséges burgonyákat) alufóliába csomagolom, és kb. másfél órára a sütőbe teszem. Ezzel egyidejűleg beteszek egy sütőtálcát csirkemellekkel is, és egy másikat tilápia filékkel. Amikor ezek átsültek, kiveszem őket, és jöhetnek a zöldségek. Fontos, hogy először a fehérjéket (hús, hal) főzzük/süssük meg, hogy legyen elég idejük kihűlni.
Tűzhely
A tűzhelyen párolom a zöldségeket, és utána a rizs megfőzéséhez ugyanazt az edényt használom. A lazacfilét is ugyanakkor sütöm ki a serpenyőben. Ebben a serpenyőben sütöm a darált húst, és végül a zöldbabot is.
Adagolás és csomagolás
Most már minden elkészült. A műanyag tárolóedényt csak meg kell tölteni a szükséges ételmennyiséggel, és aztán betenni a hűtőbe. Minden ételt olyan kicsire vágok fel, hogy csak villára legyen szükség az evéshez. Ez különösen utazás közben nagyon kényelmes. Ám egyvalamire ügyelni kell: a zöldségeket, a húst, a halat és a burgonyát mind friss vágódeszkán vágjuk fel. Így az ételek sokkal tovább eltarthatók. Amennyire lehetséges, az egyes összetevőket egymás mellé kell tenni a műanyag edényben. Nyáron vagy utazáskor néhány dobozt le is szoktam fagyasztani, mert így tovább marad benne ehető az étel.
Saláták és dresszingek
Az összes főzést nem igénylő zöldséget és salátát előző éjszaka felvágom, dobozokba teszem, a dresszinget pedig a tetejére rakom. Amikor el akarom fogyasztani, csak összerázom a dobozt, a dresszing pedig szépen összekeveredik a salátával. Így a saláta sokáig ropogós marad, és nem lesz fonnyadt.
Maradékok
A megmaradt húst, csirkét és halat, valamint édesburgonyát a fagyasztóban tárolom, és legközelebb újra felhasználom. Vagyis nem pazarolom az ételt.
Vészhelyzet
Ha sietek, vagy véletlenül otthon hagytam az ételemet, akkor jöhetnek a pótlékok. Az ilyen stresszes időkre az egyik opciót a Protein Gusto levesek jelentik (szerintem egy paradicsomleves mindig jó választás!). Ez fedezi a fehérjeszükségletemet, és egy perc alatt elkészül. Ez mindig jó alternatíva lehet!