Ugrás a tartalomhoz
Étrendek

A helyes táplálkozás alapjai hosszútávfutóknak

A helyes táplálkozás alapjai hosszútávfutóknak

A futás alatt a szervezetünk leggyorsabb energiaforrásai a szénhidrátok. Az izomban és májban lévő szénhidrátok – azaz glikogén raktárak – adják az energiát, akárcsak az autónál az üzemanyag. Nem mindegy, mennyire tele tankkal indulunk az útnak. Ha rosszul töltöttük fel a raktárakat, besavasodunk, könnyebben sérülünk, valamint koncentrációs problémák jelentkezhetnek. Nagyon gyakori, hogy futás során az izomtömegből veszítünk, valamint gyengül az immunrendszer is. A sport utáni regeneráció tehát kiemelkedően fontos, ami elősegíthető a megfelelő arányban elfogyasztott tápanyagokkal és jó időzítéssel. Mivel különbözőek vagyunk és mindenkinek más az alkata, az anyagcseréje, az izomzata, ezért nincs mindenkire ráhúzható étrend. Mindig a saját tapasztalatunk és megfigyelésünk alapján alakítható ki a megfelelő étkezési terv, ezért elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a helyes táplálkozás alapjaival hosszútávú állóképességi edzések mellett.

A helyes táplálkozás alapja: a makrók

A makrotápanyagok az energiát biztosító fehérjék, zsírok és szénhidrátok. Sokan ide sorolják a vizet is, mert abból is nagyobb mennyiségre van szüksége a szervezetnek. Hosszútávfutók és más állóképességi sportok esetén is kiemelkedően fontos, hogy a szükséges tápanyagokat a megfelelő arányban biztosítsuk.

A napi energiaszükséglet 55-62%-át szénhidrátból, 15%-át fehérjéből, 20-25%-át pedig zsírból kell fogyasztani.

Sokan jobban szeretik testtömegkilogrammonként megadni a makro-szükségletet, amely ez esetben 6-10 g / ttkg szénhidrátot jelent. Mivel mások vagyunk, más a testösszetételünk és az anyagcserénk, így ez is befolyásolja, hogy pontosan miből mennyit kell fogyasztanunk. Mindig lépésekben kell haladni: az előző időszak táplálkozása a kiindulási pont és azon kell finomítani, így könnyű megtalálni a pontos mennyiségeket és arányokat a versenyekre. Futók esetében is az egészséges táplálkozás alapjaiból és alapanyagaiból indulunk ki, azaz a cél, hogy minél természetesebb formában jusson a szervezetünk az élelmiszerekhez. Természetesen más arányban és mennyiségben kell fogyasztania egy sportolónak mindent, mint egy átlagembernek – így például magasabb a cukorbevitele is.

A futók az energiaigény nagy részét a szénhidrátokból nyerik, így ez a legfontosabb üzemanyag edzés előtt, valamint kiemelkedő szerepe van az edzés utáni regenerációban. A fehérjék szintén nagyon fontosak regenerációs szempontból, hiszen az felel az izommegtartásért, de az immun- és hormonrendszer megfelelő működésében is nagy szerepet tölt be.  A zsírok fogyasztásával olyan magas kalóriatartalmú tápanyagokhoz juttatjuk a szervezetet, amelyek a hormonrendszer működéséhez és a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához kellenek.

Sportolók esetén még több figyelmet igényel, hogy minden nap biztosítsuk a szervezet számára szükséges tápanyagokat. A vitaminok és az ásványi anyagok pótlásával pedig az anyagcsere folyamatokat segíthetjük.

Tiltott ételek hosszútávfutóknak

Tiltott ételek hosszútávfutóknak

Most nézzünk át néhány olyan élelmiszert, amit kerüljünk az edzések és a megmérettetések előtt.

Gomba

A gomba emésztése nagyon hosszú, akár 10 órás folyamat és nagyon megterheli a gyomrot. Az ételmérgezés esélye is gyakori, így mindenképp érdemes kerülni a versenyek előtt.

Vörös húsok

Versenyek előtt alapvetően a magas fehérjetartalmú ételek sem javasoltak, pláne nem a vörös húsok, de a kacsa és liba sem. A fehérjék és zsírok ilyenkor feleslegesen energiát vonnak el a szervezettől.

Tejszínes, sajtos ételek

A magas zsírtartalom lassítja az emésztési időt, így a szervezet nem tudja gyorsan és hatékonyan feltölteni a glikogénraktárakat. A szakemberek általában a tej fogyasztását sem javasolják futás előtt a nyákosító hatása miatt.

Hüvelyesek

Kb. 4-5 órát tartózkodnak a gyomorban, így nagyon lassan tud a szervezet belőlük energiát nyerni. Mivel viszonylag magas a fehérje- és rosttartalmuk is, valamint puffasztó hatásúak, így érdemes elkerülni őket.

Minden, ami új!

Legfontosabb szabály, hogy soha semmit sem tesztelünk versenyek előtt. Se ételt, se kiegészítőt. Ezeket mindig edzéseken tapasztaljuk, ismertetjük meg a szervezetünkkel.

Hányszor egyél egy nap, ha versenyre készülsz?

Ez a kérdés sokszor felmerül és nincs rá konkrét válasz. Azon múlik mikor ébredsz és fekszel, illetve mennyit edzel. A helyes szám 4-6 étkezés között van. Előfordulhat, hogy 3-4 órát is edzel egy nap, ilyenkor egy köztes étkezést kiegészítők formájában is be lehet iktatni. Kulcskérdés lehet az ételek emésztési ideje, mivel nem mindegy, hogy a szervezet mire használja fel az energiát, amikor edzésre kerül a sor. Futóknál a tápanyaghiány leggyakrabban a fogyás vagy izomvesztés formájában jelentkezik. Ilyenkor egyértelmű, hogy jóval magasabb az energiafelhasználás, mint a bevitel, valaminta fehérjepótlás is kérdéses – állóképességi sportolóknak is fontos a megfelelő mennyiségű fehérjebevitel az izommegtartáshoz. A tápanyaghiány jelentkezhet még az immunrendszer gyengülésével, betegségekkel, de előfordulhat izomgörcs és savasodással kapcsolatos probléma is.

Megfelelően összeállított, kiegyensúlyozott táplálkozással biztosítható az igénybevételhez szükséges tápanyagmennyiség. Így megelőzhető a görcsök és savasodás kialakulása, a fogyás vagy izomvesztés, valamint az immunrendszer gyengülése.

Nagyon fontos a rendszeresség, hiszen ahogyan az autónk számára is kell üzemanyag ahhoz, hogy menjen, ugyanúgy a testnek is szüksége van a folyamatos tápanyagellátásra.

Ezeket az étrend-kiegészítőket szedd állóképességi sportok mellé!

Verseny előtti napokban már érdemes rendezni a vitamin és ásványianyag háztartást, hogy kiküszöböljük az ebből adódó izomgörcsöket. Az edzések alatt rengeteg folyadékot és elektrolitokat vesztünk az izzadással. A nátrium egy kulcsfontosságú elektrolit, aminek hiányában fáradékonyság, izomgörcs vagy akár eszméletvesztés is felléphet. A káliumnak is kiemelkedő szerepe van a folyadék és elektrolit egyensúly szabályozásában. A magnézium nemcsak az izmainknak nagyon fontos, de az idegrendszer, a keringési rendszer és a sejtmembrán szabályozásában is szerepet játszik.

Izotóniás itallal mind a szénhidrátokat, mind az elektrolitokat tudjuk pótolni. Nagyon jó választás – főleg extrém terhelés, izzadás esetén – a MultiSalt kapszula is az elektrolitegyensúly fenntartására.

9498692554Hosszú, intenzív felkészülés esetén fokozott vas és C-vitamin szükséglet alakul ki. A vas az oxigént szállító fehérjék (hemoglobin, mioglobin) és az energiatermelésben részt vevő enzimek képződésében játszik szerepet. Női sportolóknál különösen gyakori a vashiány, de diéta vagy vegetáriánus sportolók körében is ügyelni kell a pótlására. A cinknek az izomszövet épülésében, regenerálódásában és az immunrendszer egészségében van fontos szerepe.

Ha komplexen szeretnénk pótolni a mikrotápanyagokat, akkor multivitamin és ásványianyag kiegészítőt válasszunk.

Ne feledkezz meg a hidratálásról!

A jó futóteljesítményhez elengedhetetlen a megfelelően hidratált szervezet, így a verseny hetében különösen figyelj, hogy bőséges mennyiségű folyadékot – elsősorban vizet – fogyassz. A hidratáltságot a vizeleteddel tudod ellenőrizni: minél világosabb sárga, annál hidratáltabb a szervezeted. Ha viszont sötét sárga, akkor gyorsan emeld meg a folyadékbevitelt! Ahogy csökken a hidratáltság, úgy romlik a fizikai és szellemi teljesítmény is. Emelkedik a vérnyomás, a testhőmérséklet, fáradtság kezd kialakulni és emésztőrendszeri panaszok is felmerülhetnek (émelygés, hányás, hasmenés).

Számszerűsítve ez hogyan néz ki?

2%-os súlyvesztés folyadékból már 80%-ra csökkenti a teljesítőképességet. Ez egy 70 kg-os embernél 1,4 kg folyadékveszteséget jelent. 4%-os súlyvesztésnél (2,8 kg) hányinger, émelygés, hasmenés léphet fel.

Folyamatosan figyeljünk testünk jelzéseire, mert általában a szomjúságérzet jelentkezésekor már kiszáradásközeli állapot áll fenn – ezért bizonyos időközönként akkor is vegyünk magunkhoz folyadékot, ha nem érezzük szükségét.

Sportot megelőző 2-4 órában testömegkilogrammonként 5-10 ml folyadék javasolt, főleg víz formájában. Sportolás közben a folyadékfelvétel ajánlott mértéke 15-20 percenként 1,5-3 dl egyéntől, valamint a környezettől és a testtömegtől függően. 1 órát meghaladó edzésnél már izotóniás ital fogyasztása javasolt.

Energiát adó ételek a versenynapra

Energiát adó ételek a versenynapra

A legnagyobb kihívás a hosszú edzések mellett a megfelelő tápanyagok bevitele és azok minél gyorsabb hasznosulása. Több órás verseny, edzés alatt a szénhidrátok biztosítása az elsődleges, mert ebből tud a szervezet gyorsan és hatékonyan energiát nyerni. A legfontosabb cél a glikogénkészleteink megóvása.


Futóverseny előtti reggeli

Nagyrészt szénhidrátokból álljon és kerülni kell a nehezen emészthető ételeket, azaz magas rost-, fehérje- és zsírtartalmú alapanyagokat. 1 pohár frissen facsart gyümölcslé vagy -turmix legyen része a reggelinek. Ha van bejáratott zöldturmix receptünk semmiképp se hagyjuk ki.

Ajánlott fogások a verseny előtti reggelire:

 • 2-3 szelet pirítós lekvárral, mézzel
 • kása (zab, tönköly, köles, rizs) gyümölccsel
 • natúr müzli gyümölccsel, kevés olajos maggal
 • palacsinta juhar vagy gyümölcs sziruppal és 2 tojás
 • 1-2 pirítós lekvárral vagy mézzel és alacsony zsírtartalmú joghurt
 • bagel vagy muffin, banán és frissen préselt gyümölcslé

Érdemes letesztelni mindet, mert van, akinek a gabona könnyebben emészthető kása formájában válik be, míg másnak inkább pehelyként. Lehet turbózni az étkezést aszalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal. Ha olajos magokkal dúsítunk vagy magasabb fehérjetartalmú ételt eszünk, azzal lassítjuk a szénhidrát felszívódását, azaz csökkentjük a glikémiás indexet – de van, akinél pont ez a cél.


Futóverseny alatti tápanyagpótlás

A következőket érdemes bevetni a verseny alatt:

 • Általában 60 g szénhidrát javasolt óránként.
 • A verseny elején inkább szilárd étel – pl. energiaszeletek –, a vége felé gél ajánlott.
 • Energiaszelet, zabszelet, aszalt gyümölcs szeletek kiválóak.
 • Gyümölcsök közül ajánlott: banán, szőlő, dinnye, sárgabarack, nektarin, körte.
 • Zöldségek közül a répa vagy a karalábé lehet jó választás.
 • Aszalt gyümölcsöket is érdemes fogyasztani: mazsola, barack, datolya.
 • Pár szem keksz is nagy segítség lehet.
 • Energia gél is kitűnő választás.– olvasd el energiagélekről szóló cikkünket, hogy mindent megtudj használtukról!
 • Az izotóniás ital pedig kihagyhatatlan.

A sportolók számára kifejlesztett energiaszeletekkel és gélekkel nem csak a szénhidrátot, de vitaminokat, ásványi anyagokat is pótolni tudjuk, valamint olyan komplex készítményt kapunk, ami pozitívan hat a teljesítményre.


Futóverseny utáni étkezés

Verseny után a legfontosabb feladat a glikogén raktárak helyreállítása és a regeneráció elkezdése. Ehhez szüksége van a szervezetnek szénhidrátra, fehérjére és sok zöldségre. Figyeljünk, hogy ne legyen túl zsíros az étel, mert így tovább marad a gyomorban, lassítja az emésztési folyamatot. Ha a húst darált formában fogyasztjuk, akkor gyorsítjuk az emésztését.

A következő ételeket érdemes verseny után fogyasztani:9498755978

 • pulyka, sovány sajt, saláta, paradicsom, köles vagy bulgur
 • tortilla: grillezett csirkemell, saláta, paradicsom, rizs
 • grillezett csirkemell szendvics, alacsony zsírtartalmú joghurt, rizs vagy tészta
 • tészta, ravioli, párolt zöldség, puding és a friss gyümölcs
 • spenótos, pulykás tészta
 • zablisztből készült pizza
 • sült vagy grillezett sovány marhahús, csirke, pulyka, hal, párolt rizs, párolt zöldbab, alacsony zsírtartalmú joghurt

A megfelelő táplálkozás alapjairól bővebben a Hasznos tippek, hogy kihozd magadból a maximumot című cikkünkben olvashatsz.


 

Mi az 5 legfontosabb tudnivaló a helyes táplálkozásról a hosszútávfutók számára?

 1. A legfontosabbak a saját tapasztalatok, megfigyelések. Nincs tuti recept, ami mindenkire egyaránt vonatkozik, de a sporttáplákozás alapjait figyelembe véve kell elindulni. Az edzéseken teszteljük a megfelelő étrendet és kiegészítőket.
 2. A teljes értékű ételek, nem pedig a finomított szénhidrátok, műételek adják a táplálkozás alapját. A szénhidrátraktár feltöltése kiemelkedő fontosságú, így a táplálkozás alapját a szénhidrátok kell, hogy képezzék.
 3. Fogyassz minden nap jó minőségű zsírokat, halolajat, olívaolajat, olajos magvakat.
 4. Igyál sokat, hidratáld magad! A teljesítmény egyik legfontosabb alappillére a folyadékfogyasztás. Nélküle mérhetően romlik a teljesítmény. Sport előtt, alatt, után válaszd a megfelelő hidratációt elősegítő italokat, elektrolit készítményeket.
 5. Az időzítés a kulcs! Edzés előtt alacsony zsír-, fehérje- és rosttartalmú ételek javasoltak. Tej és tejtermékek inkább edzés után fogyasztandóak, a tejtermékek fehérjetartalma ugyanis segíti az izommegtartást is.