Ugrás a tartalomhoz
Táplálék-kiegészítő tippek

Miért és hogyan alkalmazzuk az energia géleket?

Miért és hogyan alkalmazzuk az energia géleket? - BioTechUSA

Egyre többször találkozunk a különböző média felületeken azzal, hogy az állóképességi sportolók milyen megoldásokkal tudják az energiaszintjüket fenntartani egy-egy hosszabb időtartamú megterhelés alatt. Nyilván tudjuk, hogy például hosszútávfutásnál nincs idő megállni bedobni egy tányér ételt, a gyomrunk sem tolerálná, az időnk sem engedné, viszont az energia fogy. Ilyenkor jönnek jól a praktikus kiszerelésű, magas tápanyagtartalmú táplálékkiegészítők mint amilyenek a szeletek, gélek, italok. Ezeket könnyen magaddal tudod vinni, nem túl nehezek, nem foglalnak nagy helyet, hosszú időtartamra tartalmaznak energia utánpótlást és nem utolsósorban ízletesek. Persze az ízlések különböznek, így érdemes kísérletezgetni, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb formát, ízt és kiszerelést. Az energia gélek talán az egyik legpraktikusabb és legközkedveltebb megoldást jelentik, mert amellett, hogy némi folyadékot is pótolnak, tartalmaznak szénhidrátot, aminosavakat, ásványi anyagokat, elektrolitokat. Elférnek egy kisebb zsebben és csupán pár dekát nyomnak.

Mi az energia gélek előnye?

Korábban a sportolók csupán vizet fogyasztottak és esetleg elmajszoltak egy szelet csokit a félúton lévő frissítő állomásnál. Ebből a szempontból ma már jobb a helyzet, hiszen több remekül felszerelt frissítő pontot találni minden hosszú távú versenyen. Ugyanakkor egy profi sportolónak nem feltétlenül van lehetősége ott és akkor energiához jutni, amikor szüksége van rá, így nekik célszerű önállóan gondoskodni az energia utánpótlásáról. Manapság már az amatőr sportolók is ugyanazon tápanyagok előnyeit élvezhetik a versenyeken, mint a profik és ezáltal ugyanúgy kihozhatják magukból a maximumot.

Mi az energia gélek előnye? - BioTechUSA

Egy többórás terhelés rengeteg energiát igényel. Az izmok folyamatosan használják el a szénhidrátokat, amelyeket a szervezet glikogénként raktároz. Ha ennek csökken a mennyisége, törvényszerűen bekövetkezik a fáradás. A szervezet nagyjából 90 percnyi glikogént raktároz, ha az esemény előtt rendesen elraktározol szénhidráttal. Egy hosszabb sportesemény alkalmával szükség van menet közben is a szénhidrát visszatöltésére.

A sportitalok, energiaszeletek és gélek jó megoldást jelentenek, hiszen általában 20-30 gramm szénhidrátot tartalmaznak, elférnek a futóövben és gyorsan hozzáférhetőek akár sporttevékenység közben is.

Gyorsan felszívódó formában tartalmazzák a tápanyagokat, így gyorsan új lendületet kap a sportoló, ráadásul az izzadással elveszített fontos mikrotápanyagokat is könnyen lehet velük pótolni.

A titok nyitja: mikor és hogyan?

Az energia gélek időzítése nagyban függ tőled és a szervezetedtől. Minden futó szervezete másképp dolgozza fel és emészti meg a szénhidrátokat. Vannak akik 3 percen belül érzik az energia löketet, míg másoknak ez akár 15 percig is eltarthat. Mivel sportolás közben a vérkeringés sokkal inkább az izomműködésre koncentrál, mintsem az emésztésre, így a tápanyagok feldolgozása lassul és olykor előfordul, hogy teljesen le is áll, problémát okozva ezzel a sportolónak hasmenés vagy hányás formájában. Fontos szempont tehát, hogy ne épp a csúcsod megdöntésének szakaszán fogyaszd el a gélt, hanem egy pihenősebb részében. Az edzéseken ezt mindenképp gyakorold be, próbáld végig a termékeket, amíg megtalálod a neked valót. Ahogy az emésztési folyamatok lassulnak, fontos, hogy nagyon óvatosan, fokozatosan vidd be a gélt, semmiképp se terheld túl vele a gyomrodat.

Két gél elfogyasztása között 45-60 perc teljen el, ennél sűrűbben nem jó egyszerű cukrokat juttatni a szervezetedbe. Váltogasd a koffeint tartalmazó és koffeinmentes géleket, nehogy túl sok koffeint juttass a szervezetedbe.

Az energia gélek között vannak sűrűbbek, hígabbak, erőteljesebb ízűek és semlegesebbek. Különböző ízesítéssel kaphatók, koffeines és koffeinmentesek formában. Érdemes többfélét kipróbálni a verseny előtt, hogy ebből később ne legyen probléma.

Ne felejtsd el, hogy soha ne a versenyen tesztelj egy gélt! A gyomorban a vér hiánya irritálhatja az emésztőrendszert, nehezebben emésztesz, nehezebben tolerálsz mindent. Az edzések során azonban hozzá tudod szoktatni a szervezetedet ahhoz, hogy segítse a munkádat és futás közben is tudj emészteni, pótolni a hiányzó tápanyagokat.

Az energia géleket mindig vízzel fogyaszd, ne önmagukban vagy sportitallal. Így könnyebben dolgozza fel az emésztőrendszered és gyorsabban jutnak a tápanyagok a véráramba.

Sportitallal azért nem ajánlott, mert félő, hogy a két tápanyagforrásból túl sok cukor jut a szervezetedbe, amit nem tudsz tolerálni.

Energia gél típusok: találd meg a számodra legmegfelelőbbet

Sokféle összetételű energia gél létezik, de kétféle alapvető típust különböztetünk meg. Az egyik a glukóz-fruktóz kombinációját 2:1 arányban tartalmazó típus. A glukóznak nagyon magas a glikémiás indexe, tehát rendkívül gyorsan szívódik fel és energizál. A fruktóznak alacsonyabb a glikémiás indexe, így lassabban szívódik fel és hosszabb távon lát el energiával. A kettő kombinációja tehát kiváló egy hosszú időtartamú állóképességi sportoló számára.

A másik típusba a koffeint tartalmazó energia géleket soroljuk. A koffein egy legális stimuláns, amely fokozza a teljesítményt, bár egyénfüggő, hogy kinél hogyan válik be. Vannak, akik szeretik fogyasztani és érzik a hatását, mások inkább kerülik, mert túlságosan megpörgeti az anyagcseréjüket, de az is lehet, hogy semmit sem éreznek tőle. Mivel van némi vízhajtó hatása, óvatosan kell bánni vele, nehogy dehidráltságot okozzon.. Aki napközben egyébként is sok kávét iszik, az többnyire nem érzi a plusz hatást a sporttevékenység közben, de aki nincs hozzászokva, annál kellően pörgető lehet.

A gélek különböznek abban is, hogy tartalmaznak-e aminosavakat, amely az izomzatot védi. Ezen kívül előfordulhat benne még egyéb ásványi anyag és elektrolit, amelyet pótolni szükséges a fokozott izzadás során.

Amikor kiválasztod a gélt, mindig nézd meg az összetételén, milyen tápanyagokat tartalmaz, és van-e köztük olyan, amire nem reagál jól a szervezeted vagy olyan összetevő, amit nem tudsz tolerálni , ez lehet akár egy íz is.

BioTechUSA energia gélek

BioTechUSA energia gélek

A BioTechUSA termékpalettáján háromféle gélt találnak az állóképességi sportolók.

1. Energy Gel

A narancs és őszibarack ízesítésben kapható Energy Gel. TriCARB szénhidrátmátrixot tartalmaz, amely egy háromkomponensű szénhidrát-keverék. Emellett tartalmaz MCT zsírsavat. Ez a  szénhidrátoknál összetettebb, energizáló hatású zsírsav forrás. Az Energy Gel a taurin és az L-karnitin mellett az izzadás során elvesztett értékes vitaminok és ásványi anyagok pótlását is biztosítja. B6 vitamin tartalma segíti a megfelelő feldolgozást, az L-carnitine pedig a felszabaduló tartalék zsírokból is energiát varázsol, így komplexen segítve a kitartó sporttevékenységet. Praktikus kiszerelésének köszönhetően visszazárható, ezért nem szükséges az egészet meginni. Ajánlott utána víz fogyasztása. Egy adag 18g szénhidrátot tartalmaz.

2. Energy Gel Pro

Az Energy Gel PRO komplex makrotápanyagokkal pótolja az erőnléti sportolók számára az edzés során elvesztett energiát. Tartalmaz triCARB szénhidrátmátrixot és MCT zsírsavat, valamint a taurin,  az L-karnitin, az értékes vitaminok és az ásványi anyagok pótlását biztosítja. Narancs és citrom ízben kapható, adagonként 20 gramm szénhidráttal. Egy-egy adag Energy Gel PRO fogyasztása javasolt 30-45 percenként az erőnléti edzések közben. Magnéziumtartalma hatásos az izomgörcsök kialakulásának elkerülésében, az arginin jelenléte pedig a tápanyagok hatékonyabb áramlását segíti elő.

3. Recovery Gel

A Recovery Gel gyors felszívódású fehérjeforrásokat tartalmaz, ezért kiválóan megoldja a kimerítő edzések után szükséges fehérjebevitelt az izmok számára. Szintén tartalmaz triCARB szénhidrátmátrixot, ami azonnali energialöketként funkcionál. Értékes aminosavakat is tartalmaz mint a BCAA, L-glutamin és L-lizin. Pótolja továbbá az edzés során elvesztett vitamin és ásványi anyag igényét is.

Összességében az energia gélekről

Hosszú időtartamú, nagy energiát igénylő sporttevékenységek esetén, ahol nincs idő és lehetőség megállni elfogyasztani valamilyen szilárd ételt, majd várni kicsit az emésztéssel és folytatni a munkát, ott igen praktikus megoldást jelentenek a különböző, speciálisan erre a célra kifejlesztett energia gélek. Nagy koncentrációban, gyorsan felszívódó formában tartalmazzák mindazokat a tápanyagokat, amire épp akkor szüksége van egy sportolónak,  legyen szó hobbiszintről vagy élsportról. Ezek használatával nem fenyegeti a sportolót az éhezés, a gyors kifáradás, a dehidratáció, a kimerültség és a teljesítmény romlása. Azonban vigyázni kell azzal is, nehogy túl sok legyen a bevitt tápanyag, hiszen ilyenkor romlik az emésztés minősége és ez problémákhoz vezethet.

Igyekezz tesztelni azokat a tápanyagforrásokat, amelyeket a versenyen használni szeretnél, hogy lásd, hogyan tolerálja a szervezeted, mennyire ízlik, mennyire működik jól a teljesítményedben!