Tudtad-e? A laktózérzékenység
A laktózérzékenység, vagyis laktózintolerancia, olyan állapot, amikor a szervezet nem tudja megfelelően lebontani a tejben és tejtermékekben található laktózt, ami egy természetes cukor. Ez a laktáz nevű enzim teljes hiánya, vagy alacsony szintje miatt alakul ki. A laktáz enzim normál esetben a laktózt glükózra és galaktózra bontja le. Magyarországon 10-30% közé teszik a laktózérzékenyek számát, míg világszerte nagyjából 70%-kal számolnak.
A laktózérzékenység tünetei
A laktózérzékenység tünetei általában a tejtermékek fogyasztását követően jelentkeznek, és a következők lehetnek:
- Hasi fájdalom és görcsök
- Puffadás
- Hasmenés
- Hányinger
- Gázképződés
Enyhe és súlyos laktózérzékenység spektruma
A laktózérzékenység tüneteinek súlyossága széles spektrumon mozoghat, attól függően, hogy mennyi laktáz enzim termelődik a szervezetben. Ezért mindenkinek más a laktózbontó képessége és toleranciája, van, akinél akár még egy sajtos pizza sem okoz gondot, viszont olyan is előfordul, hogy valakinek már az is probléma, ha a pogácsa sajttal van szórva.
Enyhe laktózérzékenység
Az enyhe laktózérzékenységnél a szervezet még képes valamennyi laktózt lebontani, ezért a tünetek csak nagyobb mennyiségű laktózt tartalmazó étel, vagy ital fogyasztása után jelentkeznek. Ilyen esetekben a tünetek enyhék lehetnek, például:
- Kisebb puffadás
- Enyhe hasi kellemetlenség
- Esetleges lazább széklet
Az enyhe laktózérzékenységben szenvedők gyakran tolerálják a kisebb mennyiségű savanyított tejtermékeket, például a joghurtot kefirt vagy a sajtokat, mivel ezen termékek laktóz tartalma alacsonyabb.
Súlyos laktózérzékenység
A súlyos laktózérzékenység esetén a szervezet nagyon kevés enzimet termel, vagy egyáltalán nem termel laktáz enzimet, így már kis mennyiségű laktóz is jelentős tüneteket okozhat. A súlyos laktózérzékenység tünetei közé tartozhatnak:
- Erős hasi fájdalom és görcsök
- Jelentős puffadás
- Hasmenés
- Hányinger és hányás
- Szélsőséges gázképződés
Ezekben az esetekben a laktózmentes diéta szigorú betartása szükséges, és a megoldás az, hogy a laktózérzékenységben szenvedők elkerülik az összes tejterméket, vagy laktáz enzimet tartalmazó étrendkiegészítőket használnak.
Diagnózis és kezelés
A laktózérzékenység diagnózisa általában orvosi vizsgálatokkal történik, mint például a hidrogén kilégzési teszt, vagy a laktóztolerancia teszt. A kezelés főként diétás változtatásokból áll, mely során a laktóztartalmú ételek kerülése vagy mérsékelt fogyasztása javasolt, de bevált metódus az eliminációs diéta is, ilyenkor teljesen elhagyják a tejtermékeket az étrendből.
Ugyanakkor jellemző a csökkentett laktóztartalmú ételek előnyben részesítése is, illetve laktáz enzim pótlása is megoldást jelenthet. A laktózmentes termékek jellemzően tudnak segíteni a kellemetlen tünetek elkerülésében, ugyanis ezen termékek laktóztartalmát előre lebontják így nem a szervezetünkre lesz bízva. Fontos megjegyezni hogy előfordulhat, hogy valaki a laktózmentes tejtermékeket sem tolerálja ilyen esetben inkább tejfehérje allergiára kell gyanakodni.
Manapság szinte mindenből lehet laktózmentes vagy laktózcsökkentett alternatívát választani emellett a savanyított tejtermékek önmagukban is kevesebb tejcukrot tartalmaznak, de már laktózmentes sajtot túrót és tejfölt is vásárolhatunk. Emellett egyre népszerűbbek a növényi alapú alternatívák is, mint a mandulaital vagy egyéb gabona és magitalok (rizs, zab, szója, kókusz, mogyoró, kesudió stb) illetve a szója alapú sajtok túró és egyéb alternatíva például kölesből készült túró is segítségre lehet azoknak, akiknek kerülni kell a laktózt, vagy a tejtermékeket és szeretnének biztosra menni.
Az egyén saját érzékenységének ismerete és a megfelelő étrendi változtatások bevezetése segíthet a tünetek hatékony kezelésében és az életminőség javításában.
Források:
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK): Lactose Intolerance
- Mayo Clinic: Lactose Intolerance
- Cleveland Clinic: Lactose Intolerance