Ugrás a tartalomhoz
Tudtad-e

Tudtad-e? A laktózérzékenység 

A laktózérzékenység, vagyis laktózintolerancia, olyan állapot, amikor a szervezet nem tudja megfelelően lebontani a tejben és tejtermékekben található laktózt, ami egy természetes cukor. Ez a laktáz nevű enzim teljes hiánya, vagy alacsony szintje miatt alakul ki. A laktáz enzim normál esetben a laktózt glükózra és galaktózra bontja le. Magyarországon 10-30% közé teszik a laktózérzékenyek számát, míg világszerte nagyjából 70%-kal számolnak. 

A laktózérzékenység tünetei 

A laktózérzékenység tünetei általában a tejtermékek fogyasztását követően jelentkeznek, és a következők lehetnek: 

  • Hasi fájdalom és görcsök 
  • Puffadás 
  • Hasmenés 
  • Hányinger 
  • Gázképződés 

Enyhe és súlyos laktózérzékenység spektruma 

A laktózérzékenység tüneteinek súlyossága széles spektrumon mozoghat, attól függően, hogy mennyi laktáz enzim termelődik a szervezetben. Ezért mindenkinek más a laktózbontó képessége és toleranciája, van, akinél akár még egy sajtos pizza sem okoz  gondot, viszont olyan is előfordul, hogy valakinek már az is probléma, ha a pogácsa sajttal van szórva. 

Enyhe laktózérzékenység 

Az enyhe laktózérzékenységnél a szervezet még képes valamennyi laktózt lebontani, ezért a tünetek csak nagyobb mennyiségű laktózt tartalmazó étel, vagy ital fogyasztása után jelentkeznek. Ilyen esetekben a tünetek enyhék lehetnek, például: 

  • Kisebb puffadás 
  • Enyhe hasi kellemetlenség 
  • Esetleges lazább széklet 

Az enyhe laktózérzékenységben szenvedők gyakran tolerálják a kisebb mennyiségű savanyított tejtermékeket, például a joghurtot kefirt vagy a sajtokat, mivel ezen termékek laktóz tartalma alacsonyabb. 

Súlyos laktózérzékenység 

A súlyos laktózérzékenység esetén a szervezet nagyon kevés enzimet termel, vagy egyáltalán nem termel laktáz enzimet, így már kis mennyiségű laktóz is jelentős tüneteket okozhat. A súlyos laktózérzékenység tünetei közé tartozhatnak: 

  • Erős hasi fájdalom és görcsök 
  • Jelentős puffadás 
  • Hasmenés 
  • Hányinger és hányás 
  • Szélsőséges gázképződés 

Ezekben az esetekben a laktózmentes diéta szigorú betartása szükséges, és a megoldás az, hogy a laktózérzékenységben szenvedők elkerülik az összes tejterméket, vagy laktáz enzimet tartalmazó étrendkiegészítőket használnak. 

A laktózérzékenység tünete a hasfájás

Diagnózis és kezelés 

A laktózérzékenység diagnózisa általában orvosi vizsgálatokkal történik, mint például a hidrogén kilégzési teszt, vagy a laktóztolerancia teszt. A kezelés főként diétás változtatásokból áll, mely során a laktóztartalmú ételek kerülése vagy mérsékelt fogyasztása javasolt, de bevált metódus az eliminációs diéta is, ilyenkor teljesen elhagyják a tejtermékeket az étrendből.  

Ugyanakkor jellemző a csökkentett laktóztartalmú ételek előnyben részesítése is, illetve laktáz enzim pótlása is megoldást jelenthet. A laktózmentes termékek jellemzően tudnak segíteni a kellemetlen tünetek elkerülésében, ugyanis ezen termékek laktóztartalmát előre lebontják így nem a szervezetünkre lesz bízva. Fontos megjegyezni hogy előfordulhat, hogy valaki a laktózmentes tejtermékeket sem tolerálja ilyen esetben inkább tejfehérje allergiára kell gyanakodni.  

Manapság szinte mindenből lehet laktózmentes vagy laktózcsökkentett alternatívát választani emellett a savanyított tejtermékek önmagukban is kevesebb tejcukrot tartalmaznak, de már laktózmentes sajtot túrót és tejfölt is vásárolhatunk. Emellett egyre népszerűbbek a növényi alapú alternatívák  is, mint a mandulaital vagy egyéb gabona és magitalok (rizs, zab, szója, kókusz, mogyoró, kesudió stb) illetve a szója alapú sajtok túró és egyéb alternatíva például kölesből készült túró is segítségre lehet azoknak, akiknek kerülni kell a laktózt, vagy a tejtermékeket és szeretnének biztosra menni. 

Az egyén saját érzékenységének ismerete és a megfelelő étrendi változtatások bevezetése segíthet a tünetek hatékony kezelésében és az életminőség javításában. 

Források: