Ugrás a tartalomhoz
Tudtad-e

Elképesztő! Ennyi ideig tartott a leghosszabb focimeccs a történelemben!  

A sportkedvelők már alig várják, hogy szurkolhassanak kedvenc csapataiknak és sportolóiknak. Az utcák, a kerthelyiségek és a nappalik is megtelnek majd lelkes nézőkkel és a sport lesz a beszédtéma majdnem minden családban és baráti társaságban.

Ennek apropóján gondoltuk, hogy elindítunk egy olyan cikksorozatot, amiben izgalmas tényekről és mítoszokról rántjuk le a leplet a sport világából.  A sport – legyen szó profi vagy hobbi szintről – számos érdekességet tartogat: lenyűgöző teljesítmények, megdöbbentő rekordok és tiszteletet parancsoló kitartás. Ezeket a döbbenetes és inspiráló történeteket szeretnénk veletek megosztani. Kövessétek rovatunkat, hogy ne maradjatok le a legfrissebb és legizgalmasabb sporthírekről és érdekességekről! 

Végtelennek tűnő focimeccs 

A profi futballban a határok kitolása nem csak a játékosok tehetségén múlik, de kemény edzésen, tudatos táplálkozáson és mentális felkészülésen is. A leghosszabb meccsek extrém esetek, de rávilágítanak a sportág embert próbáló jellegére és a sportolók elképesztő állóképességére.  

Elképzelni is nehéz, milyen érzés lehet, amikor az első perctől maximális erőbedobással és energiával küzdesz egy meccsen és a végtelenségig húzódik a vége. Hogyan lehet erre felkészülni? Egyáltalán valóban lehetséges egy végtelen hosszúságú mérkőzés? Ebből a cikkből megtudhatod, hogy mennyi ideig tartott az eddigi leghosszabb focimeccs, hogyan edzenek a profi focisták és milyen étrendkiegészítőkkel érdemes fenntartani az erőszintedet egy hosszantartó sporttevékenység során.  

Mik az általános szabályok? 

Alapvetően egy focimeccs 90 perces. Két 45 perces félidőre bontva, a kettő között egy 15 perces szünettel. A szünet után térfélcsere következik. Bizonyos esetekben, ami pl. lehet egy kieséses torna, akár 120 perces is lehet egy meccs, de ennél több nem. A mérkőzés meghosszabbításával kétszer 15 perc következhet, ahol megszületik a végeredmény.  

Hogyan bírják a játékosok? 

90 perc maximális erőbedobás, sprintek, figyelem, taktika. Valljuk be, ez mind rengeteg energiát elvisz, aminek hatására elképesztő teher hárul a labdarúgókra. Az elit szintű játékosoknál is megnő a sérülés veszélye, de gyakori pl. az izomgörcs vagy a fáradtság. 

Az állóképesség kulcsfontosságú a profi futballban. A játékosok kemény edzéseken vesznek részt, ahol állóképességi edzések, funkcionális edzések, erősítő edzések, taktikai edzések és videóelemzések is szerepelnek a programban. 

Az állóképességük fejlesztésében az alábbi típusok fordulnak elő: 

  • Kardióedzés: pl. futás, kerékpározás vagy úszás, ami általánosságban erősíti és fenntartja az állóképességüket.  
  • Intervallum edzés: intenzív és pihenőszakaszok váltakozásából álló edzés, pl rövid idejű sprint majd pihenésképpen laza kocogás, majd ismétlés.  
  • Labdás állóképességi edzések: ha már futballról beszélünk, eszközös edzésekről is szót kell említeni. Itt az állóképesség mellett a technikai tudás is fejlődik. Például labdavezetés közbeni sprintek.  
  • Játék alapú edzésformák: különböző játékos intenzív gyakorlatok, mint a bóják kerülése labdával időre.  
  • Funkcionális gyakorlatok: egyensúlyt, robbanékonyságot és stabilitást fejlesztő teljesítménynövelő, intenzív gyakorlatok 

Mennyi ideig tartott az eddigi leghosszabb meccs? 

Az interneten különböző információk terjednek a leghosszabb meccsről. Íme néhány példa: 

  • Egy jótékonysági meccs 72 órán át tartott, és 603-462 lett a végeredmény. Természetesen nem ugyanazok a játékosok játszottak, hanem folyamatos cserék voltak. 
  • 2019-es jótékonysági meccs: Ez a mérkőzés 169 óráig tartott, bár nem szigorú versenykörülmények között zajlott, és a játékosok időnként aludhattak. 
  • 2009-es meccs: Egy harmadik forrás szerint 2009-ben két angol csapat a Leeds Badgers és a Bristol Football Academy összecsapása 36 órán keresztül zajlott. 
  • Profi mérkőzés: A profi meccsek közül a 2015-ös Copa Libertadores egyik meccse majdnem 6 órásra nyúlt a hosszabbítások és büntetőrúgások miatt. A rendes játékidőben 2:2 lett az eredmény, de a hosszabbítások és a büntetők miatt a mérkőzés végül rendkívül hosszúra nyúlt. 

Milyen étrendkiegészítőket ajánlott fogyasztani? 

A hosszú és intenzív fizikai aktivitás során különösen fontos a megfelelő táplálkozás és hidratáció. Javasolható extra gyorsan felszívódó szénhidrát fogyasztása, hogy minél gyorsabban energiához juthasson a sportoló és az izotóniás italoknak is nagy szerepük van. Ez utóbbiakat kifejezetten a megterhelő sportteljesítmények idején javasolt fogyasztani, amikor nagyobb a folyadék, az elektrolitok és ásványi anyagok veszítése. A nagy megterhelések idején az emésztőrendszer kevésbé hatékony, így érdemes könnyen feldolgozható tápanyagokat fogyasztani. 

Termékajánló: 

  • Cyclic Dextrin – cukormentes, speciális szénhidrát formula. 100% Cluster Dextrin tartalom, ami a modern sporttáplálkozás újdonsága, amely egészen hosszú ideig (akár több órán át) képes ellátni szénhidrát alapú energiával, de az aktivitást követően az izomműködés helyreállításában is segíteni tud, 4-6 órán belül 4 g/ testtömegkilogramm bevitelével. 
  • IsoTonic – szénhidrát-elektrolit tartalmú funkcionális italpor, a megfelelő hígítás (1 adag por/500 ml vízben) mellett segíti fenntartani a teljesítmény hosszútávú állóképességi sportok közben. A formula C-és B6-vitamin tartalma pedig a kifáradást is csökkenti. 

Ha tetszett a cikk, ne felejtsd el követni a rovatot, ahol hamarosan még több izgalmas és megdöbbentő történetet olvashatsz a sport világából. Maradj velünk, hogy elsőként értesülj a meghökkentő mítoszokról, érdekes rekordokról és különleges sportolói sikerekről! 

Források: