Ugrás a tartalomhoz
Tudtad-e

Kötélhúzás világversenyen? Érdekes sportok régen és most! 

Sokan követjük a nagyobb világversenyek történéseit – főleg ha van hazai vonatkozásuk is. Ugyanakkor számos olyan sportág van, amit nem is közvetítenek hazánkban, mert vagy nem túl népszerű, vagy nincs magyar résztvevő. Néhány ezek közül kifejezetten érdekesen hangzik, talán még nem is hallottál róluk. Ezeket vesszük most kicsit górcső alá! 

Nézzük a múlt érdekes sportágait: 

La Canne de combat

1. Botos közelharc (La Canne de combat) 

Először szerepelt: 1924 Párizs 

A francia eredetű közelharci sportág, amelyet egy könnyű, fából készült bottal vívnak. Az első és egyetlen világversenyen, ahol szerepelt, bemutatósportként volt jelen. 

2. Akadály úszás (Obstacle Swimming) 

Először szerepelt: 1900 Párizs 

Ebben a sportágban az úszóknak különböző akadályokat kellett leküzdeniük a vízben, például oszlopok alatt átúszniuk és csónakokat kerülgetniük. 

3. Kötélhúzás (Tug of War) 

Először szerepelt: 1900 Párizs  

Két csapat próbálta egymást áthúzni egy vonalon. Az első világháború után kivették a programból. 

4. Korfball 

Először 1920-ban,  Antwerpenben szerepelt, majd 1928-ban Amszterdamban

A korfball egy koedukált sportág, amely a kosárlabdához hasonló, de vegyes csapatokban játszák férfiak és nők együtt. 

Új sportágak 

Még idén is találkozhatunk új sportágakkal a világversenyeken. Ezek célja főleg a fiatalabb közönség bevonzása. Nézzünk meg néhány újonnan bemutatott sportágat, valamint olyanokat, amelyek már szerepeltek korábban, de némi változáson mentek keresztül! 

Breaking (Breaktánc) 

A breaktánc, amely először a 2018-ban debütált, 2024-ben újra szerephez jut.  A versenyzők egy-egy párbajban mérik össze tudásukat, ahol különböző táncmozdulatokat és akrobatikus elemeket mutatnak be. 

Sportmászás 

A sportmászás, amely pár éve mutatkozott be, ismét visszatér Párizsban is egy frissített formátumban. A versenyek különálló gyorsasági, bouldering és vezetési (lead) eseményeket tartalmaznak, ahol a sportolók technikájukat és sebességüket egyaránt megmutatják. 

Skateboardozás 

A skateboardozás szintén visszatér idén a világversenyek versenyszámai közé és négy eseményt foglal magába: férfi és női street, valamint férfi és női park. A versenyek látványos trükkökkel és ugrásokkal várják a nézőket. 

Szörfözés 

A szörfözés, amely először pár éve szerepelt, idén ismét világversenyen kap helyet. A versenyek a festői francia partokon, Tahiti gyönyörű hullámain zajlanak majd, ahol a sportolók látványos hullámlovaglásban mérhetik össze tudásukat. 

Kajak cross 

A kajak cross a szlalom szakág része. . Ebben az izgalmas sportágban négy sportoló versenyez egymás ellen egy akadályokkal teli, vadvízi pályán. A verseny során a résztvevők nemcsak gyorsaságra, hanem ügyességre is támaszkodnak, miközben különböző akadályokat, sziklákat és hullámokat kell leküzdeniük. Ez a kombináció rendkívül látványos és szoros küzdelmeket tartogat, amelyek izgalmas pillanatokat ígérnek a nézők számára. 

Művészi úszás 

A művészi úszás (korábban szinkronúszás) 2024-ben új korszakba lép, hiszen először férfi versenyzők is részt vehetnek a versenyeken. Ez a sportág, amely a tánc, a gimnasztika és az úszás elemeit ötvözi, látványos koreográfiákkal és precíz szinkronizációval ejti ámulatba a nézőket. A férfiak szerepeltetése nemcsak új dinamikát hoz a versenyekbe, hanem tovább növeli a sportág népszerűségét és sokszínűségét is. Ezen kívül új csapatakrobatikai rutinok is bemutatásra kerülnek, amelyek még látványosabb és izgalmasabb elemeket tartalmaznak. A csapatok összetett ugrásokkal, forgásokkal és emelésekkel teszik próbára képességeiket, miközben a vízben lebilincselő műsorokat adnak elő. 

Ezek az új sportágak és változtatások nemcsak izgalmasabbá és sokszínűbbé teszik a világversenyeket, hanem új lehetőségeket is kínálnak a sportolók és nézők számára is. Az innovatív elemek és a modern sportágak beemelése frissességet hoz az esemény mindennapjaiba, miközben a hagyományos sportok továbbra is megőrzik helyüket a programban. Ez a sokszínűség és az újítások együttese biztosítja, hogy ezek a megmérettetések felejthetetlen élményt nyújtsanak mindenkinek.  


Forrás:  

Sports Reference 

Olympic.org 

NBC Olympics