Ugrás a tartalomhoz
Tudtad-e

Ronaldo fejeseinek hihetetlen titka – Te is megtanulhatod! 

A focinak az egyik legfontosabb szabálya, hogy ne nyúlj kézzel a labdához! De ezenkívül hozzáérhetsz lábbal, törzzsel és akár fejjel is. A futballban a fejelésnek számos helyzete és alkalma van, amikor különösen hatékony és szükséges lehet: szögleteknél, szabadrúgásoknál, beadásoknál, védekezésnél, kapuskirúgásoknál és hosszú passzoknál, lövési helyzetekben vagy akár pattogó labdák kezelésekor. A fejelés a futballban különleges technikát igényel, amely magában foglalja a test helyzetének, a mozgás időzítésének és a labda érintési pontjának pontos koordinálását.  

Hogyan kell fejelni hatékonyan, gyógytornász szemmel? 

Az első és legfontosabb a megfelelő pozíció és helyezkedés megtalálása, figyelnünk kell rá, hogy stabilan vállszéles terpeszben álljunk, és térdeink enyhén hajlítva legyenek a robbanékony erő kihasználása érdekében a rugaszkodáskor. Ilyenkor az alsóvégtag izmainak és ízületeinek állapota nagyban befolyásolja a hatékonyságát az ugrásunknak. Maga az ugrás során lendületet szerezhetünk még a felsővégtag lendítésével is, amely pluszban segít nekünk az egyensúly megtalálásában is a levegőben töltött időszak során.  

Nincs fejelés nyakizmok és nyakmobilitás nélkül 

Fontos, hogy az izmok segítségével a nyak stabilan álljon labdaérintéskor, ezzel is elkerülve a sérülések lehetőségét, illetve a nyak mobilitás szabad legyen, hogy a labdát ne csak érinteni, hanem irányítani is tudjuk fejünkkel. Fontos még, hogy homlokkal érintsük a labdát, mivel ez a legkeményebb pontja a koponyánknak, így biztosabb lehet a vele való irányítás.  

Légzéstechnika 

Ahhoz, hogy a megfelelő időben a legmagasabbra ugorhass fontos a megfelelő légzés technika is. A megfelelő légzés segít fenntartani a stabilitást és fókuszt, illetve tudományosan bizonyított, hogy az izmok kilégzés utáni refrakter szakaszban (amikor a szívizom nem ingerelhető) hatékonyabban el tudnak lazulni, így, ha ugrás során kifújjuk a levegőt a „felesleges” izom kontrakciót a test többi részében elkerülhetjük, így ténylegesen a használni kívánt izmokra kerül a fókusz. 

Ha fejelés, akkor Cristiano Ronaldo… 

Cristiano Ronaldo híres arról, hogy elképesztő magasságokat ér el fejelései során. Az egyik legismertebb példa erre egy 2019-es fejelése, amikor a Juventus csapatában játszott a Sampdoria ellen. Ezen a mérkőzésen Ronaldo körülbelül 2,56 méteres magasságba emelkedve fejelte be a labdát. A pontos számítások szerint Ronaldo ugrása során a feje körülbelül 2,56 méter magasságban volt, ami rendkívüli teljesítménynek számít a futballban. Fun fact, hogy Cristiano Ronaldo testmagassága 1,87 méter, a foci kapu pedig 2,44 méter. Tehát Ronaldo képes volt a saját testmagassága felét még pluszban megugrani és precízen irányítva a labdát befejelni a kapuba.  

De mi Ronaldo titka? 

Rendkívüli ugróképessége több tényezőnek köszönhető: 

  • megfelelő izomzattal és izomerővel rendelkezik 
  • tökéletesen koordináltak a mozgásai, ami igazolja a megfelelő izom-agy kapcsolatot a sportolónál 
  • megfelelő mobilitással, hajlékonysággal és rugalmassággal rendelkezik. Ezek a fizikai képességek segítik abban, hogy a mozgása a tökéletes ízületi szögben, a tökéletes erővel legyen kivitelezve 
  • nemcsak a speciális ugró gyakorlatokkal fejleszti az ugrás képességét, a mögötte álló edzői és rehabilitációs team nagy hangsúlyt fektet még a plyometrikus gyakorlatokra, a súlyzós edzésekre, amelyek felkészítik a testét az igénybevételre. 
  • tökéletesen tudja kivitelezni az ugrás technikáját, egyszerre tudja koordinálni a core izomzatát, az alsó- felső végtag és a törzs mozgását. Mindezeket úgy kivitelezve, hogy a légzés technikára is nagy hangsúlyt fektet közben. 
  • de persze nem feledkezhetünk meg a genetikáról sem…hisz Ronaldo, Ronaldo…rendkívüli fizikai adottságokkal rendelkezik, amely pluszban növeli tehetségét a sportban. 

Az ugróképességén kívül segíti őt még a fejelésben a már korábban említett: 

  1. Pozicionálás és helyezkedés 
  1. Erő és stabilitás 
  1. Fejelési technika 
  1. Koncentráció és figyelem 
  1. Tapasztalat és gyakorlat 

Ronaldo fejelési képessége tehát a megfelelő pozicionálás, kiváló ugrási képesség, erő és stabilitás, kifinomult technika, koncentráció és a rengeteg gyakorlás kombinációjának eredménye. Ezek a tényezők teszik lehetővé számára, hogy ilyen hatékonyan és eredményesen fejeljen a pályán. Ronaldo ugrásképessége pedig a kemény munka, a megfelelő edzésmódszerek, a kiváló technika és a természetes tehetség kombinációjának eredménye. Ez teszi őt kiemelkedő sportolóvá és lehetővé teszi számára, hogy lenyűgöző magasságokat érjen el a pályán.  

Te próbáltad már, hogy milyen magasra tudsz ugrani fejeléskor?  

Források: 

Applied Sciences | Free Full-Text | Heads Up! A Biomechanical Pilot Investigation of Soccer Heading Using Instrumented Mouthguards (iMGs) (mdpi.com) 
Journal of Biomechanics 
International Journal of Sports Science & Coaching 
Medicine & Science in Sports & Exercise