Ugrás a tartalomhoz
Táplálék-kiegészítő tippek

A D-vitamin pozitív hatásai

Csak röviden: A d-vitamin pozitív hatásai

 1. Hozzájárul a normál fogazat és az egészséges csontozat fenntartásához.
 2. Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.
 3. Hozzájárul az egészséges izomfunkció fenntartásához.
 4. Hozzájárul a kalcium és a foszfor normál felszívódásához/hasznosulásához

Mi is az a d-vitamin?

A D3 vitamin természetes forrásai halmájolajok, máj, tojássárgája, állati zsiradék, tej és tejtermékek. A D3 vitamin számos funkciót lát el a szervezetben, tulajdonképpen egy hormonszerű anyag. A közel 30000 génünkből nagyjából 2000-re van hatással.

A bőrben a napfényben lévő UV-B sugárzás hatására alakul ki előanyagából 7-dehydrocholesterolból (többek között ezért sem kell félni a napfénytől és a koleszterintől!). Az így kialakuló cholecalciferol a májban calcifediollá (25-hydroxyvitamin D3), majd végül a vesében formálódik az aktív calcitriollá (1,25-dihydroxyvitamin D3). Magnézium segíti a D3 vitamin aktív formájába alakulását.

Részt vesz a kalcium szállító fehérjék előállításában, így a kalcium ahelyett hogy a lerakódna az érfalakra, a megfelelő helyre, azaz a csontokba, fogakba, izmokba kerül (ennél a folyamatnál nélkülözhetetlen segítőtársa a K2 vitamin). A D3 vitamin hatására felszaporodnak a kalcium szállító fehérjék (oszteocalcin és matrix Gla protein), amelyek  K2 vitamin jelenlétében alakulnak aktív formájukba, így szállítva a kalciumot a megfelelő helyekre.

Mire jó a D-vitamin?

Az izomsejteken nagy számban található D3 vitamin receptor1. A D3 vitaminhiány izomerő csökkenésével és izomtömegvesztéssel jár együtt, fokozottabb a zsírlerakódás is ilyenkor.1,4   A D-vitamin hozzájárul az egészséges izomfunkció fenntartásához.

Többek között a T-sejtek aktiválása által hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. Versenysportolóknál sérülésmegelőző hatásról is beszámoltak már egyes kutatások. Régi megfigyelés a sportolóknál, hogy nyáron (amikor többnyire megfelelő a D3 vitaminellátottság) általában nagyobb csúcsteljesítmény leadására képesek, mint télen.

A vesében növeli a kalcium visszatartást, így kisebb a vizelettel a veszteség3 ezáltal hozzájárul a kalcium és a foszfor normál felszívódásához/hasznosulásához. 

Emellett hozzájárul a normál fogazat és az egészséges csontozat fenntartásához.

Tippek, ha napozással akarod begyűjteni a D-vitamint

 • Napozáskor a D3 vitamin termelés már jóval azelőtt elkezdődik, mielőtt a bőröd barnulna. Fontos, hogy elkerüld a leégést! Legyél mértékletes, fontos szempont a fokozatosság. 
 • Minél sötétebb a bőröd, annál több napon töltött időre van szükséged ugyanannyi D3 vitamin szintetizálásához.1
 • A korral sajnos csökken a bőrben termelés így kiemelten fontos lehet az utánpótlásról gondoskodás az idősebbeknél.1 
 • A nap UV-B sugarainak az aránya nyáron a legmagasabb, méghozzá a dél körüli órákban, azonban ekkor érdemes kerülni a közvetlen napfényt. Délelőtt 10 és délután 4 óra között csak fokozottan, megfelelő védelemmel szabad napozni.
 • A D3 vitamin termelődésének elősegítéséhez nincs szükség tűző napra, elég, ha egy fa árnyékából élvezed a nyarat.5

A D3 vitamin vérszintjének fokozatai

Néhány havonta érdemes a vérszintet kontrollálni, főleg az ősz folyamán, hogy mennyire „töltődtél” fel a nyáron (mekkora kiegészítés szükséges) és tél közepén-végén, hogy mindebből mennyi maradt. Rendszeres szedésével az optimális tartományban tarthatod.

D3 vitamin státusz D3 vitamin szint
Súlyos hiány 15 ng/ml alatt
Alacsony 16–40 ng/ml
Megfelelő 41–80 ng/ml
Normál, enyhén magas 81–150 ng/ml
Toxikus 200 ng/ml felett

Mennyi d-vitamint érdemes bevinni?

Egyre több országban emelik meg a D3-vitamin ajánlott mennyiségét, szerencsére Magyarországon is. Az újabb, pontosabb mérési módszerek segítségével megállapították, hogy sajnálatos módon a lakosság túlnyomó többségének a D3-vitamin szintje alacsony.6 Hogy pontosan mennyit kell bevinni az eléggé egyénfüggő, életmód és genetikai tényezők is belejátszanak.

Szeptembertől, júniusig érdemes lehet étrendkiegészítőket is bevetni (zárt helyen dolgozóknak nyáron is mehet). A legújabb ajánlások szerint lehet naponta kisebb adagokban, 4000 NE, vagy heti 1alkalommal 14.0000 NE-t.7

A már kialakult légúti fertőzés esetén 3 napig napi 50000 NE bevitele jelentősen felgyorsíthatja a gyógyulást, mivel hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.7 

Ritkán előfordul egyeseknél rosszabb alvás, ha este vesszük be, ezért érdemes inkább reggel vagy napközben.

Ha szeretnél plusz támogatást nyújtani a szervezetednek, akkor ne adj esélyt a Dvitaminhiánynak! A lényeg tehát az optimális mennyiség biztosítása, hogy a sejtjeid folyamatosan el legyenek látva. Ezt nyáron megteheted egyszerűen napozással, de amint csökken a napsugarak intenzitása segítségedre lehetnek az étrendkiegészítők is.

Források:

 • 1 EFSA, A D-vitamin étrendi referenciaértékei; https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2016.4547; utolsó letöltés dátuma: 2023.12.07.a D-vitainban gazdag ételek mellett. 
 • 2 Magyarországi konszenzusajánlás a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében; https://akjournals.com/view/journals/650/163/15/article-p575.xml   ; utolsó letöltés dátuma: 2023.12.07.
 • 3 Anne M. Uwitonze & Mohammed S. Razzaque; Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function; https://www.degruyter.com/document/doi/10.7556/jaoa.2018.037/html; utolsó letöltés dátuma: 2023.12.07.
 • 4 Ran Uchitomi, Mamoru Oyabu, andYasutomi Kamei; Vitamin D and Sarcopenia: Potential of Vitamin D Supplementation in Sarcopenia Prevention and Treatment; https://www.mdpi.com/2072-6643/12/10/3189;  utolsó letöltés dátuma: 2023.12.07.
 • 5 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0960076016302400?via%3Dihub Mohammed S. Razzaque MBBS, PhD, Sunlight exposure: Do health benefits outweigh harm?; utolsó letöltés dátuma: 2023.12.13
 • 6 http://real.mtak.hu/60080/1/650.2017.30832.pdf Schreiberné Molnár E., Nagy-Lőrincz Zs., Nagy B., Bakacs M., Kis O., Sarkadi Nagy E. dr. Martos É dr.; Országos Táplálkozás- és Tápláltsági Állapot Vizsgálat – OTÁP2014; utolsó letöltés dátuma: 2023.12.13
 • 7 https://semmelweis.hu/hirek/2021/12/06/a-csonttoresek-megelozeseben-es-a-koronavirus-elleni-kuzdelemben-is-segit-a-d-vitamin/  A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé : A CSONTTÖRÉSEK MEGELŐZÉSÉBEN ÉS A KORONAVÍRUS ELLENI KÜZDELEMBEN IS SEGÍT A D-VITAMIN; utolsó letöltés dátuma: 2023.12.13