Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Diétázz okosan! Íme, néhány hiba és tanács!

Diéta derékbőségAz biztos, hogy egy fogyókúrát elkezdeni nem a legkönnyebb dolog, hiszen lelkileg ott van benned, hogy mostantól nem ehetsz néhány dolgot. Eleinte szinte csak ezek a gondolatok forognak a fejedben, és automatikusan a kajára gondolsz és arra, mikor ehetsz már legközelebb. Pszichésen valóban sokak számára nehéz a kezdeti időszakban kitartani a betervezett étrend mellett.

Leggyakoribb hibák:

  1. Az első probléma sokszor az, hogy valaki sokat és gyorsan szeretne fogyni. Itt csak az idővel van baj, hiszen ha belegondolsz, az a súlyfelesleg, amitől meg szeretnél szabadulni, az sem egy éjszaka alatt rakódott le. Ahogy mondani szokták, „jó munkához idő kell“. Ez a mondat ebben a helyzetben is megállja a helyét: lassan, de biztosan kell fogyni annak érdekében, hogy tartós eredményt érhess el.
  2. Számtalan zsírégető terméket reklámoznak azzal a szöveggel, hogy 2 hét alatt 10 kg-t fogsz fogyni. Ne higgy ezeknek a csábos szlogeneknek, mert még ha meg is csinálod, a probléma utána fog jelentkezni, amikor abbahagyod. Utána visszatérsz a régi kerékvágásba, amit a tested további kg-kal fog meghálálni.

Nézzünk meg néhány olyan dolgot, amelyek akadályokat gördíthetnek az utadba a fogyókúra során, s talán ez a kis felsorolás segít abban, hogy Te ezeket a hibákat már ne kövesd el.

A fogyókúra alapjai:

 


1. Reális célt tűzz ki magad elé.

Egy hét alatt nem lehet 10 kg-ot leadni, ezzel biztosan tisztában vagy. Arról nem is beszélve, hogy ha heti 10 kg-ot szeretnél fogyni, és ehelyett hetente csak 2 kg-mal mutat kevesebbet a mérleg, akkor letört leszel és elmegy a kedved a folytatástól. Pedig elég jó úton haladtál….

2. Ne állj naponta mérlegre!

Ez sok esetben csak frusztrációt fog okozni, ráadásul a napi ingadozásokat sok minden befolyásolhatja és semmi olyan információval /sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1209/o_fogy_20120918171345.jpgnem szolgál, aminek haszna volna. Ha olyan célt tűzöl ki, hogy heti 1,5 kg–tól szeretnél megszabadulni, akkor csak heti egy alkalommal állj mérlegre, lehetőleg ugyanabban a napszakban.

3. Ne vágj bele drasztikus fogyókúrába!

A Te feladatod hogy már a legelején számold ki, mennyi az a kalóriamennyiség, amelyet az étrended tartalmaz. Ne fogyassz 1000 kalóriánál kevesebbet, mert azzal, hogy alig eszel valamit, jelentősen lelassítod az anyagcserédet. Ennek eredménye pedig az lesz, ha vége a fogyókúrának, az anyagcseréd ugyanilyen lassan működik majd továbbra is (hiszen erre “edzetted”), s a kúra után gyorsabban jönnek majd vissza a kilók, mint korábban! Érdemes egy számítást végezni a napi kalóriaszükségletedre vonatkozóan, és a fogyókúra idejére ezt kb 10%-kal kell visszavenned. (ez a napi szükséglet azt mutatja meg, hogy mennyi kalóriára van szüksége a szervezetednek ahhoz, hogy normálisan tudjon működni).

4. Sose hagyd ki a reggelit!

Sokan kevésbé éhesek reggel, s ezt kihasználva nem is esznek semmit, mondván, ennyivel is kevesebb a bevitt kalória. Ez sajnos  óriási tévedés, amelynek eredménye az lesz, hogy napközben folyamatosan éhes leszel és vagy nassolni fogsz vagy a tervezettnél nagyobb adagokat fogsz enni. Fehérjében és rostokban gazdag reggelit fogyassz, amely csökkentheti az étvágyadat a nap további részére. Aki rendszeresen reggelizik, az az állandó, egészséges testsúlyt is sokkal hamarabb fogja elérni.

5. Nassolás

Lehet, hogy pontosan tudod, hogy a tervezett étkezéseidnek mennyi a kalóriaértéke. De mi van a két étkezés közötti idővel? Itt azokra a plusz falatokra gondolok, amelyek csak úgy “lecsusszannak” napközben, például pár darab mogyoró, a gyerek ebédjének maradéka (“pár falat”), stb. Ha komolyan gondolod a fogyást és gondosan megtervezed a kalóriabevitelt, akkor ezeket is írd fel, mert bizony a nap végére kiderülhet, hogy mennyi plusz jött még ahhoz a mennyiséghez, amit eredetileg tartani szerettél volna. Érdemes ezeket jegyzetelni, hiszen egy szuperül megtervezett fogyókúrát is tönkretehetnek ezek a nap folyamán felhalmozott “pár falatok”.

Bővebben a témáról Nagy Dóri ír » Te mivel akadályozod a fogyásodat?

6. Mindig figyelj arra, milyen folyadékot iszol!

A gyümölcslevek és a cukros üdítők rengeteg kalóriát tartalmazhatnak, amelyeket szintén bele kell számolni a kalóriafogyasztásba. Sokan ezt nem teszik meg, amivel lényegesen csökkentik a fogyókúra hatásosságát. A cukortartalom ráadásul a szomjat sem oltja és az éhségérzetet sem csökkenti, tehát nem fogsz levesebbet enni, csak még inkább növeled a fogyasztásukkal a bevitt Folyadékfogyasztás fontosságakalóriamennyiséget!

7. Igyál sok vizet!

Ez az egyik leggyakrabban elkövetett hiba a fogyókúrák során. A víz elengedhetetlen a kalóriák égetésében. Ha nem iszol megfelelő mennyiségű vizet, könnyen dehidratált lehetsz, az anyagcseréd lelassul és ez lassítja a súly leadását is. Akik napi kb 2-3 liter vizet fogyasztanak, azok sokkal több kalóriát égetnek el, mint a többiek. Szóval próbálj meg minden étkezés mellé elfogyasztani legalább egy pohár vizet. Nem győzöm hangsúlyozni a folyadékbevitel fontosságát.

8. Mozogj rendszeresen!

Ha nem mozogsz a diéta idején, lényegesen lelassítod a fogyás ütemét. Gyakorlatilag a fogyás egyik legalapvetőbb elemét hagyod ki. Hiszen a mozgással kalóriát égetsz el és ha aktívan mozogsz, akkor több ételt is fogyaszthatsz; mindemellett továbbra is tudsz súlyt leadni, s nem utolsó sorban gyorsabb ütemre vált az anyagcseréd. Ha nem kedveled a fitnesz termeket, akkor még mindig számtalan lehetőség adódik a mozgásra: úszás, tánc, kerékpározás, stb. Találd meg azt a sportot, amit szívesen csinálsz. Bármi szóba jöhet, a lényeg az, hogy több kalóriát égess el, mint a gyaloglás során.

 

Szabó Noémi