Ugrás a tartalomhoz
Edzéstervek

Edzés gyakorlatok hölgyeknek

Edzés gyakorlatok nőknek - BioTechUSA

Van olyan, hogy kifejezetten nők számára kialakított edzésgyakorlat vagy technika? Mit kell másképp végezni ahhoz az edzés során, hogy az a női test számára a megfelelő eredményt biztosítsa?

A hölgyeknek más testrészek formálása fontosabb, mint az uraknak. Egy nőt még nőiesebbé tesz a kerek fenék, így a farizmok erősítése, formálása elsődleges cél. A formás combok, lábszár sem elhanyagolható szempont, ugyanakkor itt nem cél a vastagítás. A nők szeretik, ha feszes a hasuk és a karjuk, ugyanakkor ódzkodnak a nagyobb izomtömegtől a vállakon, háton. Habár a feszes, tónusos izomzat mindenhol jól mutat. A súlyok és ismétlésszámok megválasztására figyelni kell. Érdemes úgy beállítani a terhelést, hogy 12-15 vagy a feletti ismétlésszámra legyünk képesek az adott súllyal. Rengeteg saját testsúlyos gyakorlat van, aminél plusz terhelés nem is szükséges, mert önmagukban is fárasztóak, ugyanakkor rendkívül jó formáló hatásúak. Hölgyeknek célszerű naponta, kétnaponta aerob jellegű edzést is beiktatni, hiszen a hormonrendszernek köszönhetően hajlamosabbak a zsírfelhalmozásra. A feleslegtől pedig a megfelelő étrend mellett megfelelő intenzitással végzett erősítő és aerob edzéssel lehet megszabadulni.

 

Ne feledkezz meg a bemelegítésről és a nyújtásról

Gyakran látni az edzőtermekben nők és férfiak esetében is, hogy bemelegítés nélkül rohannak neki az első gyakorlatnak. Ez óriási hiba és ha nem is azonnal, de hónapok, évek múlva komoly mozgásszervi problémák megalapozója lehet a bemelegítés hiánya. A megfelelő bemelegítés nem csak az izomzatot és ízületeket, de az idegrendszert is felkészíti az elkövetkező terhelésre. Az ízületek alapkenését is megadja, javítja a koordinációt, a mozgás hatékonyságát. A bemelegítés során mozgasd át minden ízületedet, végezz nagyjából 10 perc kardió edzést, ahol legalább 70%-os intenzitásig vidd fel a pulzusodat.

 


 

Az ideális pulzusszámot egy nagyon egyszerű egyenlettel tudod kiszámítani: (220 – életkor) * 0,7. Fontos, hogy a bemelegítésben dinamikus nyújtó és kardiovaszkuláris rendszert terhelő – tehát pulzusemelő – elemek is legyenek.


 

Ha a bemelegítést kihagyod, könnyebben megsérülhetsz, ami akár több hetes kényszerpihenőt is eredményezhet! Ne kockáztass!

Az edzés végi nyújtás is egy könnyen átugrott része szokott lenni az edzéseknek, pedig ugyanolyan fontos, mint maga az edzés. Az edzést levezetjük, a megterhelt izomzatot lazítjuk, visszaállítjuk az eredeti mozgástartományt, hogy az ennek hiányából fakadó izomrövidüléseket kiküszöböljük. Gondolj bele, ha egy izom állandóan megrövidült állapotban van, mert csak terheled és nem nyújtod, annak mi lesz a vége. Az ellentétes izom túlnyúlik, hogy ezt kompenzálja, ezáltal elgyengül és nem tudja betölteni a funkcióját. Feladatát egy másik izom veszi át, amelyik túlterhelődik és sérül, de még az ízületedet is olyan mozgáspályára kényszerítheti, ami kopáshoz, ízületi gyulladáshoz, fájdalomhoz vezethet. A nyújtás a bemelegítéshez hasonlóan legalább 15 perces legyen!

Edzés gyakorlatok nőknek - plank

A leghatékonyabb gyakorlatok nők számára

 

Plank, vagyis alkartámasz

Remek törzsizom erősítő gyakorlat, amely feszessé teszi a hasat és rengeteg más izomcsoport erősítését is célozza. Fontos odafigyelni arra, hogy a derekad ne essen be, billentsd ehhez a medencédet hátra! A fejed búbjától a sarkadig egy vonalat alkosson a tested! Fél-egy perc időtartam megfelelő az alkartámasz esetén, de végezd el a gyakorlatot legalább négyszer.

Guggolás

A leghatékonyabb gyakorlat, ami komplexen formálja a láb minden izmát, sőt a törzs izmait is, ám nagyon könnyű rosszul végrehajtani és ezáltal megsérülni. Fontos, hogy először terhelés nélkül sajátítsd el a megfelelő végrehajtási módot! Állj vállszélesnél szélesebb terpeszbe, majd indítsd meg a csípődet hátrafelé és lefelé. Próbálj minél kevésbé előre dőlni. Tartasd a fejedet a gerinced meghosszabbított vonalában. A térdek kövessék a lábfejek vonalát, ugyanakkor a lábujjad vonala elé ne menjenek semmiképp! Súly nélkül végezz akár 30 ismétlést is 4 sorozatban.

Jumping jack

Használhatod akár a bemelegítés során is, ha nincs a közeledben szabad kardió gép. Zárt állásból ugorj terpeszállásba, fej felett tapsolj a kezekkel, majd térj vissza a kiinduló helyzetbe. Végezz akár 50-100 ismétlést vagy csináld időre!

Kisétálás fekvőtámaszban karhajlítással és -nyújtással kombinálva

Remek, teljes testet megdolgoztató, rendkívül fárasztó gyakorlat, nem is szeretik sokan, de ez minket, edzőket nem igazán zavar. Vállszéles terpeszben hajolj előre lassan, majd tedd a tenyeredet a talajra. A tenyerekre terhelve a testsúlyodat sétálj ki fekvőtámasz pozícióig, ahol végezz egy karhajlítást és -nyújtást. Ismételd meg 10-15x a gyakorlatot egy sorozatban, végezz 4 sorozatot belőle!

Csípőtolás hanyattfekvésben

Feküdj hanyatt a talajon, húzd fel a térdeket úgy, hogy talpaid legyenek a csípőd alatt, vállszéles terpeszben. Húzz fel egy gumiszalagot jó szorosan a térdedig, ami összefogja a két lábad. Így ahhoz, hogy a vállszéles terpeszt tartani tudd, eleve aktívan dolgoznak a farizmok. Öleld át magadat ahhoz, hogy a könyököddel ne tudj a talajon stabilizálni, ezáltal könnyíteni a feladaton! Emeld a csípődet a farizmok feszítésével. A felső ponton tartsd meg a csípődet pár másodpercre, majd engedd vissza, de a talaj felett pár centiméterrel állítsd meg a következő ismétlés előtt! Végezd el 30x a gyakorlatot 4 sorozatban!

Mountain climber – hegymászó

A Jumping Jackhez hasonlóan szintén olyan gyakorlatról van szó, amely megdolgoztatja a kardiovaszkuláris rendszert, tehát emeli a pulzust. Helyezkedj el kéztámaszban, majd húzd a térdeidet felváltva, szökkenéssel a mellkasod irányába. A két lábad sose legyen egyszerre a talajon. Pörgesd meg, mozgasd minél gyorsabban a lábakat. 20-30 másodperc már hatékony a pulzusemelés szempontjából.

Kitörés – járó kitörés

Ha van elég helyed, akkor a járó kitörést alkalmaznám a helyedben. Ha nincs, akkor marad a kitörés helyben, inkább hátrafele. Járó kitörésnél előre haladj, lépj egy óriásit előre úgy, hogy a törzsedet a kilépés után függőlegesen lefelé engedd, ne dőlj előre! Az elöl lévő térdedre ez esetben is vonatkozik, hogy ne menjen a lábujjak vonala elé. A fejeddel előre nézz! Húzd ki magadat, a vállak is kerüljenek a helyükre! Lépj harmincat összesen, 4 sorozatban megismételve.

Hátregeneráció talajon

Nagyon fontos a megfelelő tartás a hölgyeknél is. Nem csak magabiztos megjelenést biztosít, de a szervek megfelelő működéséhez is hozzájárul, így hatékonyabb az oxigénszállítás, a vérkeringés, a gyomor- és bélrendszer működése is. Ráadásul, a hanyag tartásnak köszönhetően fájhat a fejünk, nyakunk, derekunk is. Ennek kiküszöbölése érdekében fontos, hogy a hátizmainkat erősítsük. Ehhez kiválóak az evező mozdulatok, de hatékony gyakorlat a hátregeneráció is, amihez maximum 1-2 kilogrammos súlyzót használj.

Feküdj hasra a talajon, helyezd a karokat oldalsó középtartásba, tenyerek nézzenek lefelé. A tekintetedet is tartsd lefelé, ügyelj rá,hogy a fejed a törzsed meghosszabbított vonalában legyen végig a gyakorlat végrehajtása során! Emeld a karokat pár centire a talajtól, majd vidd magastartásba, érintsd őket össze és anélkül, hogy leraknád a karokat a talajra, hozd le a csípődhoz, ahol a kisujjaiddal érintsd meg a csípődet. Ezután vidd vissza a karokat oldalsó középtartásba, és tedd le a talajra. Végezz 10-15 ismétlést a gyakorlatból!

Edzés gyakorlatok nőknek - kitörés

A fenti gyakorlatok az egész testet átdolgoztatják, tartalmaznak intenzívebb, pulzusemelő és erősítő, formáló gyakorlatokat is. Tulajdonképpen nincs igazán szükség eszközre hozzájuk, így akár otthon is elvégezheted vagy nyaralás alatt is. Figyelj a megfelelő végrehajtásra, amit le is írtam a gyakorlatoknál! Alaposan melegíts be, az ismétlésszámokat pedig az erőszintedhez, edzésmúlthadhoz, esetleges sérüléseidhez igazítsd. Ha valamelyik gyakorlat során rosszul eső, érezhetően káros fájdalmat tapasztalsz, akkor hagyd abba az edzést! Fontos, hogy kezdőként, ha nem tudod felmérni a képességeidet, kérd ki orvos vagy személyi edző tanácsát!

 


 

A gyakorlatokat végezd el heti 2-3 alkalommal és mellette heti 2-3 alkalommal végezz 30-40 perces aerob jellegű edzést is!

 


 

Összefoglalás:

A cikkben szereplő gyakorlatok remekül átmozgatják az egész testedet, de különösen nagy figyelmet fordítanak a farizomra, azok formálásra, ami hölgyeknél mindig elsődleges szempont! Ne felejtsd el, hogy az edzés csupán az alakformálás egyik feltétele. Ha látványos változást szeretnél, fontos odafigyelni a táplálkozásodra, a megfelelő fehérje bevitelre, a napi ötszöri étkezésre, a testtömegednek megfelelő folyadékfogyasztásra.

Fokozottan figyelj arra is, hogy az erőszintednek megfelelő terhelést, ismétlésszámot válassz! Ne terheld túl magad, mert könnyen megsérülhetsz, túledzheted magad vagy a fájdalmas izomláz miatt elmegy a kedved a további edzéstől. Javaslom, hogy mind a bemelegítésnél, mind a nyújtás előtt használj SMR hengert, amellyel felkészíted az izomzatodat a terhelésre és lelazítod edzés végén a megdolgoztatott izmokat!

 

Nagy Dóra
Edzés és táplálkozás szakértő