Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Edzés koronavírus idején – mire figyelj?

Sem amatőr, sem profi sportolóként nem egyszerű alkalmazkodni ehhez a helyzethez, ezért úgy döntöttünk, hogy a #GetoutFitterThanBefore kampányunkkal szeretnénk motiválni titeket, hogy szinten tartsátok magatokat a korlátozások idején és akár még fitteben térjetek majd vissza kedvenc termetekbe! A következő hetekben hozunk nektek otthoni edzéssel, főzéssel kapcsolatos tartalmakat, social media felületeinken pedig különböző kihívásokban is részt vehettek.

Elsőként ebben a cikkben összefoglaljuk nektek, hogy a jelenlegi szabályozások alapján mire érdemes figyelnetek és mit érdemes mindenképp kerülnötök, ha szabadtéren edzenétek!

Miért fontos a rendszeres testmozgás járvány idején is?

A napokban bevezetett rendelkezések értelmében november 11-től nem látogathatók a szabadidős, így a sportolásra alkalmas létesítmények sem:

  • fitnesztermek
  • fedett uszodák
  • korcsolyapályák

Ennek ellenére tényleg ne add fel a rendszeres edzést, mert a testmozgás rengeteget segíthet átvészelni a járványt és a vele járó korlátozásokat!

Bizonytalanság, mint plusz stresszforrás

A járvány okozta félelem és bizonytalanság sajnos a mentális egészségünkre is negatívan hathat, így már csak ezért is nagyon fontos, hogy ne hagyj fel a sportolással, hiszen a rendszeres mozgás segíteni fog megbirkózni a stresszel, illetve az immunrendszeredet is erősíti!

Home office, a mozgásszegény életmód támogatója

Ha a koronavírus-járvány alatt neked is lehetőséged van otthonról dolgozni, akkor valószínűleg még kevesebbet mozogsz, mint egy átlagos hétköznapon. Épp ezért home office alatt még inkább ajánlott a rendszeres edzés, amihez számos otthon végezhető gyakorlatra épülő edzésvideót találsz a neten!

Stresszevés és unaloműző nassolás

Rád is jellemző mostanában, hogy egyre többet somfordálsz a konyha felé és csipegetsz ezt-azt? A stresszevés és az unaloműző nassolás sokunk számára ismerős lehet egy ilyen időszakban, de a kedvenc nasid helyett válassz inkább fitt alternatívákat! A rendszeres mozgással pedig azért is sokat tehetsz, hogy kevesebb plusz kiló kússzon fel rád.

kedvenc nasid helyett válassz inkább fitt alternatívákat: Nuts and Honey a BioTechUSA-tól

Milyen korlátozások és kivételek vonatkoznak a szabadtéri sporttevékenységekre?

Az edzőtermek zárva tartása miatt kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy szabadtéren végezd el kedvenc erősítő gyakorlataidat vagy most kezdd el a már régóta halogatott rendszeres futást. Arra azonban figyelj, hogy a mostani szigorúbb rendelkezések miatt este 8 után már nem tartózkodhatsz közterületen. Ha mindenképp szabadtéren edzenél, azt érdemes a reggeli órákra vagy, ha a munkád engedi délelőttre, kora délutánra időzíteni. Ez már csak azért is javasolt, mert napközben kevesebben vannak az utcákon és így elkerülheted a tömeget.

Emellett azt is tartsd észben, hogy a szabadtéren végezhető sporttevékenységek típusai is korlátozva vannak: csapatsportokat egyáltalán nem szabad űzni a kültéri sportpályákon. Tilos tehát kosarazni, focizni, hokizni, röplabdázni, kézilabdázni, de nyugodtan biciklizhetsz, futhatsz vagy akár sétálhatsz is egy nagyot a friss levegőn, hiszen ezek egyéni szabadidős sporttevékenységnek minősülnek.

A fenti korlátozások alól kivételt képeznek a versenysportolók, akik abban az esetben mentesülnek az éjszakai kijárási tilalom alól, ha edzésre vagy mérkőzésre tartanak vagy onnan jönnek. Ezt egy hivatalos dokumentummal szükséges igazolniuk, aminek többek között tartalmaznia kell az alapvető személyes adatokat, a kiállító klub/sportegyesület nevét, a sportoló versenyszámát és azt, hogy pontosan mikor, milyen edzéseken, mérkőzéseken vesz részt. Az igazoláshoz a kormány által kiadott dokumentumsablon az irányadó. A versenyszinten sportolók továbbra is használhatják a felkészüléshez szükséges szabadidős létesítményeket (edzőtermeket, fedett uszodákat, jégpályákat).

Szabadtéri edzés

Tanácsok szabadtéri edzésheZ

Ha szeretnél kimozdulni egy kicsit a négy fal közül és szabadtéren edzeni, akkor adunk néhány tanácsot, amit érdemes megfogadnod indulás előtt! Természetesen az otthoni edzésről sem feledkezünk meg, Facebook- és Instagram-oldalainkon, illetve YouTube-csatornánkon folyamatosan hozunk nektek olyan tartalmakat, amikkel mini edzőteremmé varázsolhatjátok a nappalitokat és otthon is folytathatjátok a rendszeres edzést!

1. Lehetőleg eddz egyedül

Bár motiválóbb lehet, ha barátokkal indulsz el a közeledben lévő futópályára, de a járvány idején mégis tanácsosabb egyedül neki vágni az edzésnek. Állíts össze egy pörgős playlistet vagy hallgass meg egy podcastot és észre sem fogod venni, hogy már az edzésed végére értél!

2. Ismerd meg a közeledben lévő természeti tájakat

Ez az időszak remek lehetőség arra, hogy több időt tölts a természetben. A megszokott parkok, futópályák helyett látogass el egy közeli erdőbe vagy tisztásra. Ez akkor is szuper alternatíva, ha a kutyusoddal együtt sportolnál, vagy csak sétálnál vele egy nagyot! Lehetőség szerint inkább napközben válaszd ezeket a helyszíneket és figyelj arra, hogy 8-ra érj haza!

3. Használj saját eszközöket

Bár egyre felszereltebb és modernebb street workout pályákkal találkozhatunk országszerte, a jelenlegi helyzetben ajánlott ezeket is kerülni. Az utcai edzéshez használt padok, korlátok, létrák, gerendák szuper alternatívát nyújtanak a testmozgásra, de nem most, mert könnyen a kórokozók melegágyává válhatnak. Szerezz be egy TRX-hevedert, vigyél magaddal két teletöltött ásványvizes palackot és már meg is van az erősítéshez szükséges minden eszköz!

4. Kerüld a sportpályákat, játszótereket

A jelenlegi szabályozás alapján tilos bármiféle csapatsportot űzni a korlátozások idején és mi is azt tanácsoljuk, hogy kerüld el a foci-, kosárlabda-, röplabdapályákat. Ezenkívül a gyerekeknek is érdemes távol maradniuk a játszóterektől, hiszen ők is összefogdoshatják a játékokat és könnyen megbetegedhetnek, hordozóvá válhatnak. Szervezzetek inkább egy családi kirándulást a közeli erdőben vagy egy rövidebb biciklitúrát!

Sportpályák és játszóterek helyett menj az erdőbe

5. A kulcs a fertőtlenítés

A maszk mellett már a kézfertőtlenítő is alapfelszerelés, amikor elindulunk valahová és nincs ez másként a szabadtéri edzéseknél sem. Amikor csak teheted fertőtleníts vagy alaposan moss kezet. Az izzadság letörléséhez szerezz be egy csuklószorítót vagy törölközőt, ezenkívül pedig érdemes egy körsállal, kendővel eltakarni a szádat edzés közben.

6. Figyelj a távolságtartásra

Ha mégis úgy döntenél, hogy másokkal együtt mész el futni, biciklizni vagy túrázni, akkor is mindenképp kerüld a közvetlen fizikai kontaktusokat (pl. puszi, kézfogás), illetve próbáljátok meg tartani egymástól a kétméteres távolságot. Emellett annak sem most van itt az ideje, hogy megosszátok egymással a vizeskulacsaitokat, szendvicseiteket, törölközőiteket.

7. Ne ess túlzásba

Légy tisztában vele, hogy milyen az edzettségi szinted és ennek megfelelően válaszd meg az edzéseid intenzitását. Ha túlzásba viszed a testmozgást és nincs megfelelő regeneráció, akkor a túledzettség állapota fog bekövetkezni. Ilyenkor a pszichés tünetek (demotiváltság, depresszió) mellett megjelennek a fizikális tünetek is, mint például az izomfájdalom, izomfáradtság, csökkent teljesítőképesség és bizony az immunrendszered is gyengül. Utóbbinak pedig most kiemelten fontos szerepe van abban, hogy szervezeted minél ellenállóbb legyen a fertőzésekkel szemben.

Ne felejtsetek el követni minket a közösségimédia-felületeinken, mert a következő hetekben tartalmainkkal folyamatosan szeretnénk motiválni titeket, hogy a járvány és a korlátozások ellenére is aktívak, fittek és egészségesek maradjatok!

Ha pedig szívesen megosztanátok velünk, hogy ti hogyan oldjátok meg a szabadtéri vagy otthoni edzést, akkor ne felejtsétek el használni a #GetoutFitterThanBefore hashtag-et!