Ugrás a tartalomhoz
Étrendek

Edzés utáni étkezés: mikor és mit együnk az edzés után?

Edzés utáni étkezés: mikor és mit együnk az edzés után?

Az edzés utáni étkezés – vagy angol kifejezéssel élve ‘post workout meal’ – elengedhetetlen része a sikeres és eredményes edzésnek, legyen szó bármilyen sportágról, bármilyen célról. A legtöbben ezt rontják el. Sokszor hallani például, hogy ‘este már nem eszem edzés után.’

Valójában ez a legnagyobb hiba, amit elkövethetsz szervezeted és tested kiegyensúlyozott működése ellen. Milyen tápanyagokat tudsz könnyen a regeneráció szolgálatába fordítani, milyen ételektől töltődnek vissza hatékonyan az izmok és adnak energiát a következő terhelésre? Ezekre a kérdésekre adunk választ cikkünkben.

Mit együnk edzés után?

A mozgás befejezése után legkésőbb 20-25 perccel meg kell kezdeni a glikogénraktárak visszatöltését, akár gyümölccsel, vagy gyümölcsös-répás turmix elfogyasztásával. Ha a szénhidrátokat fehérjével együtt fogyasztjuk, felgyorsítjuk a glikogénraktárak visszatöltését, ehhez a legjobb a 4:1 szénhidrát-fehérje arány. De a fehérjéknek más nagyon fontos szerepe is van a mozgás utáni étkezéseknél. Így tudjuk biztosítani az aminosavakat, melyek az izomépülést segítik, és az izomvesztést akadályozzák meg.

Szénhidrátok

A szénhidrátok jelentik a szervezet által leginkább preferált energiaforrást, mert nagyon gyorsan átalakíthatók glükózzá, ami egyfajta cukor és minden típusú edzéshez kiváló, de különösen magas intenzitású, robbanékony mozdulatokat igénylő és nagy súlyos edzésekhez.

A glükózt glikogén formájában tárolja a szervezet elsősorban az izomzatban, így még könnyebben hozzáférhető. Az edzés során viszont kiürülnek ezek a raktárak, így utána minél hamarabb célszerű visszatölteni. A glükózzal együtt vizet is igényelnek az izmok és így minden bejutó tápanyag szerepet kap a regenerációban. Képzeld el úgy az izomzatot edzés után, mint egy szivacsot, ami szomjazik a tápanyagokra és azonnal be is szippantja őket.

Ha nem vagy biztos abban, milyen ételekkel tudnád fedezni a szükséges szénhidrát bevitelt, akkor érdemes beszerezni egy szénhidrát komplexet, amit akár a fehérje shakehez adva is elfogyaszthatsz, ezzel megkönnyítve a dolgod.

Fehérje

A fehérjebevitel kulcsfontosságú az izomzat szempontjából, hiszen abból épül fel, azzal regenerálódik. Különösen erősítő edzések után fontos. Az edzés során az izomrostok mikrosérüléseket szenvednek a terheléstől, aminek a gyógyulása, regenerációja a kulcs a fejlődéshez. Az izomzat fehérje, aminosavak segítségével épül, így megfelelő időben, mennyiségben és minőségben van szüksége fehérjére az újjáépüléshez. Az edzés utáni időpont az egyik ilyen kulcsfontosságú.

A legjobb pedig az edzés utáni fehérjeturmix, amely gyorsan hasznosuló formában tartalmazza a szükséges aminosavakat, de ha szilárd étkezés követi az edzést, akkor gondoskodj elegendő komplett fehérjeforrásról a tányérodon.

Zsírok

A zsírok pótlása nem elengedhetetlen – hiszen bár használod az edzés során, ha szükség van a szervezetedben a zsírokból származó energiára –  de azt a raktáraidból tudja pótolni vagy a bevitt ételből elő tudja állítani. Bár a regeneráció során szükséges, ahogy a sejtek, szervek megfelelő működéséhez is, a tápanyagokkal bejutó zsírok mennyisége általában elégséges. Amire figyelni kell, az az esszenciális zsírok, különösen az Omega 3 zsírsav bevitele. Ugyanakkor ezt célszerű nem edzés után, inkább a nap további étkezéseinél bevinni.

AZ EDZÉS UTÁNI ÉTKEZÉS IDŐZÍTÉSE – MIKOR EGYÜNK AZ EDZÉS UTÁN?

Az edzés utáni étkezés időzítése – mikor együnk az edzés után?

Többféle kutatás is létezik azt illetően, hogy mikor a legoptimálisabb az edzés utáni étkezés. Az egyik szemlélet az anabolikus kapu fogalmára alapul. Ez egy olyan időtartam edzés után, amin belül a tápanyagokat elfogyasztva jelentősen hatékonyabb a regeneráció és a visszatöltés. Mivel az izmok az edzés után még ezen időtartamon belül a legéhesebbek a tápanyagokra és a vérkeringés is fokozottabb, ezért a tápanyagok emésztése és szállítása gyorsabb, hatékonyabb. Ez az az időszak, az edzés végeztével kb. fél-1 órán belül, amikor gyorsan, jól hasznosuló tápanyagot célszerű fogyasztani, mint amilyen például egy izomtömeg-növelő vagy fehérje turmix.

A mai legfrissebb kutatások nem találtak meggyőző bizonyítékot az anabolikus kapu létezésére, azt találták, hogy a visszatöltésre tökéletesen megfelelő a következő étkezés, legyen az bármikor az edzés után. Sokkal fontosabb az, hogy egész nap hogyan táplálkozol és az előző napokban hogyan táplálkoztál, miből tud a szervezeted gazdálkodni, épülni.

A legjobbat akkor teszed, ha edzés után elfogyasztod a turmixodat, majd pár órán belül egy szilárd, komplex étkezést veszel magadhoz.

Az edzés utáni étkezés irányelvei:

 1. Terhelés után 1 órán belül a legaktívabbak a glikogén-szintetáz enzimek, ezért fontos a mielőbbi szénhidrát pótlás

 2. Problémát jelent, hogy a terhelés után nincs éhségérzet, ilyenkor jó lehet egy fehérje turmix, 100% gyümölcs és zöldséglé

 3. Glükózbevitel az izomglikogén mennyiségét, fruktóz-bevitel a májglikogén raktárakat tölti fel elsősorban (a fruktóz előbb a májba kerül itt alakul át glükózzá)

 4. Közepes glikémiás indexű élelmiszerek javasoltak

5 EDZÉS UTÁNI ÉTEL A TÖKÉLETES REGENERÁCIÓ ÉRDEKÉBEN

5 edzés utáni étel a tökéletes regeneráció érdekében

Az alábbiak közül mindenki megtalálja az ideális összetételű post workout ételt, akár édesre, akár sósra vágyik, sőt, a vegán diéta követőinek is mutatunk ötleteket!

1. Mogyoróvajas teljes kiőrlésű kenyér szelet

Komplex szénhidrát, fehérje és zsírsav forrás, ami minden szükséges tápanyagot biztosít edzés után. Fogyás céllal végzett edzés esetén ne ezt a megoldást válasszuk, de tömegnövelés időszakában bátran fogyasszuk edzés után!

2. Fehérje turmix banánnal:

Turmixold a banánt a fehérjéhez, így nem csak egy rendkívül ízletes, telt ízű turmixot kapsz, de a hozzáadott banán szénhidráttartalma remekül kiegészíti a fehérje turmix aminosav tartalmát.

3. Grill csirke salátával

Ha fogyni szeretnél vagy fontos számodra a tiszta étkezés, akkor fogyassz edzés után grillezett csirkét, lehetőleg salátával. Nincs feleslegesen bevitt zsír, csak a szükséges tápanyagok.

4. Quinoa zöldségekkel és dióval

Ha vegetáriánus vagy vegán vagy, akkor válassz egy olyan szénhidrátforrást, amely komplex aminosav forrás is. A quiona erre tökéletes választás, kiegészítve rostokkal és egészséges zsírsavakkal.

5. Tojásrántotta puffasztott rizzsel

A tojás tökéletes fehérjeforrás remek felszívódással, hasznosulással és tápanyagtartalommal. Növeld a szénhidráttartalmat puffasztott rizzsel és tökéletes edzés utáni étkezést kapsz akár diétában is!

További ötletek:

 • Friss gyümölcs + natúr joghurt

 • Fehérje shake zabpehellyel, gyümölccsel

 • Fehérje szelet, müzli, zabpehely natúr joghurttal

 • Tonhalas vagy friss sajtos szendvics

 • Csirke vagy pulykamelles szendvics

 • Gyümölcs, magok

 • Rizstorta, cukormentes jam, sovány túró

 • Burgonya héjában sütve tonhallal vagy Cottage cheese, sovány túró