Ugrás a tartalomhoz
Hírek

Egyre gyakoribbak a pszichés alapú táplálkozási zavarok – hazai szinten egyedülálló projekt az evészavarok gyógyításában

A BioTechUSA női inspirációs versenye, a Lifestyle Day minden évben egy fontos egészségügyi problémára hívja fel a figyelmet, melyet nemcsak adománnyal, de kiterjedt edukációs és figyelemfelhívó kampánnyal is támogatunk. Idén az evészavar került fókuszba. Ez egy súlyos, ugyanakkor kezelhető mentális betegség, amely kortól, nemtől, testalkattól függetlenül bárkit érinthet, gyakran hosszú évekig rejtetten. Cégcsoportunk idén a legrégebben működő hazai felnőtt evészavar-központot, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Pszichoszomatikus Szakrendelőjét támogatta. A kampányban szakértőként működött közre Dr. Babusa Bernadett klinikai szakpszichológus, aki tizenöt éve foglalkozik az evészavarok különféle formáival, amelyeken belül kiemelt figyelmet fordít az evészavarok és a testedzés kapcsolatára. A téma kapcsán beszélgettünk Dr. Babusa Bernadettel, megszólaltattuk a korábbi érintett versenyzőket, és megkértük Dr. Pintér Dániel Gergőt, vállalati kommunikációs és CSR vezetőnket, hogy mutassa be a BioTechUSA felelősségvállalási és edukációs stratégiáját.

Komplex tényezők és krónikus betegségek 

A fiatal magyar nők 3%-a érintett az evészavarok valamilyen súlyosságú formájában. Az evészavar kialakulásához arra fogékonynak, hajlamosnak is kell lenni, amiben több tényező is szerepet játszhat, például genetikai tényezők, vagy korábbi túlsúly. Külön kiemelném a bántalmazást, mint kockázati tényezőt, amely lehet szexuális, fizikai vagy érzelmi.  A szexuális visszaélés például az evészavarban szenvedő nők egynegyedét érinti. Az anorexiával járó kóros soványság kapcsán a női jellegek eltűnnek, így a test kevésbé lesz szexuális értelemben vonzó, ezáltal csökken az esélye, hogy ismét szexuális bántalmazás áldozatául essen a beteg.beszélt a betegség kialakulásának lehetséges okairól Dr. Babusa Bernadett, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet adjunktusa.

Dr. Babusa Bernadett

Az evészavarok akár hosszú évekig, évtizedekig is eltarthatnak. Minél tovább marad kezeletlen, annál rosszabb a prognózis és annál hosszabb ideig tart a felépülés folyamata. Ezért is fontos, hogy minél hamarabb professzionális segítséget kapjanak az érintettek.

A betegségek kialakulásában a családi tényezőknek szintén szerepe lehet, a tanult minták fontosak, így az evés önjutalmazásra vagy önmegnyugtatásra való használata gyakran már gyerekkorban felfedezhető. Ilyen például a szülői túletetés vagy étellel való jutalmazás, illetve a kisgyerek étellel való megnyugtatása és figyelemelterelése a kellemetlen érzéseiről.

Az evészavaros páciensek gyakran számolnak be az ételekhez és az evéshez köthető gyermekkori érvénytelenítő környezetükről. Például elhízás esetében gyakran hallani a páciensektől, hogy nem érzékelik a jóllakottságot, ezért hajlamosak túlenni magukat. Emögött az a gyermekkori tapasztalat húzódhat meg, hogy a szülő rendszeresen elutasította, érvénytelenítette a jóllakottság érzését. Az evészavart valamilyen kiváltó tényező szokta elindítani, ami lehet egy megterhelő életesemény, például egy csalódás vagy kudarc, melyekkel a megküzdési készségek hiányában nem tud hatékonyan megbirkózni az érintett. Ilyen esetekben a test és az evés felletti fokozott kontrollal próbálják meg visszaszerezni az életük irányítását. mesélte Dr. Babusa Bernadett.

“Ha így folytatod, meg fogsz halni!” – ezzel szembesítette Valentinát az iskolaorvos, miután az éhezéstől rosszul lett egy testnevelésóra alkalmával.  

Depresszió, felborult hormonrendszer, elmaradt menstruáció, félelem, önutálat. Csupán 32 kg volt a 158 cm-es magasságához, a haja tincsekben hullott, már jártányi ereje is alig maradt, nehezére esett a tanulás, a legalapvetőbb dolgokat is alig értette. Rájött, muszáj lesz változtatnia. 

A fokozott közösségi média használat és a celebritásokkal való összehasonlítás a saját testtel való elégedetlenséghez vezethet, ami az evészavarok ismert kockázati tényezője. Szintén gyakori kiváltó tényezők a kortársak csúfolódásai, a testtel kapcsolatos megszégyenítések. A testszégyenítés általában a túlsúllyal van összefüggésben, fiúk esetében azonban gyakori az is, hogy azok esnek áldozatául, akik a kortársaiknál később kezdenek el érni.  

A betegség hosszú távú fennmaradásában további tényezők nevezhetők meg, mint például az evészavar következményeként kialakult depresszió és elszigetelődés. Az evészavar a családon belül is változásokat képes elindítani, így nem ritka például, hogy fokozott szülői konfliktus vagy válás esetén a betegség miatt jobban egyetértenek a szülők, félreteszik a konfliktusaikat, ilyen szempontból az evészavar „tartja össze” a családot. 

Társadalmi párbeszéddel az evészavar ellen 

A hazai egészségügyi rendszer támogatása során igyekszünk megtalálni azokat a komplex megoldásokat, melyek nem kizárólag a kórházi dolgozók munkáját, immunvédelmét, a betegek felépülését vagy az intézmények felszerelését segítik, hanem nagy hangsúlyt fektetünk az egészségmegőrzéssel kapcsolatos ismeretek közérthető átadására és a prevencióra is. Vállalatunk folyamatosan keresi azokat az értékteremtési lehetőségeket, amikor nemcsak adhat, de társadalmi párbeszédet is kezdeményezhet. Kampányaink során nagyon sok olyan személyes történettel találkozunk, ahol az illető életében korábban jelen volt az evészavar, vagy éppen a súlya, alkata, külseje miatt érte hátrányos megkülönböztetés és számára a tudatos táplálkozás, a sport segített lelkileg megerősödni és a gyógyulás, önelfogadás, egészséges testkép felé vezető útra lépni. A BioTechUSA hatalmas követőtáborával százezreket ér el, ezért is érezzük felelősségünknek a témával kapcsolatos edukálást. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy olyan patinás intézménnyel működhettünk együtt, mint a Semmelweis Egyetem, akivel közös kampányban hívhatjuk fel a figyelmet az evészavarok kezelésének fontosságára, és akik a támogatásunkból egy hazai szinten egyedülálló projektet valósítanak meg. – mondta el Dr. Pintér Dániel Gergő, a BioTechUSA vállalati kommunikációs és CSR vezetője.

Dr. Pintér Dániel Gergő

Cégcsoportunk társadalmi felelősségvállalási programjának éves keretösszege 100 millió forintos nagyságrendű, amelynek legfontosabb pillére a hazai egészségügyi intézmények és különböző egészségügyi célok támogatása.  

A testedzés szerepe az evészavarokban 

A rendszeres testedzés jótékony hatással van a fizikai és a mentális egészségre is. Csökkenti a depressziót, a szorongást, növeli az önértékelést és javítja az alvásminőséget. Mindamellett, hogy a rendszeres testedzés alapvetően egészséges tevékenységnek számít, vannak olyan formái, melyek egészségkárosító következményekkel járhatnak. Kényszeres testedzés esetében a sportolással járó öröm elveszik, csak a belső feszültség vagy a bűntudat leküzdése érdekében sportolunk.

A sport akkor jó, ha megtaláljuk az optimális szintjét, valamint a személyiségünkhöz legközelebb álló mozgásformát, ami egyfajta feltöltődést jelent számunkra és hosszú távon is életünk szerves részét képezheti. Lényeges továbbá az is, hogy az evészavarnak vannak olyan formái, amikor nem javasolt a sportolás. Ilyen például az anorexia, mely esetében a sportolással járó fizikai megterhelés veszélyes lehet, rosszullétek, ájulások léphetnek fel. Klinikailag veszélyeztető állapotban a sportolás és az intenzív testedzés akár életveszélyes is lehet. – hívta fel a figyelmet Bernadett.

Eszter 17 éves volt, amikor egy térdműtét miatti hosszú lábadozás során annyira félt attól, hogy el fog hízni, hogy elkezdett nem enni, később pedig edzésekre járt. Ennek hatására annyira legyengült, hogy már rendszeressé váltak az életében a rosszullétek. Ájulás az iskolában, vonaton, de mégis csak az lebegett a szeme előtt, hogy minél vékonyabb legyen. Ahogy viszont egyre jobban akarta, annál rosszabbul lett… 

Hazai szinten egyedülálló projekt az evészavarok gyógyításában 

A BioTechUSA Lifestyle Day női inspirációs verseny minden évben egy fontos egészségügyi problémára hívja fel a figyelmet. Cégcsoportunk idén a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Pszichoszomatikus Szakrendelőjét támogatja, amely a legrégebb óta működő felnőtt evészavar-központ Magyarországon. A kampány időszaka alatt a fogyasztók is segíthettek és a webshopon tetszőleges összeggel egészíthették ki a vásárlásukat.  A BioTechUSA további 5 millió forint készpénz adománnyal kiegészítve juttatta el az intézmény számára az így befolyt összesen 5 466 388 Ft összeget.

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Pszichoszomatikus Szakrendelőjének munkatársai jelentős kutatási eredményeket is publikálnak az evés és a testképzavarok témájában. Ebben a műhelyben született Dr. Túry Ferenc professzor vezetésével az első önsegítő kézikönyv a betegek és hozzátartozóik számára.

A BioTechUSA jóvoltából ezt az önsegítő kézikönyvet tesszük most online, interaktív formában hozzáférhetővé az érintettek számára. A projekt egyik alapeleme egy evészavarokkal kapcsolatos információs és pszichoedukációs online platform, ahol az evészavarok különféle formáiról, hátteréről és a kezelési lehetőségekről szóló információs anyagok érhetőek el, valamint a szülőknek, tanároknak és sportedzőknek szóló útmutatók találhatóak meg. A projekt másik része az evészavarok családszempontú kezelésének online önsegítő programja, mely az evészavarral küzdők és családjuk számára készülő ingyenes 10 lépéses online útmutató. Olyan témaköröket dolgoz fel, melyek fontos ismeretbeli és gyakorlati információkat nyújtanak az evészavarokkal kapcsolatosan, segítenek az evészavaros tünetek kezelésében, a családi feszültségek csökkentésében és az evészavar kapcsán felborult családi egyensúly helyreállításában ismertette Dr. Babusa Bernadett.

Úttörő technológia a testképzavar gyógyításában 

Az önsegítő kézikönyv digitalizálása mellett virtuális valóság szemüvegeket fognak vásárolni egy speciálisan az evészavaros betegek számára kifejlesztett szoftverrel együtt, ami egy újfajta kiegészítő terápiás eszköz lehet az evészavarok kezelésében. A specifikus program segítségével létrehozható a páciens avatárja, mellyel pontosan beállítható, hogy milyennek érzékeli a saját testét. Emellett a számára ideálisnak tartott testalkatot is megalkothatja, ezzel párhuzamosan a terapeuta is elkészíti a páciens sziluettjét, így lehetősége nyílik a kettő összehasonlítására.

A VR szemüveghez kapcsolható biofeedback eszköz a galvános bőrellenállást méri, ami a páciens szorongásszintjét mutatja meg. Ezek a virtuális térben létrehozott avatárok lehetővé teszik a súlygyarapodással és a testtel kapcsolatos szorongások csökkentését. Egy másik evészavar specifikus virtuális környezet pedig az ételekkel és az evéssel kapcsolatos félelmek, hibás feltételezések és szorongások csökkentésében, továbbá a negatív automatikus gondolatok azonosításában és módosításában segíthet.tette hozzá a szakértő.

Az anorexiának nagyobb a halálozási aránya, mint a depressziónak 

Az anorexia nervosa vezető tünete a kóros soványság, de ennek ellenére a betegek rettenetesen félnek attól, hogy el fognak hízni, így sok esetben kényszeres, hosszas és intenzív testedzéseket végeznek, akár az éjszaka közepén.  Az anorexiás betegek esetében jellemző, hogy a saját test észlelése zavart szenved, testképzavar alakul ki, aminek következtében nem tudják helyesen megítélni a saját testük alakját, súlyát. 

Az anorexia egyik jellemző tünete a betegség tagadása, mely rendkívül veszélyessé teszi ezt az állapotot. Az összes pszichiátriai betegség közül az anorexiának a legnagyobb a halálozási aránya. A kialakulása után 10 évvel a betegek 8%-a, 20 évvel pedig a betegek 20%-a hal meg komoly testi szövődményekben.  A testi szövődmények sokfélék lehetnek, például szív-érrendszeri betegségek, szívritmuszavar, mely akár hirtelen halálhoz is vezethet vagy máj- és/vagy vesefunkciós, illetve ionháztartásbeli zavarok. Isabelle Caro francia modell és a „No Anorexia” kampány arca tinédzser kora óta küzdött az anorexiával. A betegség következtében az immunrendszere olyan mértékben alulműködött, hogy 28 éves korában tüdőgyulladás következtében meghalt. Az anorexiából való felépülés azonban nem lehetetlen, jól példázza ezt Lily Collins amerikai színésznő esete is, aki az evészavarból való felépülése után évekkel később egy anorexiás lányról szóló film főszerepét is eljátszotta. 

A bulimia kontroll nélküli falásrohamokat, illetve az azt követő kompenzáló eljárásokat – mint például önhánytatást, hashajtózást, koplalást vagy túlzásba vitt testedzést – jelenti. Jellemzően fiatal felnőttkori, a 17-25 éves korosztályt érintő betegség. A bulimiában érintettek önértékelésében túl nagy hangsúlyt kap a testsúly és az alak, tévesen úgy gondolják, hogy a boldogság egyetlen útja a vékonyság. A falásrohamok alkalmával a beteg olyan mennyiségű, jellemzően magas kalóriatartalmú ételt képes megenni, amit más ember hasonló időtartam alatt nem tudna. A falásroham után következő diétázás vagy koplalás során nagymértékű szénhidrát sóvárgás alakulhat ki, mely újabb falásrohamhoz vezethet. A bulimiás betegek 80%-a nem részesül kezelésben. A betegség szintén súlyos szövődményekkel jár.  Az extrém mértékű önhánytatás következtében gyomorrepedés és nyelőcsővérzés alakulhat ki. A gyomorból a szájba bejutó gyomorsav lemarja a fogzománcot, a fogak elvékonyodnak, szuvasodnak. Az önhánytatás következtében reflux alakulhat ki, illetve súlyos következménye az elektrolitháztartás felborulása miatt kialakuló szívritmuszavar. A diétázás, koplalás, illetve a túlzásba vitt hashajtóhasználat következtében felléphet a kiszáradás veszélye is. Talán a legismertebb ember, aki maga is bulimiával küzdött, Diana hercegnő volt, aki miután nyilvánosan is felvállalta az evészavarát, igyekezett segíteni a betegség elleni küzdelmet. A betegség krónikus voltát jól mutatja a híres fitneszguru Jane Fonda esete, aki 30 éven keresztül küzdött bulimiával, mikor úgy döntött, hogy ideje a gyógyulás útjára lépni.  

A falászavar esetében szintén falásrohamok állnak fent, viszont nincsenek kompenzáló viselkedésformák utána, így a falászavarban szenvedők közel 50%-a túlsúlyos vagy elhízott. A betegség következményeként itt is nagymértékű szégyenérzet és bűntudat szokott kialakulni az érintettekben. Ez a férfiak körében leggyakrabban előforduló evészavar típus, a betegek 40%-a jellemzően férfi. Megjegyzendő továbbá, hogy a magyar népesség 2/3-a túlsúlyos vagy elhízott. Az elhízás gyakorisága eléri a 20%-ot hazánkban. 

——————————————————————————————————————–

Bővebben Dr. Babusa Bernadettről 

Dr. Babusa Bernadett klinikai szakpszichológus tizenöt éve foglalkozik az evészavarok különféle formáival, melyeken belül kiemelt figyelmet fordít az evészavarok és a testedzés kapcsolatára. Klinikai munkássága mellett a tudományos területre is nagy hangsúlyt fektet, rendszeresen publikál hazai és nemzetközi szakmai folyóiratokban. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet adjunktusaként 3 fő területen tevékenykedik. Amellett, hogy az Általános Orvostudományi Karon orvostanhallgatókat oktat, másik nagyon fontos területe a kutatás, melyet az evészavarok témakörében folytat. Doktori disszertációját is az izomdiszmorfia témaköréből írta. A harmadik terület, ahol tevékenykedik, a betegellátás, melyet az SE Magatartástudományi Intézet Pszichoszomatikus szakrendelőjében lát el. 

Bővebben a Semmelweis Egyetemről 

A Semmelweis Egyetem Magyarország és a közép-európai régió vezető orvos-egészségügyi felsőoktatási intézménye, mely szakegyetemként egyedülálló az országban. Három fő tevékenysége az oktatás, kutatás-innováció és gyógyítás; e hármas egység teszi nemzetközileg is elismert tudásközponttá a több mint 250 éves egyetemet. Az intézményben kiemelkedő szerepet kap a kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység is, az itt folyó kutatások fókuszában az egészség megtartása, a betegségek megelőzése, a már kialakult betegségek minél korábbi diagnosztikája és hatékony kezelése, valamint az egészséges és aktív öregedés áll. Mintegy 300 egyetemi kutatócsoport működik, kutatásaikat 46 nemzetközi és 263 hazai pályázat támogatja. A Semmelweis Egyetem az oktatási és kutatási tevékenysége mellett Magyarország egyik legnagyobb gyógyító intézménye is, a klinikák és az egészségügyi ellátást is végző intézetek mintegy két és fél millió esetet látnak el évente. 

Amennyiben érdekel hogyan zajlott a BioTechUSA Lifestyle Day & Charity 2022 eseményünk, kattints az alábbi linkre: Inspirációs verseny az evészavarok leküzdésére – 31 hölgy szállt versenybe a legfittebb lány, legfittebb anyuka és a legfittebb versenyző címekért – BioTechUSA