Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Életmódváltás 50 felett férfiaknak

A harmincas éveinktől kezdve egyre nehezebben tudjuk megvalósítani az életmódváltást, aminek több oka is van. A szervezetünkben lassulnak a folyamatok, változnak az életkörülményeink, általában kevesebb idő jut önmagunkra, több a felelősségünk, mint fiatalabb korunkban és nehezebben szánunk energiát, időt a saját egészségünkre. A külső tényezők lehetnek romboló, de lehetnek építő hatásúak is, törekedjünk arra, hogy olyan körülményeket teremtsünk meg a mikrokörnyezetünkben, amik nem veszik ki a szelet a vitorlánkból és akár motivációt is adnak, hiszen a belső késztetés a legerősebb hajtás a sikerhez vezető úton.

Mire figyeljünk az életmódunkban, a táplálkozásban, az edzésben és az étrendkiegészítésben?

Táplálkozás – az életmódváltás alapja

 1. Növeld a fehérje bevitelt és fogyassz minőségi szénhidrátokat, valamint figyelj az élelmi rostbevitelre, hiszen nem csak a kalóriaszükségletünk, hanem a tápanyagok minősége és aránya is kulcsfontosságú. Figyelj oda a megfelelő folyadékfogyasztásra, lehetőleg tiszta vízből fogyasszuk el a szükséges 2 liter mennyiséget naponta.
 2. Csökkentsd, minimalizáld a káros szenvedélyeidet, legyen az dohányzás vagy alkoholfogyasztás.
 3. A teljesítményünk a hormonális rendszerünk hatékony működésén áll vagy bukik, ami 30 éves kortól egy lassú, majd a 40-es éveinkben már egyre gyorsuló változáson megy keresztül. Ennek nem kell, hogy elszenvedői vagy cinkosai legyünk, tehetünk és dolgozhatunk azért, hogy optimális legyen a hormonháztartásunk működése, ami közvetve segítheti az anyagcserénket is felrázni egy kicsit.
 4. Az alvás minősége, ételeink összetétele, a főtápanyagok (fehérje, szénhidrát és zsír) aránya azok, amiket főkomponensként említhetünk. 
A fehérjedús étrend és a rendszeres mozgás segít megelőzni az izmok elvestrését

Mozgás – a külső-belső fittségért

 1. Különösen fontos bevezetni az életünkbe a rendszeres edzést, ha eddig nem tettük, hiszen a Harvard Egyetem kutatása szerint a férfiak jellemzően 10 év alatt 3-5% -át is elveszíthetik izomtömegüknek 30 éves kortól kezdődően.1 A fehérjedús étrend és a rendszeres mozgás segíti ezt megelőzni.
 2. A kognitív teljesítmény ugyanolyan fontos, mint a fizikális fittség, ezért próbáljunk ki új dolgokat, tanuljunk nyelvet vagy tegyük próbára magunkat új sportokban vagy mozgásformákban! A jógagyakorlás is hasznos az izmaink nyújtására és meditatív állapotba kerülve le is nyugodhatunk egy hosszú nap végén.
 3. A stressz-szint egyensúlyban tartása különösen nehéz, hiszen több szerepben kell helytállnunk nap mint nap és a szervezet ellenállóképessége kihívásokkal nézhet szembe. Az edzés jó hatással van a negatív folyamatokra, elősegíti a dopamin és az endorfin termelést, és bár a testünk elfáradhat a szellemünk felfrissül, sőt a fókuszáltságunk is javulhat, főleg egy reggeli edzésnél.
 4. Nem mindegy, hogy most állsz neki az edzéseknek, vagy már több hónapja edzel. Mind a két esetben fontos a terhelés fokozatos emelése, az alapos bemelegítés, a helyes és koncentrált gyakorlat végzés. Mindkét esetben hasznos lehet egy hozzáértő, akár szakértői segítség: egy személyi edzőtől.
 5. Ne a nagy súlyok emelése legyen az elsődleges szempont, célszerűbb a funkcionális gyakorlatokat előnyben részesíteni. A súlyzós edzés természetesen maradjon a repertoárban, de a max terheléseket – alapvetően, ha panaszt okoz – célszerű csökkenteni. Inkább a teljesítmény fenntartása, az örömedzésre = endorfin termelésre koncentrálj. Ajánlott lehet az egészséges ízületi rendszert támogató hatóanyagokat tartalmazó étrendkiegészítők megfelelő használata, évente 2-szer 2-3 hónapig alkalmazva

Táplálék-kiegészítés a maximális eredményért

A kiegészítés hasznos, de nem old meg mindent, csak kiegészíti a változatos és kiegyensúlyozott étrendünket és az aktív, rendszeres mozgást tartalmazó életmódot!

One-a-day 50+ for men

A következő terméktípusokat javasoljuk:

 • Megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitel az étrendből, ha szükséges akkor egy multivitamin komplex-el is kombinálhatjuk a diétánkat, vitamin és ásványi anyagtartalmuk segíti a szervezet normál működést és fenntartást.
 • Hormon optimalizáló olyan termék, amely növényi kivonatokat és aminosavakat is tartalmazhat, de B6-vitamintartalma segíti a hormonális egyensúlyt fenntartani a szervezetben, cinktartalma révén pedig a vér normál tesztoszteronszintjének fenntartásához járul hozzá.

A One-A-Day 50+ For Men étrendkiegészítő csomagunk az, amit kifejezetten az 50 év feletti férfiak igényeihez igazítottunk. Ez a sokösszetevős termékünk, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, tökmagolajjal, L-arginin aminosavval, illetve fűrészpálma és maca kivonattal rendelkezik.

Hatóanyagainak funkciói:

 • A termék B6-vitamintartalma segíti a hormonális egyensúlyt fenntartani a szervezetben, cinktartalma révén pedig a vér normál tesztoszteronszintjének fenntartásához járul hozzá.
 • A termékben található C-vitamin mellett az A-, D-, B6- és B12-vitaminok, valamint a cink és a szelén is hozzájárulnak az immunrendszer normál működéséhez.
 • A termékben lévő E- és C-vitamin, a riboflavin (B2-vitamin), a cink, a réz, a mangán és a szelén hozzájárulnak a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
 • A termékben található kalcium és a magnézium támogatja a normál izomműködést, míg a D-vitamin hozzájárul az egészséges izomfunkció fenntartásához.
 • A termék komplex összetételéből a C-vitamin, a niacin, a riboflavin, a B6-vitamin és a B12-vitamin hozzájárulnak a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.

Széles hatóanyagtartalma miatt aktív életmód mellé is ajánlott. Fizikai munkát végzőknek, sportolóknak egyaránt.

További ajánlott terméktípusok:

 • Fehérje italpor, az izomtömegfenntartást támogató fehérje segíti az izomtömegvesztés megakadályozni, átlagosan adagonként 20 g fehérjét tartalmaznak, ezeket főleg az edzés után javasoljuk fogyasztani.
 • EAA komplex vagy italpor is hasznos lehet hiszen az izomtömegünk aminosavtartalmának közel a felét az esszenciális aminosavak adják, fogyaszthatjuk akár edzés közben is.
 • Élelmi rostban gazdag italporok, amelyek napi 25-30 g rostigényünket ki tudják egészíteni, a rostok fontosak a megfelelő emésztés, normál étvágy fenntartásában, sőt még akár a jóllakottságunkat is képesek befolyásolni. (Fiber Mix)

1https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/preserve-your-muscle-mass