Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Elhivatottság, kontroll, kőkemény munka

Janota Zoltán triatlonossal beszélgettünk arról, hogyan is zajlik a felkészülése egy-egy versenyre, hogyan lehet egy ilyen őrületesen hosszú napra megfelelően felkészülni, majd utána regenerálódni, és egyáltalán hogyan telnek a triatlonosok edzésnapjai. Becenevén „Johnny”, idén második lett korcsoportjában a nagyatádi hosszútávú OB-n.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1798/o_11666216_563254800480250_7481041612998178283_n_20150806142134.jpg

Mit lehet Rólad tudni, mióta triatlonozol és milyen eredményeket értél el? Mivel foglalkozol az edzések mellett?

Idén júliusban volt, hogy 25 éve triatlonozom… Ez még gombócból is sok. Ezen hosszú idő alatt közel 300 triatlon- és egyéb sportversenyen indultam, ebből 13x Ironman volt.

A TF-en szerzett testnevelői-, és triatlon edzői diplomám mellett Spinning és TRX instruktor is vagyok. Triatlonversenyzők, katonák felkészítésében vállalok szerepet és az úszásoktatás mellett most a kézilabdában is besegítek kicsit. A székesfehérvári NB I-es nő csapat funkcionális erőfejlesztésében nyújtok szakmai támogatást.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1798/o_19965598990_89b439fab5_o_20150806142140.jpg’98 óta készülök speciálisan az Ironman távra és a kezdeti nehézségek után jól egymásra találtunk, a szerelem azóta is töretlen. Sikerült már abszolút 6. helyet is elérnem, az idei OB-n pedig a korcsoportomban 2. lettem. Mindemellett sprint távon 5x Somogy megyei Duatlon Bajnok is vagyok.

Ahogy a testépítésben, úgy az állóképességi sportágakban is rendkívül fontos tényező a minőségi táplálkozás. A triatlon „király kategóriájának”, az Ironman távon indulók tízparancsolatának egyik pontja erre külön is kitér. „Az Ironman a frissítés művészete”. Ez nálad is így van?

Teljes mértékben! Sokan próbálkoznak megkerülni a (sport)élettan alaptéziseit, máshogy értelmezni a biokémiát, de eddig senkinek sem jött be. A 8-15 órás, 10.000kcal-t fogyasztó, folyamatos állóképességi terhelés egy bizonyos edzettség után nem azért nehéz, mert fájnak az izmaid vagy a sós verejték kiégeti a szemed a 40 fokban, hanem, hogy mindig a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagokat juttasd a szervezetedbe. Függetlenül attól, hogy kívánod-e vagy sem.

Az étrendem nem annyira szigorú, mint mondjuk egy testépítő bajnok Kiss Jenőnek, néha kötelező jelleggel nassolnom kell, hogy új stimulust adjak a szervezetemnek. De nálam is a hatékonyság és minőség áll mindenek felett. Inkább kevesebb, de jobban hasznosuló ételeket eszem és kiegészítőket szedek. Azt mindenkinek be kell látni, bármilyen tartós és kiegyensúlyozott sportteljesítményt is szeretne elérni, vajas kenyérrel és szódával nem fog sikerülni. A legális táplálék kiegészítők nálam egyértelműen bizonyítottak. A „sötét oldal” meg nem érdekel.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1798/o_20156446102_fbf4ae66de_o_20150806142147.jpgA mostani OB-n a BioTechUSA Endurance termékvonalát is tesztelted. Hol használtál először BioTechUSA terméket?

Ha jól emlékszem, közel 15 éve használom az itthon is mindenki által beszerezhető táplálék-kiegészítőket, de 2 éve váltottam át a BioTechUSA termékeire. Nem bántam meg…

Hogyan zajlott a felkészülésed az idei OB-re?

Erre W. Churchill elhíresült mondata jut eszembe: „Nem ígérhetek mást, csak vért, erőfeszítést, verítéket és könnyeket”.

A munkahely miatti túlzott stresszhelyzet következtében, több hónapig csak nevetségesen keveset tudtam mozogni, nemhogy versenyekre készülni. Viccesnek hangzik, de arra törekedtem, hogy a sportág iránti szeretetem ne vesszen el, legyen kedvem lemenni a konditerembe, érezzem a vizet az uszodában és tudjak jó érzéssel leszállni 2 óra tekerés után vagy 1 órát futhassak beszélgetős ritmusban. Amolyan túlélő üzemmódban voltam, apró sikermorzsákból építettem fel magam.

Ehhez képest a hosszú távú OB-n TOP 20-ban végeztél. Ugye a táplálkozásodban is keresendő a titok!?

A csodákban, sorsban, véletlenekben, titkokban és efféle dolgokban nem hiszek. (Gondolom, Ronnie Coleman sem úgy indult harcba a Mr. Olympia címért, hogy azt mormolta volna magában:, „talán”, „ha”, „lehet”, …) A saját szervezetünk minél jobb megismerésében, önellenőrzésben és a tudományban annál inkább hiszek. Ha ismered a fizikai és pszichikai „gyenge láncszemeid” és erre gyúrsz, akkor már jó úton vagy a sikerhez, amihez persze kell egy nagyon jól felépített edzés- és frissítési terv is.
Sajnos technikai problémák miatt többször nem kaptam meg az előre eltervezett és kipróbált frissítőimet, így maradt bennem kb. 20perc, amivel gyorsabb lettem volna. De így sem szomorkodom, mert messze jobban mentem, mint előzőleg vártam. De ez jó hír, hiszen magamat is meg tudom lepni, van mit tanulnom még az összefüggésekről.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1798/o_XMAN_blue_ghost_20150806142241.jpg

Milyen táplálék-kiegészítőre van szüksége egy Ironman triatlonosnak a felkészülési időszakban?

Én csak a saját magam tapasztalatai alapján tudok válaszolni. Nekem az emésztő-, és ezzel együtt az immunrendszerem pusztul le nagyon a hosszú edzések, amúgy általánosan a stressz és az időjárás viszontagságai miatt. Más 20 fokban tekerni 4 órát és más 5 fokban is… Valamint a regenerációm és a nyomelemek pótlása a sarkalatos kérdés. Ha ezek nincsenek rendben, akkor bármilyen más turmixot iszol az csak pénzkidobás és elvesztegetett idő. A fentiek miatt szedem a Daily Pack-ot és a Vitamin C-1000-et. A minőségi komplex fehérjeforrás miatt pedig a Nitro Gold PRO Enzy Fusion a tuti befutó. A tápanyagtranszport hatékonysága, valamint hosszú edzések okozta izomlebomlás ellensúlyozására a Crea.Tor-ra reagál elég jól a szervezetem. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ez a tuti recept mindenkinek és nem fogok változtatni rajta a jövőben. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy minél edzettebb valaki, vagy másban van a fizikai gyengesége, akkor annak megfelelően kell terméket választani, de a legjobb, ha a BioTechUSA tanácsadóit kérdezzük meg, mert ők a „mélyére” látnak a témának.

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1798/o_IMG_9011_(2)_20150806142600.jpgEgy verseny frissítése ehhez képest mennyiben más?

Szinte teljesen. Nem iszom turmixokat és vitamint sem igazán érdemes nagyon bevenni, de fontos, hogy a sejtjeid minden földi jóval feltöltve legyenek kész az erődemonstrációra a verseny napján.

A hőmérséklettől, domborzattól függően, folyékony (gélek) és szilárd táplálékot (energia szelet, kisebb szendvics) egyaránt fogyasztok, de óránként só tabletta is szerepel a menün. Fontos, hogy ne terheld a gyomrod verseny közben, hiszen az emésztésben szerepet játszó szervek vérellátása 2/3-ával is csökkenhet a vázizmok javára. Ez a bevitt táplálékokra adott érzékenységet is növel az mellett, hogy sokkal lassabban is szívódik fel. A verseny második felében hangsúlyosabb szerepet kapnak a koffein és taurin tartalmú kiegészítők, amik a mentális fókusz optimalizálásban is segítséget nyújtanak.

Mi a véleményed a BioTechUSA termékeiről, fogod még alkalmazni őket?

Mint említettem, csodát nem vártam semmitől eddig sem, csak gyors, célzott hasznosulást, jó ár-érték arányt és nem mellékesen jó ízt. (A vaníliától és csokitól végem van, bármikor bármennyi fehérje port megennék ezekben az ízekben.) Ezt mind megkaptam. Az állóképességi sportokhoz kínált kiegészítőiteket most szeretném majd mélyrehatóbban tesztelni. Ígéretesnek tűnnek.

Köszönjük a beszélgetést!

BioTechUSA