Ugrás a tartalomhoz
Életmód

Eltérő testtípusok, avagy a fejlődést meghatározó adottságok

Egyik legalapvetőbb szempont a testtípusod megismerése. Ehhez azonban nem árt kicsit mélyebbre ásni magad. Felépítésünk valójában már embrió ‘korunkban’ eldől. A megtermékenyülés után három héttel három elkülönült réteg ismerhető fel az embrióban. A külső réteget ektodermának, a középsőt mezodermának, a belsőt pedig endodermának nevezik. Ezekből a rétegekből alakulnak ki későbbi szerveink, de valójában ezen részek fejlődési arányai határozzák meg testalkatunkat.

Az ektomorf alkat

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1737/o_ektomorf_20150216094016.jpgAz ektoderma hangsúlyos fejlődése miatt az ilyen testtípusúak:

 • vékony, hosszú végtagokkal, keskeny vállakkal rendelkeznek

 • alapvetően alacsony a testzsírszázalékuk

 • nehezen képesek izomtömeget növelni

 • pajzsmirigyük túlságosan aktív, ezért anyagcseréjük gyors

 • az izomépítéshez magas szénhidrát és fehérjebevitelre van szükség

 • valamint az edzések során kevés ismétlésszámmal, de nagy súlyokkal ideális dolgozni. Utóbbi természetesen akkor érvényes, ha a gyakorlatok szabályosan vannak végrehajtva!

Az ektomorf alkatúaknak kiváló segítség lehet a Nitro Gain tömegnövelő turmix, amely adagonként 33g fehérjét, valamint 96g minőségi forrásokból származó szénhidrátot tartalmaz. Napi 2 adag fogyasztásával könnyebbé válhat az izomtömeg növelése.

A mezomorf alkat

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1737/o_mezomorf_20150216094024.jpgEzen testtípusért a mezoderma meghatározó szerepe felelős. Az ilyen alkatúak:

 • izmosabbak, mint az ektomorfok, vastagabb csontjaik és ízületeik vannak

 • mellkasuk a derekukhoz képest széles, jellemző rájuk az erősebb vádli és alkar

 • leginkább férfiakra jellemző testalkat, hiszen a robusztusabb izommennyiségért a herék által termelt tesztoszteron a felelős (egyébként a mellékvese is termel kis mennyiségben, így nőknél is kialakulhat a mezomorf testtípus)

 • ez az alkat a legtöbb sportágban ideális, és esetleges súlygyarapodás esetén, edzésekkel könnyedén visszanyerhető a korábbi forma

 • érdemes nagy intenzitással és robbanékonysággal, szuperszettekben edzeni, valamint elegendő a heti 2-3 alkalommal végzett 30 perces cardio.

A szénhidráttal érdemes vigyázni, edzések után tömegnövelő helyett alkalmas lehet egy adag Protein Express, amely 3,9g lassan felszívódó szénhidrátkomplexet, és esszenciális aminosavakat tartalmaz. Az izomregenerációt nagymértékben támogatja a BCAA+B6, mely hozzáadott B6 vitamintartalmával a fehérje felszívódásában is segít.

Az endomorf alkat

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1737/o_endomorf_20150216094020.jpgA testtípus az endoderma fokozott fejlődésének köszönhető. Ezen alkattal rendelkezőknek:

 • jellemzően magasabb a testzsírszázalékuk, emésztőrendszerük leginkább a raktározásra ‘programozódott’

 • általában a nők körében gyakoribb ez a típus a terhességre való alkalmazkodás céljából

 • pajzsmirigyük inkább alul működő, ezért az anyagcserefolyamatok lassabbak

 • érdemes közepes súlyokkal, és 10-14-es ismétlésszámokkal dolgozni, gyakorlatok végezhetők köredzésben vagy szuperszettben. Ezen kívül ajánlatos rendszeresen (heti 3-5) minimum 20-30 percet cardiozni!

Ha a zsírégetést felturbózhatod a Thermo Drine formulával, vagy L-karnitinnel kiegészítve CLA-val, amely hozzájárul a szervezetben a zsírraktár – sovány izomszövet optimális arányának kialakításához.

Fontos tudnod, hogy igazából ilyen tiszta típusok nagyon nagyon ritkán fordulnak elő, valójában mindhárom alkat vonásai keverednek benned, csak más-más arányban. Sajnos testtípusodon te sem tudsz változtatni, de személyre szabott étrenddel és edzéstervvel hatékonyan tudod formálni. Ehhez azonban elengedhetetlen a saját tested ismerete. Merj segítséghez fordulni, hiszen az úton való elinduláshoz mindenképp segítség szükséges. Idővel kitapasztalod, hogyan is működik a szervezeted, és akár egyedül is képes leszel haladni. Sok sikert!

/sites/testbiotechusashop/documents/news/_extra/1737/o_me_jpg_20150216094221.jpg

 

Kővágó Henrietta
bikini-fitness versenyző