Ugrás a tartalomhoz
Encyclopedia categories: BioTech USA Encyclopedia categories: BioTech USA
Encyclopedia

C-vitamin

Mi a C-vitamin?

A c-vitamin vízben oldódó vegyület. Úgy is ismert, hogy L-aszkorbinsav. Természetes módon előfordul bizonyos élelmiszerekben és étrendkiegészítőkben is elérhető. A legtöbb állat szervezete képes az előállítására, azonban az embernek táplálkozás útján kell bevinni.1

A C-vitamin funkciói:

  • Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez intenzív testmozgás alatt vagy azt követően (a kedvező hatás 200 mg C-vitamin napi bevitelével érhető el az ajánlott napi C-vitaminbevitelen túl.)
  • Hozzájárul normál kollagénképződéshez és ezen keresztül
    • az erek normál állapotának, működésének fenntartásához.
    • a normál
      csontozat fenntartásához,
    • a porcok normál állapotának, működésének fenntartásához
    • a fogíny normál állapotának fenntartásához.
    • A bőr normál állapotának, működésének, valamint a
    • fogak normál állapotának fenntartásához.
  • hozzájárul a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz
  • hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez.
  • hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenntartásához.
  • hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.
  • hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez
  • hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez
  • hozzájárul az E-vitamin redukált formájának regenerálásához.
  • A C-vitamin fokozza a vas felszívódását.

A C-vitamin forrásai

A legjobb C-vitamin források a gyümölcsök és a zöldégek. A citrusfélék, paradicsom, paradicsomlé, burgonya a leggazdagabb C-vitamin források. Más kiváló források még a piros színű és a zöld paprika, kiwi, brokkoli, eper, kelbimbó, sárgadinnye. Bár a C-vitamin nincs természetes formában a gabonafélékben, gyakran dúsítják az ezeket tartalmazó pl. reggeliző pelyheket C-vitaminnal.

A C-vitamin tartalom csökkenése

A C-vitamin tartalmat csökkentheti a hosszú tárolás és bizonyos elkészítési, főzési módszerek. A C-vitamin hő hatására lebomlik. A gőzölés és mikrohullámú melegítés csökkentheti a főzés során keletkező veszteség mértékét. Szerencsére a legjobb C-vitamin források, mint pl a gyümölcsök általában nyers fogyasztású ételek.

A C-vitamin hiány jelentősége

A C-vitamin hiány skorbuthoz vezethet. A C-vitamin bevitel elmaradása (10mg-nál kisebb mennyiség/nap) után 1 hónappal jelentkeznek a tünetek. Kezdetben fáradtság, fogínygyulladás, rossz közérzet jelentkezik, később a kötőszövetek gyengesége, ízületi fájdalom, petechia, purpura (bőrelváltozások), majd akár depresszió, fogvesztés stb. (A 18. Század végéig sok tengerész szenvedett skorbuttól, mert a hosszú hajóutak során elégtelen volt a C-vitamin bevitelük. Az 1700-as évek közepén kezdtek el ennek megelőzéseképpen citrusféléket és gyümölcsleveket fogyasztani a

tengerészek az utazás során Sir James Lind, brit tengerész orvos javaslatára. Ma már a C-vitamin hiány okozta skorbut nem jellemző a fejlett országokban.

De vannak kockázati tényezők, amelyek eredményezhetnek skorbutot még manapság is. Ilyenek pl:

Dohányzók és erős passzív dohányosok

A dohányzóknak a tanulmányok szerint alacsonyabb a plazma és leukocita C-vitamin tartalma. A dohányzóknak kitett passzív dohányosoknál is kialakulhatnak hiánytünetek ebből kifolyólag.

Erősen egyhangú táplálkozást folytatók

Bár a gyümölcsök és zöldségek a legjobb C-vitamin forrást jelentik, sok más étel nagyon kis mennyiéget tartalmaz ebből a tápanyagból. Változatos étrenddel minden gond nélkül biztosítható a napi C-vitamin szükséglet, ugyanakkor azok, akik nem táplálkoznak változatosan, akik alkohol- vagy drogfüggők, speciális egyhangú étrendet követők, esetleg gyerekek, akik nem hajlandók C-vitamin forrásokat fogyasztani, elérhetik a C-vitamin hiány állapotát.

Felszívódási zavarral és bizonyos krónikus betegséggel küzdők

Bizonyos orvosi állapotok csökkentik a C-vitamin felszívódását, vagy növelhetik a szervezet C-vitamin szükségletét. Bizonyos rákbetegségeknél, végstádiumú, krónikus hemodialízises kezelésben részesülő vesebetegségeknél is létrejöhet alacsony C-vitamin koncentráció a szervezetben.

A túlzott C-vitamin bevitel egészségügyi kockázatai

A C-vitaminnak alacsony a toxicitása és a kutatások alapján nagy dózisú bevitele sem okoz komoly eltérést. A leggyakoribb panasz a hasi görcsök, emésztőrendszeri kellemetlen érzések, hasmenés, hányinger, amit a nem felszívódó C-vitamin ozmotikus hatása okoz a béltraktusban.2

A napi ajánlott beviteli mennyiség

Európában az ajánlott C-vitamin beviteli mennyiség az egészség megőrzése érdekében minimum 80mg/nap. Az étrendkiegészítőkben maximalizált mennyiség 2000 mg/adag.3 

Források:

1 Li Y, Schellhorn HE. New developments and novel therapeutic perspectives for vitamin C. J Nutr 2007;137:2171-84. [PubMed abstract]

2 Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoidsexternal link disclaimer. Washington, DC: National Academy Press, 2000.

3 Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (gov.hu))

Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoidsexternal link disclaimer. Washington, DC: National Academy Press, 2000.

Weinstein M, Babyn P, Zlotkin S. An orange a day keeps the doctor away: scurvy in the year 2000. Pediatrics 2001;108:E55. [PubMed abstract],

Wang AH, Still C. Old world meets modern: a case report of scurvy. Nutr Clin Pract 2007;22:445-8. [PubMed abstract],

Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoidsexternal link disclaimer. Washington,

DC: National Academy Press, 2000., Stephen R, Utecht T. Scurvy identified in the emergency department: a case report. J Emerg Med 2001;21:235-7. [PubMed abstract])

(King, CG, Waugh, WA. The chemical nature of vitamin C. Science 1932;75:357-358., Svirbely J, Szent-Györgyi A. Hexuronic acid as the antiscorbutic factor. Nature 1932)