L-karnitin
Mi az L-karnitin?
Karnitin név is ismerős lehet ez egy összefoglaló elnevezés, ennek kétféle izomerje ismert, a D-karnitin és az L-karnitin, a kettő közül az utóbbi a biológiailag aktív forma. A szervezetünk által is produkált vegyület, amit élelemiszerekben, étrendkiegészítőkben is megtalálhatunk az L-karnitin. Az aminosavak (L-lizin és L-metionin) által alkotott L-karnitint, az agyunk, a májunk és a veséink termeli és a hosszúláncú zsírsavak (LCT) szállításában van szerepe. Olyan folyamatokban és részt vesz, amelyek az agy- és szívműködéssel kapcsolatosak.1
Formái
Európában elterjedt vegyületi formái:
- L-karnitin base – főleg a folyékony, vagy azonnal fogyasztható termékeknél
- L-karnitin-tartarát (LCLT) – kapszulás, por, tablettás termékeknél a legelterjedtebb alapanyag, aminek az L-karnitin tartalma 60-70%
- Acetil-L-karnitin (ALC, ALCAR) – a legaktívabb változat, a tiszta L-karnitin tartalom 67%. Főleg kapszulás, de tulajdonképpen bármilyen formában létezik már termékekben
Mekkora mennyiségre van szükségünk l-karnitinből napi szinten?
Nincs meghatározott tápanyag referencia értéke (NRV), de a tapasztalatok alapján 500 és 2000 mg között mennyiségek megfelelőek, 2 grammnál magasabb dózis, egyidőben való fogyasztását nem ajánljuk. Azonban sportolók, atléták számára a napi mennyiség akár 6 gramm is lehet, fontos, hogy 2-3 adagra elosztva.4
Magasabb dózisban (2 g felett) és hosszabb ideig (6-12 hónap) tartó alkalmazás esetén előfordulhatnak gyomorpanaszok, hasmenés. A vizelet és az izzadság „halszagú” is lehet.2
Hogyan tudunk l-karnitinhez hozzájutni?
Az L-karnitin legjellemzőbb forrása az állati eredetű élelmiszerek. A vörös hús (marha és disznó) tartalmazza a legnagyobb mennyiségű L-karnitint.3
L-karnitin tartalom 100 g/ml élelmiszerben: 3
- főtt marhahús – 49-142,5 mg
- főtt tőkehal – 3,5-6 mg
- főtt tonhal – 2,6-4,4 mg
- főtt csirkemell – 2,6-4,4 mg
- tej – 3,2 mg
Hivatkozások:
1https://ods.od.nih.gov/factsheets/Carnitine-HealthProfessional/
2https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1026/l-carnitine
3https://ods.od.nih.gov/factsheets/Carnitine-HealthProfessional/
4https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8628984/