Cink

Vegyjele Zn. A cink szobahőmérsékleten kékes színű, rideg, fémes elem. Neve a német Zink névből származik. Ötvözeteit, mint például a sárgarezet, már nagyon régen ismerik, de magát a cinket csak 1300 körül állították elő.

Az ásványi anyagok mikroelemei között találjuk meg, mivel nagyon kis mennyiségben igényli a szervezet, de hiánya ezzel szemben borzasztó károkat okozhat!

Rendkívül sokrétű a szerepe a szervezetben, ahogy szokták mondani: „kicsi a bors, de erős“. Ez a mondás a cinkre teljesen ráillik, hiszen ellenőrzi és irányítja az anyagcsere-folyamatokat és közel 70 enzim megfelelő működését szabályozza.

Szükséges a szénhidrát-, fehérje-, zsír-, nukleinsav-anyagcserékhez; a szaporodáshoz, mivel a testi sejtek osztódásához cinkre van szükség.

Nélkülözhetetlen a kisgyermekek növekedéséhez. A cinkhiány törpenövéshez vezethet. Továbbá rendkívül fontos szerepe van az egészséges spermiumok termelésében, egyes kutatások szerint a férfiakat érintő potenciazavar krónikus cinkhiánnyal magyarázható.

Szerepe van a jó látás, szaglás és ízlelés fenntartásában. Létfontosságú az inzulin termeléshez; az inzulin alkotórészeként a vércukorszint-szabályozásban is részt vesz.

Részt vesz ártalmas fémek (kadmium, ólom) semlegesítésében, segíti a sebek gyógyulását. A cink fokozza a szellemi frissességet, meggátolja a koleszterin lerakódását.

Mi segíti és rontja a felszívódását?

Megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztása esetén segítjük a cink felszívódását.

A gabonafélék rostja, a spenót fogyasztása (mivel nagy mennyiségü oxálsavat tartalmaz), csökkenti a cink felvétélét. További gátló tényezőként szerepelnek a fogamzásgátló tabletták, valamint az akne és bizonyos fertőzések kezelésére felírt tetraciklin hatóanyaga.

Kutatások bizonyították, hogy akiknél az akne gyógyítás esetében nem antibiotikumot kaptak, hanem cink-szulfáttal kezelték, azoknál a terápia során a pattanások száma lényegesen csökkent. Ezenkívül a cink-szulfátnak mellékhatásai sem voltak, az antibiotikummal ellentétben. Bőrgyógyászok ajánlása az akne vagy pattanásos bőr ellen, hogy az étkezések közül hanyagoljuk el a gyorséttermi ételeket és részítsük előnyben a cinkben gazdag ételeket. A cink tehát jótékony hatással van a pattanásos bőrre.

Megint más kutatások szerint a cinknek szerepe van a dús haj megőrzésében. Hajhullásnak egyik oka a cink hiánya is lehet.

A cink ugyanis a hajhagymákban raktarozódik, és ott fontos szerepet tölt be a cisztein nevű aminosav anyagcseréjében. A cisztein pedig a haj fontos alkotóeleme. Ha ez nem képződik megfelelő mennyiségben, annak gyengébb hajnövekedés vagy hajhullás lehet az eredménye.

Előfordulása

tenger gyümölcsei, osztriga, olajos szardínia, rák, máj, húsfélék, tojás, hüvelyesek, búzacsíra, tökmag, sertésbélszín.

Az állati eredetű cink sokkal jobban hasznosul, mint a növényi eredetűek.

Szervezetünkben kb 2-3 grammnyi cink van, főleg a haj, a szem, és a férfi nemi szervek tartalmazzák. Ezeken kívül a májban, a vesékben, az izmokban, és a bőrben is megtalálható.

Napi szükséglet

Optimális esetben a napi cinkszükséglet 10-20 mg. A szervezet a kiegészítők közül a cink-glükonát formát tolerálja legjobban. Kiegészítőként azoknak ajánlott szedni, akinek jóindulatú prosztatanagyobbodása van (mivel csökkenti a megnagyobodott prosztata okozta tüneteket), szélsőségesen egyoldalúan táplálkoznak, influenzások; valamint az ekcémától vagy aknétól szenvedőknek.

A cink-kiegészítőket étkezés közben kell bevenni, mert émelygést okozhat.

A sportolóknak az átlagosnál több cinkre van szükségük az izzadással járó veszteség  illetve a megnövekedett  zsírsav-és vasanyagcsere miatt is.

Cinkihány

Cink hiányára utaló tünetek lehetnek a száraz bőr, ekcéma, a körmökön megjelenő fehér foltok, bőrgyulladások, étvágytalanság, hasmenés, gyakori fertőzéses megbetegedés; súlyos hiány esetén a lassú növekedés a gyerekkorban, illetve a lassú haj–és körömnövekedés.

LEGOLVASOTTABB CIKKEINK

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK