Cink

Vegyjele Zn. A cink szobahőmérsékleten kékes színű, rideg, fémes elem. Neve a német Zink névből származik. Ötvözeteit, mint például a sárgarezet, már nagyon régen ismerik, de magát a cinket csak 1300 körül állították elő.

Az ásványi anyagok mikroelemei között találjuk meg, mivel nagyon kis mennyiségben igényli a szervezet, de hiánya ezzel szemben borzasztó károkat okozhat!

Rendkívül sokrétű a szerepe a szervezetben, ahogy szokták mondani: „kicsi a bors, de erős“. Ez a mondás a cinkre teljesen ráillik, hiszen ellenőrzi és irányítja az anyagcsere-folyamatokat és közel 70 enzim megfelelő működését szabályozza.

Szükséges a szénhidrát-, fehérje-, zsír-, nukleinsav-anyagcserékhez; a szaporodáshoz, mivel a testi sejtek osztódásához cinkre van szükség.

Nélkülözhetetlen a kisgyermekek növekedéséhez. A cinkhiány törpenövéshez vezethet. Továbbá rendkívül fontos szerepe van az egészséges spermiumok termelésében, egyes kutatások szerint a férfiakat érintő potenciazavar krónikus cinkhiánnyal magyarázható.

Szerepe van a jó látás, szaglás és ízlelés fenntartásában. Létfontosságú az inzulin termeléshez; az inzulin alkotórészeként a vércukorszint-szabályozásban is részt vesz.

Részt vesz ártalmas fémek (kadmium, ólom) semlegesítésében, segíti a sebek gyógyulását. A cink fokozza a szellemi frissességet, meggátolja a koleszterin lerakódását.

Mi segíti és rontja a CINK felszívódását?

Megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztása esetén segítjük a cink felszívódását.

A gabonafélék rostja, a spenót fogyasztása (mivel nagy mennyiségü oxálsavat tartalmaz), csökkenti a cink felvétélét. További gátló tényezőként szerepelnek a fogamzásgátló tabletták, valamint az akne és bizonyos fertőzések kezelésére felírt tetraciklin hatóanyaga.

Kutatások bizonyították, hogy akiknél az akne gyógyítás esetében nem antibiotikumot kaptak, hanem cink-szulfáttal kezelték, azoknál a terápia során a pattanások száma lényegesen csökkent. Ezenkívül a cink-szulfátnak mellékhatásai sem voltak, az antibiotikummal ellentétben. Bőrgyógyászok ajánlása az akne vagy pattanásos bőr ellen, hogy az étkezések közül hanyagoljuk el a gyorséttermi ételeket és részítsük előnyben a cinkben gazdag ételeket. A cink tehát jótékony hatással van a pattanásos bőrre.

Megint más kutatások szerint a cinknek szerepe van a dús haj megőrzésében. Hajhullásnak egyik oka a cink hiánya is lehet.

A cink ugyanis a hajhagymákban raktarozódik, és ott fontos szerepet tölt be a cisztein nevű aminosav anyagcseréjében. A cisztein pedig a haj fontos alkotóeleme. Ha ez nem képződik megfelelő mennyiségben, annak gyengébb hajnövekedés vagy hajhullás lehet az eredménye.

A CINK Előfordulása

tenger gyümölcsei, osztriga, olajos szardínia, rák, máj, húsfélék, tojás, hüvelyesek, búzacsíra, tökmag, sertésbélszín.

Az állati eredetű cink sokkal jobban hasznosul, mint a növényi eredetűek.

Szervezetünkben kb 2-3 grammnyi cink van, főleg a haj, a szem, és a férfi nemi szervek tartalmazzák. Ezeken kívül a májban, a vesékben, az izmokban, és a bőrben is megtalálható.

Napi szükséglet

Optimális esetben a napi cinkszükséglet 10-20 mg. A szervezet a kiegészítők közül a cink-glükonát formát tolerálja legjobban. Kiegészítőként azoknak ajánlott szedni, akinek jóindulatú prosztatanagyobbodása van (mivel csökkenti a megnagyobodott prosztata okozta tüneteket), szélsőségesen egyoldalúan táplálkoznak, influenzások; valamint az ekcémától vagy aknétól szenvedőknek.

A cink-kiegészítőket étkezés közben kell bevenni, mert émelygést okozhat.

A sportolóknak az átlagosnál több cinkre van szükségük az izzadással járó veszteség  illetve a megnövekedett  zsírsav-és vasanyagcsere miatt is.

Cinkihány

Cink hiányára utaló tünetek lehetnek a száraz bőr, ekcéma, a körmökön megjelenő fehér foltok, bőrgyulladások, étvágytalanság, hasmenés, gyakori fertőzéses megbetegedés; súlyos hiány esetén a lassú növekedés a gyerekkorban, illetve a lassú haj–és körömnövekedés.