Ugrás a tartalomhoz
Encyclopedia categories: BioTech USA Encyclopedia categories: BioTech USA
Encyclopedia

Fehérjeforrások

A fehérje funkciói:  

  • A fehérje hozzájárul az izomtömeg növekedéséhez. 
  • A fehérje hozzájárul az izomtömeg fenntartásához 
  • A fehérje hozzájárul a normál csontozat fenntartásához 

Léteznek állati és növényi eredetű fehérje források 

Állati eredetű fehérje források:  

  • Szárnyasok (csirke, pulyka, kacsa) 
  • Tengeri állatok (halak, rákfélék, puhatestűek) 
  • Tojás 
  • Tejtermékek (joghurt, tej, sajt, túró, cottage cheese) 
  • Vörös húsok (marha, disznó, bárány, kecske, borjú) 
  • Feldolgozott húsfélék: felvágottak, bacon stb.  
  • Feldolgozott élelmiszer: állati forrásból készült fehérje turmix por 

Növényi eredetű fehérje források: 

  • Hüvelyesek: lencse, bab, borsó, szójabab,  
  • Mogyórófélék és magvak: mandula, pisztácia, kesudió, dió, mogyoró, pekán, lenmag, mák, tökmag, napraforgómag, szezám mag, chia mag 
  • Gabonák: kamut, teff, búza, quinoa, rizs, vadrizs, köles, zab, hajdina 
  • Egyéb fehérje források, bizonyos zöldségfélék, amelyeknek a többi zöldségféléhez képest magasabb a fehérje tartalma, mint a kukorica, brokkoli, aszparágusz, kelbimbó, articsóka 
  • Feldolgozott élelmiszer: növényi forrásból készült fehérje turmix por