Encyclopedia
Fehérjeforrások
Hozzáadva: 2022.01.27. 12:20
Loading...
A fehérje funkciói:
- A fehérje hozzájárul az izomtömeg növekedéséhez.
- A fehérje hozzájárul az izomtömeg fenntartásához
- A fehérje hozzájárul a normál csontozat fenntartásához
Léteznek állati és növényi eredetű fehérje források
Állati eredetű fehérje források:
- Szárnyasok (csirke, pulyka, kacsa)
- Tengeri állatok (halak, rákfélék, puhatestűek)
- Tojás
- Tejtermékek (joghurt, tej, sajt, túró, cottage cheese)
- Vörös húsok (marha, disznó, bárány, kecske, borjú)
- Feldolgozott húsfélék: felvágottak, bacon stb.
- Feldolgozott élelmiszer: állati forrásból készült fehérje turmix por
Növényi eredetű fehérje források:
- Hüvelyesek: lencse, bab, borsó, szójabab,
- Mogyórófélék és magvak: mandula, pisztácia, kesudió, dió, mogyoró, pekán, lenmag, mák, tökmag, napraforgómag, szezám mag, chia mag
- Gabonák: kamut, teff, búza, quinoa, rizs, vadrizs, köles, zab, hajdina
- Egyéb fehérje források, bizonyos zöldségfélék, amelyeknek a többi zöldségféléhez képest magasabb a fehérje tartalma, mint a kukorica, brokkoli, aszparágusz, kelbimbó, articsóka
- Feldolgozott élelmiszer: növényi forrásból készült fehérje turmix por