Ugrás a tartalomhoz
Encyclopedia categories: BioTech USA Encyclopedia categories: BioTech USA
Encyclopedia

Fehérje

A fehérje az egyik esszenciális makronutriens a háromból (a szénhidrát és a zsír mellett). Kalóriatartalma grammonként 4,1 kcal. A fehérje a szervezetbe kerülve aminosavakra bomlik, majd a szükséges aminosav kombinációban újra fehérjévé alakul, hogy betöltse adott funkcióját a szervezetben.  

A fehérje a szervezetben mindenhol megtalálható: izmokban, csontban, bőrben, hajban és mindenféle szövetben. Fehérjéből állnak az enzimek, amelyek katalizátorai számos kémiai folyamatnak, de részei a hemoglobinnak is, amely a vérben az oxigént szállító sejt. Legalább 10.000 féle különböző fehérje található meg a szervezetünkben. 

A National Academy of Medicine szerint a napi kalória szükségletünk kb. 10-35%-át fontos, hogy kitegye a fehérje a szervezeti funkciók tökéletes betöltése érdekében. 

Mit jelent a komplett fehérje forrás? 

A komplett fehérje forrás azt jelenti, hogy tartalmaza az összes fehérje képződéshez szükséges aminosavat az adott étel, míg a nem komplett fehérje forrásra ez nem igaz. Ez utóbbi általában a növényi fehérje forrásokra jellemző, és komplettálással megoldható az említett probléma. Így olyan növényi fehérje forrásokat szükséges együtt fogyasztani, amelyek együtt tartalmazzák az összes szükséges aminosavat a fehérje képzéshez. Ilyen kombinációk pl. A rizs és borsó vagy a rizs és kukorica. A növényi fehérje források között is vannak azonban komplettek, mint pl a quinoa és a chia mag. Az állati eredetű fehérje források kompletten tartalmazzák a fehérje létrehozásához szükséges aminosavakat.  

A fehérje környezeti hatása 

A mezőgazdaság az az ipari ágazat, amely a leginkább hozzájárul az üvegház hatáshoz, amely a klímaváltozások fő okozójaként számontartott napjainkban. Az állati eredetű termékek előállítása nagyobb mennyiségű üvegházhatású gáz kibocsátását eredményezi, mint a növényi eredetűeké 

Forrás: World Resources Institute, www.wri.org/proteinscorecard 

Fehérje források 

Ahogy feljebb már említettük, léteznek állati és növényi eredetű fehérje források 

Állati eredetű fehérje források:  

  • Szárnyasok (csirke, pulyka, kacsa) 
  • Tengeri állatok (halak, rákfélék, puhatestűek) 
  • Tojás 
  • Tejtermékek (joghurt, tej, sajt, túró, cottage cheese) 
  • Vörös húsok (marha, disznó, bárány, kecske, borjú) 
  • Feldolgozott húsfélék: felvágottak, bacon stb.  
  • Feldolgozott élelmiszer: állati forrásból készült fehérje turmix por 

Növényi eredetű fehérje források: 

  • Hüvelyesek: lencse, bab, borsó, szójabab,  
  • Mogyórófélék és magvak: mandula, pisztácia, kesudió, dió, mogyoró, pekán, lenmag, mák, tökmag, napraforgómag, szezám mag, chia mag 
  • Gabonák: kamut, teff, búza, quinoa, rizs, vadrizs, köles, zab, hajdina 
  • Egyéb fehérje források, bizonyos zöldségfélék, amelyeknek magasabb a fehérje tartalma, mint a kukorica, brokkoli, aszparágusz, kelbimbó, articsóka 
  • Feldolgozott élelmiszer: növényi forrásból készült fehérje turmix por 

A fehérje funkciói:  

  • A fehérje hozzájárul az izomtömeg növekedéséhez. 
  • A fehérje hozzájárul az izomtömeg fenntartásához 
  • A fehérje hozzájárul a normál csontozat fenntartásához 

Források. 

  1. National Academies of Medicine. Dietary Reference Intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids (Macronutrients). 
  1. Song M, Fung TT, Hu FB, Willett WC, Longo VD, Chan AT, Giovannucci EL. Association of animal and plant protein intake with all-cause and cause-specific mortality. JAMA internal medicine. 2016 Oct 1;176(10):1453-63. 
  1. Fehrenbach KS, Righter AC, Santo RE. A critical examination of the available data sources for estimating meat and protein consumption in the USA. Public health nutrition. 2016 Jun;19(8):1358-67. 
  1. Bernstein AM, Sun Q, Hu FB, Stampfer MJ, Manson JE, Willett WC. Major dietary protein sources and risk of coronary heart disease in women. Circulation. 2010 Aug 31;122(9):876-83. 
  1. Pan A, Sun Q, Bernstein AM, Schulze MB, Manson JE, Stampfer MJ, Willett WC, Hu FB. Red meat consumption and mortality: results from 2 prospective cohort studies. Archives of internal medicine. 2012 Apr 9;172(7):555-63. 
  1. Bernstein AM, Pan A, Rexrode KM, Stampfer M, Hu FB, Mozaffarian D, Willett WC. Dietary protein sources and the risk of stroke in men and women. Stroke. 2011 Jan 1:STROKEAHA-111. 
  1. Preis SR, Stampfer MJ, Spiegelman D, Willett WC, Rimm EB. Dietary protein and risk of ischemic heart disease in middle-aged men–. The American journal of clinical nutrition. 2010 Sep 29;92(5):1265-72. 
  1. Halton TL, Willett WC, Liu S, Manson JE, Albert CM, Rexrode K, Hu FB. Low-carbohydrate-diet score and the risk of coronary heart disease in women. New England Journal of Medicine. 2006 Nov 9;355(19):1991-2002. 
  1. Appel LJ, Sacks FM, Carey VJ, Obarzanek E, Swain JF, Miller ER, Conlin PR, Erlinger TP, Rosner BA, Laranjo NM, Charleston J. Effects of protein, monounsaturated fat, and carbohydrate intake on blood pressure and serum lipids: results of the OmniHeart randomized trial. JAMA. 2005 Nov 16;294(19):2455-64. 
  1. Jenkins DJ, Wong JM, Kendall CW, Esfahani A, Ng VW, Leong TC, Faulkner DA, Vidgen E, Greaves KA, Paul G, Singer W. The effect of a plant-based low-carbohydrate (“Eco-Atkins”) diet on body weight and blood lipid concentrations in hyperlipidemic subjects. Archives of internal medicine. 2009 Jun 8;169(11):1046-54. 
  1. Lagiou P, Sandin S, Lof M, Trichopoulos D, Adami HO, Weiderpass E. Low carbohydrate-high protein diet and incidence of cardiovascular diseases in Swedish women: prospective cohort study. BMJ. 2012 Jun 26;344:e4026. 
  1. Pan A, Sun Q, Bernstein AM, Schulze MB, Manson JE, Willett WC, Hu FB. Red meat consumption and risk of type 2 diabetes: 3 cohorts of US adults and an updated meta-analysis–. The American journal of clinical nutrition. 2011 Aug 10;94(4):1088-96. 
  1. Pan A, Sun Q, Bernstein AM, Manson JE, Willett WC, Hu FB. Changes in red meat consumption and subsequent risk of type 2 diabetes mellitus: three cohorts of US men and women. JAMA internal medicine. 2013 Jul 22;173(14):1328-35. 
  1. Pan A, Sun Q, Bernstein AM, Manson JE, Willett WC, Hu FB. Changes in red meat consumption and subsequent risk of type 2 diabetes mellitus: three cohorts of US men and women.JAMA internal medicine. 2013 Jul 22;173(14):1328-35. 
  1. Halton TL, Liu S, Manson JE, Hu FB. Low-carbohydrate-diet score and risk of type 2 diabetes in women–. The American journal of clinical nutrition. 2008 Feb 1;87(2):339-46. 
  1. Åkerblom HK, Vaarala O, Hyöty H, Ilonen J, Knip M. Environmental factors in the etiology of type 1 diabetes. American journal of medical genetics. 2002 May 30;115(1):18-29. 
  1. Vaarala O, Ilonen J, Ruohtula T, Pesola J, Virtanen SM, Härkönen T, Koski M, Kallioinen H, Tossavainen O, Poussa T, Järvenpää AL. Removal of bovine insulin from cow’s milk formula and early initiation of beta-cell autoimmunity in the FINDIA pilot study. Archives of pediatrics & adolescent medicine. 2012 Jul 1;166(7):608-14. 
  1. Bouvard V, Loomis D, Guyton KZ, Grosse Y, El Ghissassi F, Benbrahim-Tallaa L, Guha N, Mattock H, Straif K. Carcinogenicity of consumption of red and processed meat. The Lancet Oncology. 2015 Dec 1;16(16):1599-600. 
  1. Farvid MS, Cho E, Chen WY, Eliassen AH, Willett WC. Adolescent meat intake and breast cancer risk. International journal of cancer. 2015 Apr 15;136(8):1909-20. 
  1. Darling AL, Millward DJ, Torgerson DJ, Hewitt CE, Lanham-New SA. Dietary protein and bone health: a systematic review and meta-analysis–. The American journal of clinical nutrition. 2009 Nov 4;90(6):1674-92. 
  1. Mozaffarian D, Hao T, Rimm EB, Willett WC, Hu FB. Changes in diet and lifestyle and long-term weight gain in women and men. New England Journal of Medicine. 2011 Jun 23;364(25):2392-404. 
  1. Smith JD, Hou T, Ludwig DS, Rimm EB, Willett W, Hu FB, Mozaffarian D. Changes in intake of protein foods, carbohydrate amount and quality, and long-term weight change: results from 3 prospective cohorts–. The American journal of clinical nutrition. 2015 Apr 8;101(6):1216-24. 
  1. Li SS, Kendall CW, de Souza RJ, Jayalath VH, Cozma AI, Ha V, Mirrahimi A, Chiavaroli L, Augustin LS, Blanco Mejia S, Leiter LA. Dietary pulses, satiety and food intake: A systematic review and meta‐analysis of acute feeding trials. Obesity. 2014 Aug;22(8):1773-80. 
  1. Food and Drug Administration. FDA’s Strategy on Antimicrobial Resistance – Questions and Answers. https://www.fda.gov/animalveterinary/guidancecomplianceenforcement/guidanceforindustry/ucm216939.htm. Accessed on 11/6/2018. 
  1. World Resources Institute. Protein Scorecard. https://www.wri.org/resources/data-visualizations/protein-scorecard. Accessed on 11/6/2018. 
  1. Culinary Institute of America and Harvard T.H. Chan School of Public Health. Menus of Change: 2016 Annual Report.  http://www.menusofchange.org/ 
  1. Heller MC, Keoleian GA. Greenhouse gas emission estimates of US dietary choices and food loss. Journal of Industrial Ecology. 2015 Jun;19(3):391-401. 
  1. Guasch-Ferré M, Satija A, Blondin S, Janiszewski M, Emlen E, O’Connor L, Campbell W, Hu F, Willett W, Stampfer M. Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials of Red Meat Consumption in Comparison With Various Comparison Diets on Cardiovascular Risk Factors. Circulation. 2019 Apr 1;139(15):1828-45. 
    *Disclosures: Dr. Hu has received research support from the California Walnut Commission. Dr. Campbell reported receiving research support from the National Institutes of Health (T32 Fellowship for Lauren O’Connor), the American Egg Board – The Egg Nutrition Center, The Beef Checkoff Program, The National Dairy Council, The Pork Checkoff Program, and the Barilla Group. Dr. Campbell also reported serving on the 2015 Dietary Guidelines Advisory Committee. Dr. Satija is an employee of Analysis Group, Inc. The other authors declare no conflicts.