Glutamin

BioTechUSA Glutamine és gallon

MIÉRT KELL A GLUTAMINPÓTLÁS?

A glutamin általánosságban egy nem esszenciális aminosav, mivel szervezetünk képes szintetizálni. Ez azt jelenti, hogy szervezetünk képes kis mennyiségben előállítani (ezért a máj a felelős, illetve az izomzatunk), de ha stresszhelyzet éri a testet, az igény ezért az aminosavért drasztikusan megemelkedik, pótlása elsőrangúvá válik. Intenzív edzés, műtét, fertőzés, betegség, komoly trauma (pl. baleset) vagy éhezés is csökkenti a glutaminkészlet mennyiséget.

MI A GLUTAMIN SZEREPE?

1. A glutamin az izomzat aminosav állományának mintegy 60%-át adja. Fokozza az izomnövekedést és a teljesítményt.

2. Hozzájárul az idegrendszer és az agy egészséges működéséhez. Nagy mennyiségű ammóniát képes megkötni, eltávolítani az agyból (mert az gátolja az agyműködést) és izmokból (hiszen edzés hatására megnő az ammónia mennyisége az izmokban). Javítja a koncentrációs képességeket, elősegíti a szellemi képesség fejlődését, javítja a megfigyelőképességet, csökkenti a szellemi kimerültséget.

3. Segíti a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartását, nagy szerepe van az ízületek és lágyszöveteink integritásában, segít a kálium gerincvelőbe történő szállításában.

4. A glutamin a legfontosabb energiaforrás a gyorsan osztódó sejtek, mint enterociták, limfociták számára: az enterociták (bél sejtek), és a limfociták (fehérvérsejtek egy típusa) elsőrendű tápanyagának számít.

5. Nélkülözhetetlen az emésztőrendszer számára, mivel a glutamin az egészséges bélflóra egyik fontos eleme. A vékonybél enterocitái energiaigényüket elsősorban glutaminból fedezik. Ha nincs megfelelő mennyiségű glutamin, csökken az emésztőrendszer védekezőképessége, így a különféle toxinok és mérgező anyagok bejuthatnak a vérkeringésbe.

6. Immunrendszerünk számos immunsejtje, úgymint a limfociták és makrofágok, legalább ugyanolyan mennyiségben használnak glutamint, mint glukózt, energiaigényük fedezésére. Szerepe van szervezetünk egyik legfontosabb antioxidánsának, a glutationnak a szintézisében: a glutamin a glutation prekurzora.

7. Továbbá kulcsszerepet játszik számos metabolikus és immunológiai folyamatban.

8. A glutamin számos anyagcsere folyamatban részt vesz, így nemcsak az intenzív megterhelések következtében csökken a mennyisége.

9. Nélkülözhetetlen az immun– és izomrendszer egészséges működéséhez, támogatja a celluláris immunválaszt. Fokozza a sejt immunitását.

BioTechUSA Glutamin Zero

HOGY MIÉRT IS ÉRDEMES TEHÁT GLUTAMINT FOGYASZTANI:

 • Ellenállóbb immunrendszer
 • Belső szervek hatékonyabb működésének elősegítése
 • Gyorsabb regeneráció
 • Felgyorsuló izomtömeg építés (anabolikus hatás)
 • Használatával minimalizálható az izomvesztés mértéke (pl. diéta során – anti-katabolikus tulajdonság)
 • Izomzatod hidratáltsága is jobb lesz!
 • Jobb szellemi teljesítmény

 

MIÉRT FONTOS EDZÉS UTÁN A GLUTAMIN?

 • A vérplazma és az izomszövet glutaminszintje edzés ideje alatt lezuhan és órákon át alacsony marad, amely kompenzáció hiányában az úgynevezett túledzettség egyik elsődleges oka lehet.
 • Támogatja a fehérjeszintézist, mint lehetséges szénlánc donor jelen van az energiatermelés folyamatánál. Szénhidrát hiányában is képes feltölteni a glikogénraktárakat, segíti a vércukorszint optimalizálását.
 • Erős antikatabolikus hatású, semlegesítve a kortizolt, amely ugye az izomszövet lebontásáért felelős. Csupán 6 gramm glutamin edzések utáni elfogyasztása mintegy 60 gramm szénhidrát elfogyasztásával azonos szintű glikogén reszintézist képes indukálni.
 • Gátolja a glukokortikoidok okozta miosztatin kibocsátást és izomsorvadást. A magas glukokortikoid szint köztudottan vázizomzat atrófiát, azaz vázizomzat sorvadást idéz elő. A glukokortikoid által kiváltott izomsorvadás a vázizomzat miosztatin nevű fehérje kifejeződésének fokozódásával jár együtt. A miosztatin fehérje ugyanis korlátozza az izomtömeg gyarapodását.
 • Csökkenti a tejsav felhalmozódását, segíti a zsíranyagcserét és a cukrok anyagcseréjét.

HOGYAN HASZNÁLJUK?

A glutamin mindennel kombinálható. Fehér, szagtalan por állagú, vízben remekül oldódik, és mondhatni íztelen. Lehet kapni ízesített fajtát is (pl. Glutamine Zero), vagy kapszulásat is, így akár variálható is attól függően, mihez van inkább kedv.

Edzés előtt elfogyasztva (akár egy adag energizálóval összekeverve) képes azt az érzést kelteni benned, hogy a végtelenségig képes vagy kitolni az izmok teljesítőképességét! Testednek így nem az épp munkára fogott izmaidból kell kivonni a glutamint, hogy kezelje a kialakult stresszhelyzetet - mert igen, az edzést tested stresszhelyzetnek éli meg.

Edzés közben kortyolgatva is hasonló hatást fogsz tapasztalni, de én inkább előtte javasoljuk, mert akkor rögtön az egész adagot legurítod!

Edzés után is hatalmas segítség szervezetednek, ha nem csak a fehérjeturmixban található glutamin mennyiséget juttatod be, hanem még azt is feljavítod kicsit. Hamarabb fogod kiheverni az edzés fáradalmait, könnyebben vissza tudod tölteni tested glikogénraktárit, és a következő alkalommal még jobban ki tudod magad fárasztani!

Ha nagyobb időciklust veszünk alapul – lásd tömegnövelés, vagy diéta – akkor úgy javasolnám, hogy tömegnövelés alatt elég, ha napi 2 adag (10-20 g) glutamint fogyasztasz, akár kreatinnal párosítva, de ha már a forma előcsalogatása a cél, érdemes napi 4-6 (20-30 g) adagot elfogyasztani.

Mellesleg csökkenti az édes íz iránti vágyat, sóját (monosodium-glutamin) ízfokozóként használják.

Klinikai gyógyászatban olyan betegségek terápiájában is alkalmazzák, mint a Crohn, IBS (irritábilis-bél-szindróma), égési traumák, alkoholizmus, mentális problémák, AIDS, rákos megbetegedések (segít kivédeni a kemoterápiás kezelések mellékhatásait).

 

BioTechUSA 100% L-Glutamine

MENNYI A SZÜKSÉGES BEVITELI MENNYISÉG?

Ajánlott napi beviteli mennyiség sportolók és nehéz fizikai munkát végzők számára: napi 2-3 alkalommal 5-7 g. Diéta idején az alkalmazott mennyiség több is lehet.

Egy átlagos testalkatú férfinak nap 5-15 g glutamin lenne ideális, nőnek 5-10 g is elegendő. Azonban akik az átlagnál nagyobb izomtömeggel rendelkeznek, nyugodtan meghúzhatják az alsó határt 10 grammnál, és akár napi 30 grammig is elmehetnek.

Káros mellékhatása nincs a glutaminnak, ha többet viszel be, mint amennyire szükséged lenne, nem lesz belőle semmi baj!

Glutamin termékek a BioTech USA kínálatában: Glutamine Zero, 100% L-glutamine és Glutanator Tablets,

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK