Króm

A króm az ásványi anyagok mikroelemi közé tartozik, ezüstfehér, kemény fém. Vegyjele Cr. Neve az ógörög chroma szóból ered. Az 1800-as évek folyamán a króm nagy részét a pigmentgyártás és a bőripar használta. Ahogy fejlődött a fémipar, az előállított króm 85%-át itt hasznosítják és a többit a vegyiparban.

Mikroelem, tehát a szervezetnek csak nagyon kevés mennyiségre van szüksége, mégis a króm olyan esszenciális anyag, amely a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát anyagcseréhez szükséges. Tehát rendkívül fontos szerepet tölt be, élettani hatása sokrétű.

A krómot szervezetünk a lépben, májban, vesében tárolja. Biológiai jelentőségére az 1950-es évek végén derült fény, amikor felfedezték, hogy a glükóztolerancia faktor, GTF elnevezésű szerves krómforrás a sörélesztőben is fellelhető. így hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához. A GTF pontos működése még nem teljesen ismert, de nagyon valószínű, hogy megkönnyíti a szállítást a sejthártyán keresztül, és ezzel támogatja a sejtek inzulinfelvételét.

Ahogy telnek az évek, úgy csökken a szervezetben lévő króm mennyisége, ami magával hozza a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A króm ugyanis befolyásolja az inzulin hormon működését, ami a vércukorszint szabályozását végzi és elősegíti a sejtek glükozfelvételét. A szervezetbe jutott króm így hozzájárul a vércukorszint normális szinten való tartásához.

A króm megszüntetheti az alacsony vércukorszint okozta fejfájást, ingerlékenységet és egyéb tüneteket a vércukorszint normál szinten tartásával.

A króm segíti az aminosavak beépülését, meggyorsítja a fehérjeszintézist. Serkentő hatással van az anyagcsere folyamatokra, ezáltal is növeli a szervezet teljesítőképességét.

Csökkentheti a koleszterinszintet, az LDL (“rossz”) koleszterint, és a triglicerid szintet.

Mik segítik vagy gátoljájk a króm felszívódását?

Segíti a króm felszívódását a glicin, glutaminsav és a cisztin valamint a B3 vitamin, másnéven a niacin.

Anyagok, amelyek gátolják a króm felszívódását: az élelmiszerekben előforduló adalékanyagok és baktériumölők a magas cukortartalmú ételek, az egyszerű cukrok.

Kutatások bizonyították, hogy a króm hatékonyan járul hozzá a zsírégetéshez is. Klinikailag bizonyított dolog, hogy a króm minden káros mellékhatás nélkül segíti a fogyást a megfelelő étrend és rendszeres testmozgás esetén.

Miben van króm?

A króm megtalálható: földimogyoró, zöldborsó, sörélesztő, csonthéjas magvak, fekete szemű bab, tojás, teljes kiőrlésű gabonák, burgonya.

Mennyi a szükséges optimális mennyiség?

Szükséges mennyiség optimális esetben: felnőtteknek: 50 μg/nap, gyermekeknek: 0,1–1μg testtömeg-kilogrammonként /nap.

Kiegészítőként is fogyasztható

Általában 50 év felettiek esetében, valamint rendszeres testmozgást végző embereknek vagy akik olyan étrendet követnek, amely szegény krómforrásban. Ezen felül azok számára ajánlott a kiegészítés, akiknek a szervezete nehezen tartja fent a megfelelő vércukorszintet, illetve hízásra hajlamosak.

A krómhiány

Önmagában még nem okoz cukorbetegséget, de az iránta való hajlamot fokozhatja.

Króm hiánya esetén az alábbi tünetek jelentkezhetnek: fizikai–és mentális kimerültség; édesség iránti éhségérzet, gyakori étkezési igény, vércukorszint–szabályozási problémák.