Króm
Mi is az a króm?
Az ásványi anyagokat két csoportba sorolhatjuk, a makróelemek és a mikroelemek vagy nyomelemek halmazába. A makróelemek általában grammos, a mikróelemek milligrammos (ezrednyi*) vagy mikrogrammos (milliómodnyi*) mennyiségben szükségesek a szervezetünk számára.
A krómra a szervezetnek nyomokban (innen a nyomelem kifejezés) van szüksége, mint minden ásványi anyag, nélkülözhetetlen a testünk számára. Olyan rendszereknél, mint az anyagcsere-folyamatainak megfelelő működése, de a tápanyagok, mint Ez az ásványi anyag szerepet játszik a fehérje, a szénhidrátok és a zsírok metabolizálásában, valamint az izmok és az agy energiaellátásában, de főleg a vércukorszint normalizáló képessége miatt lehet ismert.1 Testünk a krómot a májban, a lépben, a lágy szövetekben és a csontokban tárolja.
*A grammhoz képest.
A króm funkciója2
A króm részt vesz a makrotápanyagok, mint a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék normál anyagcseréjében és hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához is.
A króm formái
Az ásványi anyagokat, nyomelemeket, így a krómot vegyületi forma alapján is meg tudjuk különböztetni, szerves és szervetlen vegyületi formában is találkozhatunk vele.
Szervetlen formák: króm-klorid
Szerves vegyületek: króm-pikolinát, króm-glükonát
A C-vitamin és a B-3 vitamin segíti a króm felszívódását.6
Mekkora mennyiségre van szükségünk krómból napi szinten?
NRV mennyiség nem tartozik a krómhoz, de megfelelő bevitelt (AI=adequate intake) ismerünk. A 19-65 éves felnőtt nőknek, 1 napra javasolt mennyiség 55 µg, míg ugyanezen korosztály férfiainak 65 µg a napi bevitel. Terhesség 3. trimeszterében naponta plusz 5 µg-mal érdemes többet bevinni. 65 éves kor felett 60-70 µg-ra növekszik az ajánlás. A túlzott krómbevitelnél nem jellemzőek a mellékhatások, így felső határérték (UL) sincs meghatározva, de nem is javasolnak 200 µg-nál többet fogyasztani a krómból naponta.3 Alapbetegségre alkalmazott, rendszeresen szedett gyógyszer mellé nem ajánlott a krómtartalmú kiegészítők szedése.
Hogyan tudunk hozzájutni a krómhoz?
Törekedjünk a friss alapanyagokkal készült ételek fogyasztására, a feldogozott élelmiszerekből kevesebbet fogyasszunk. Az alábbi élelmiszerek jó króm-források, de pontos krómtartalmuk nem határozható meg, mert a króm változó mennyiség bennük, ami a termőtalaj ásványi anyag tartalmának változásaira vezethető vissza.5,6
- teljes kiőrlésű gabonák
- korpa gabonafélék
- teljes kiőrlésű gabonák
- korpa gabonafélék
- brokkoli, zöldbab, burgonya
- alma, banán
- marhahús, hal
- tojássárgája
- sörélesztő
Hivatkozások:
1https://ods.od.nih.gov/factsheets/Chromium-HealthProfessional/
2https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2813
3https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2014.3845
5https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-chromium#1
6https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/chromium/