Spirulina
Mi a spirulina?
A spirulina olyan egysejtű édesvízi alga, amely több mint 100 éltető anyagot tartalmaz, úgy, mint vitaminokat, ásványi sókat, fehérjéket és más hatóanyagokat. Egyfajta kék-zöld alga, amelyet manapság a szuperélelmiszerek közé sorolnak tápanyagtartalma miatt. A spirulina egy emberi fogyasztásra alkalmas cianobaktérium-faj. Egyike a Föld legrégibb élő organizmusainak, amely már az aztékok számára is értékes táplálékforrást jelentett. Sok kultúrában a spirulina ma is része a rendszeres étrendnek.
A spirulina története
A spriulina azték tápanyagforrás volt a 16. Századig. A spirulinát az 1960-as években francia kutatók nagy mennyiségben találták meg a Texoco tónál Mexikóban, ám a 16. Század után nem igazán találtak utalást arra, hogy napi szintű tápanyagforrás lett volna a helyieknek. Ennek okát abban látják, hogy a termelésére használt környező tavakat lecsapolták a mezőgazdasági fejlesztések során. A spirulinából készült süteményt tecuitlatl-nak nevezték, amely az 1520-as említése után 1940-ben került újra a köztudatban egy belga kutatónak köszönhetően, aki afrikai törzsek ételei közt találta meg a hasonló összetételű dihe-t. A dihe ugyanúgy, mint a tecuitlatl kék-zöld alga szárított püréjéből készült.
1964-65 körül Jean Leonard botanikus igazolta először, hogy a dihe spirulinából készül és később eljutottak odáig, hogy a ‘70-es években megindult a nagyipari termelése.
A spirulina hasznossága
A spirulina tápanyag tartalma és gazdasági előnyei, mint pl kevesebb vízre és energiára van szükség a termeléséhez, mint az állati eredetű fehérjék esetén, további elemzésekhez vezettek. Hasznosnak ítélték mind a hosszútávú űrrepülések étrendi támogatásában, de az alultápláltság kezelésében is.
A spirulina tápanyag tartalma
100g spirulina 290 kcal-t tartalmaz és számos fontos esszenciális tápanyag megtalálható benne, mint a fehérje, B-vitaminok (tiamin, riboflavin, niacin), ásványi anyagok mint vas, mangán. Remek a zsírsav összetétele is, tartalmaz gamma linolénsavat, linolsavat, sztearidonsavat, EPA-t DHA-t és arachidonsavat.
A szárított spirulina 5%-a víz, 24%-a szénhidrát, 8%-a zsír és kb. 60%-os a fehérje tartalma.
A United States Department of Agriculture (Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) szerint egy evőkanál, vagyis 7g szárított spirulina az alábbiakat tartalmazza:
- 20,3 kcal
- 4 g fehérje
- 1,7 g szénhidrát
- 0,5 g zsír
- 8,4 mg kalcium
- 2 mg vas
- 13,5 g magnézium
- 8,2 g foszfor
- 95,2g kálium
- 73,5g nátrium
- 0,7g C-vitamin
A spirulina ajánlott fogyasztási módja:
A legkönnyebben hozzáférhető por vagy tabletta formájában.
Porként hasznosítható szinte bármilyen folyadékban:
- Smoothiekhoz, amitől sötétzöld színt ad az italnak
- Szórható salátákra vagy levesekbe
- Energizáló szeletek összetevőjeként is adagolható
- Gyümölcs vagy zöldséglevekbe is illik
Források:
- Habib, M. Ahsan B.; Parvin, Mashuda; Huntington, Tim C.; Hasan, Mohammad R. (2008). „A Review on Culture, Production and Use of Spirulina as Food dor Humans and Feeds for Domestic Animals and Fish” (PDF). Food and Agriculture Organization of The United Nations. Retrieved November 20, 2011.
- Abdulqader, G.; Barsanti, L.; Tredici, M. (2000). „Harvest of Arthrospira platensis from Lake Kossorom (Chad) and its household usage among the Kanembu”. Journal of Applied Phycology. 12 (3/5): 493–498. doi:10.1023/A:1008177925799. S2CID 33434695.
- Riley, Tess (12 September 2014). „Spirulina: a luxury health food and a panacea for malnutrition”. The Guardian, London, UK. Retrieved 22 May 2017.
- Khan, Z; Bhadouria, P; Bisen, P. S. (October 2005). „Nutritional and therapeutic potential of Spirulina”. Current Pharmaceutical Biotechnology. 6 (5): 373–379. doi:10.2174/138920105774370607. PMID 16248810. S2CID 3691513.
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170495/nutrients